Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afzet Italiaanse clementines komt niet op gang

“Het Italiaanse clementineseizoen gaat gepaard met een aantal grote problemen. In augustus hadden we te maken met droogte, wat leidde tot middelgrote en kleine kalibers en een overschot dat moeilijk op de markt kon worden gebracht. Gelukkig heeft het de afgelopen dagen veel geregend en dat kwam de planten ten goede. De clementines van een groter kaliber hebben tot op heden nog steeds hoge prijzen, en dat is ook nodig want de productiekosten zijn hoog vanwege het vele werk, de certificeringen en de specialisaties die ermee gepaard gaan”, zegt Antonio Forcina. Hij is samen met zoon Primo eigenaar van het gelijknamige bedrijf, dat is gevestigd in het Italiaanse Fondi, in de provincie Latina.

Het bedrijf brengt een breed assortiment aan groenten en fruit op de markt, dat goed is voor een jaarlijkse hoeveelheid van ruim 15.000 ton. Het assortiment omvat naast clementines ook Navel- en Taroccosinaasappelen, Miyagawa-mandarijen, citroenen, broccoli, bloemkool, kersen, abrikozen, aardbeien, kaki, Melannurca appelen, nectarines, perziken en pruimen.

Het bedrijf beschikt over een faciliteit van 7.000 vierkante meter, waarvan 3.000 overdekt. Er werken ongeveer 50 medewerkers en voor het transport wordt gebruikgemaakt van eigen voertuigen. Als de gewassen in de faciliteit aangekomen worden ze met zorgvuldig vakmanschap geselecteerd, gewassen, gekalibreerd en handmatig verpakt in verschillende soorten verpakkingen.

Hoewel de markt voor de grote clementines levendig is, is er over het algemeen een gebrek aan vraag en dat heeft een aantal redenen. Allereerst loopt de consumptie van citrus in het algemeen parallel met de temperaturen. Hoe lager deze zijn, hoe meer de consumptie wordt gestimuleerd. Ten tweede hadden veel telers verwacht dat de vraag naar citrus in de tweede golf van de pandemie net zo groot zou zijn als in de eerste fase. Maar dat blijkt helaas niet het geval.

La Forcina Antonio heeft een clementine-assortiment met een zekere continuïteit tussen vroege en late rassen, die afkomstig zijn uit Corigliano Calabro in de regio Calabrië en Palagiano in Apulië. Het seizoen is een aantal weken geleden van start gegaan met de klassieke clementine en zal doorlopen tot half januari. Dat is het startsein voor het seizoen van de Hernandia-clementine, een laat ras dat zeer gewaardeerd wordt door de consument. Het grote aanbod heeft geleid tot lage prijzen voor de telers. Zij ontvangen prijzen tussen de €0,60 en €0,70 voor middelgrote clementines.

“Het zal moeilijk worden om de clementines van klein kaliber op de markt te brengen. Dit is een situatie die we helaas al kennen, want in mei hadden we dezelfde problemen met de eerste Italiaanse nectarines. Het gevolg is dat we ook in het buitenland een vertraging van de afzet zien. In het geval van de clementines verslechtert de situatie door de komst van buitenlandse gewassen uit Griekenland, Turkije en Spanje. Dat laatste land domineert de citrusmarkt qua hoeveelheden en prijzen. Een andere oorzaak van de achterblijvende consumptie is de sluiting van de horeca en de schoolkantines”, besluit zoon Primo Forcina.

Voor meer informatie:
Antonio Forcina
La Forcina Antonio
Via della Torre, 91
Fondi (LT) - Italië
+39 771 513 800
info@antonioforcina.it
www.antonioforcina.it 

 

Publicatiedatum: