Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt appelen

Het zuidelijk halfrond draagt het stokje over aan het noordelijk halfrond in het hardfruit. Men verwacht dat de overgang in de handel soepel gaat verlopen zonder al te veel grote problemen. In de meeste landen die nu aan de oogst gaan beginnen, ziet men een reductie van het volume in appelen. Vooral door zonnebrand, voorjaarsvorst, hagel en storm. De meeste stijgingen in het volume zijn vooral te danken aan uitbreiding. De prijzen zijn overal gestegen en blijven bijna overal sterk met de komst van de nieuwe oogst.

Nederland: Hogere prijsvorming appelen dan bij de start vorig jaar
De appelpluk in Nederland is momenteel halverwege. Bij de Elstar zitten de meesten in de tweede pluk, terwijl anderen alweer aan het afronden zijn. Vervolgens volgen Jonagold, Red Prince, Kanzi en de latere rassen nog. Volgens een Nederlandse handelaar is het nog vroeg om een prognose te geven over de opbrengsten. “De vraag is in elk geval goed, maar die is eigenlijk al maanden goed geweest. De markt was leeg en de importappelen zijn uitverkocht, waardoor iedereen overschakelt op eigen productie in Europa. De vooruitzichten zijn goed eerst de oogst binnen dan is er meer duidelijkheid. Ik verwacht zelf dat de afzet in Nederland sowieso goed door zal blijven lopen. Er zijn minder appelen, dus dat zal zeker merkbaar zijn in een hogere prijsvorming dan vorig jaar.”

België: Kleinere oogst door zonnebrand en vorst
De Belgische appeloogst is dit jaar opmerkelijk kleiner dan in de voorbije jaren. De appelen zijn flink getroffen door vorst, maar hebben tijdens de warme dagen ook zonnebrandschade opgelopen. Dit resulteert in veel kwaliteitsverschil tussen de partijen. 

De vraag en het aanbod is mooi in evenwicht. Dit komt mede door de markt zo goed als leeg was toen het seizoen begon. Ook de markt voor Belgische zomerappelen ziet er positief uit. De kwaliteit van de zomerappelen is goed en vraag is er zeker.

Duitsland: Binnenlands product heeft de overhand
In de Duitse AGF-handel domineren de binnenlandse appelen. Elstar, Delbare en Jonagold vormen daarbij de basis; Tenroy, Boscoop en Cox Orange completeren het assortiment. Daarnaast steeg ook het volume aan Holsteiner Cox en Pinova.

Daarnaast is Zuid-Tirol – het Duitstalige noorden van Italië – traditioneel een voorname leverancier in de Duitse hardfruitsector. Royal Gala, Golden Delicious en Granny Smith zijn momenteel de voornaamste rassen uit dit teeltgebied. Tot slot is ook Frankrijk present in de handel met Elstar en Gala. Tegelijkertijd probeert ook Spanje met relatief goedkope Royal Gala en Granny Smith voet aan de grond te krijgen. In zijn algemeenheid is er sprake van een licht overaanbod op de markt, bevestigen handelaren.

Frankrijk: Kleine maar kwalitatief goede oogst
Het Franse appelseizoen is begonnen. De volumes zijn bescheiden (naar schatting 1,4 miljoen ton in totaal),  maar de kwaliteit is in alle opzichten goed. Handelaren zijn dan ook hoopvol voor wat betreft de prijsvorming en verwachten een seizoen zonder al te veel moeilijkheden. De volumes zijn met name klein voor de klassieke rassen zoals Golden en Granny, die een volumedaling van 19% laten zien ten opzichte van vorig jaar. Voor de clubrassen is de oogst naar schatting 5% kleiner dan in 2019.

Verenigd Koninkrijk: Soepele overgang verwacht naar het binnenlandse seizoen
De Engelse appeloogst is zo'n tien dagen geleden begonnen en het goede weer van deze week is erg bemoedigend. Voor de oogst van de Breaburn en Royal Gala.

Het is een uitdagend seizoen voor Britse appeltelers, met wisselende weersomstandigheden en de aanhoudende impact van het coronavirus, maar de verwachting is dat de appelen van dit jaar bijzonder lekker zal zijn. Verwacht wordt dat Britse telers dit jaar 1,3 miljard appels en peren (148.700 ton) gaan plukken. Het weer gedurende het seizoen heeft ernstige gevolgen gehad. Het is ongeveer 20% minder dan men had verwacht en daarmee gelijk aan de oogst van 2019.

Gala is de grootste variëteit die in het VK wordt geteeld. De volumes zijn de afgelopen 10 jaar met 224% gestegen tot naar schatting 72.000 ton dit jaar. Cox blijft populair net zoals Braeburn en Jazz die ook in aanzienlijke volumes worden gekweekt. Clubrassen als Cameo, Junami, Rubens, Evelina en Opal maken een steeds belangrijker deel uit van het nationale gewas.

Volgens een teler komen de volumes overeen met de schattingen en zal men een stijging zien door investeringen en nieuwe aanplantingen. De overgang naar het binnenlandse seizoen zal soepel verlopen. “We zitten in de laatste week van de aanvoer op het zuidelijk halfrond die soepel zal overgaan naar onze binnenlandse aanvoer. Door het goede weer loopt alles op tijd." De vraag is momenteel goed, vooral in het zuiden kijken mensen uit naar Britse appelen van het nieuwe seizoen.

Italië: Markt biologische appelen aan start van het seizoen slecht
De Italiaanse appelproductie wordt geschat op 2.079.972 ton wat in lijn is met de productie van vorig jaar en ongeveer 8% lager dan het gemiddelde van de voorgaande 5 jaar (exclusief het definitieve cijfer voor 2017). De Italiaanse biologische productie markeert een record: ongeveer 178.000 ton, gelijk aan 8,5% van het totaal, waarmee Italië de nummer 1 producent is van biologische appels in Europa.

Niet alle gebieden zien dezelfde trend voorbijkomen: de productie in Zuid-Tirol is met 7% gedaald, terwijl die in Trentino met 5% is gestegen ten opzichte van vorig seizoen. De structurele groei van de regio Piëmont gaat door en is nu na Trentino-Zuid-Tirol de belangrijkste productieregio van Italië. De regio heeft veel boomgaarden met jonge planten en belangrijke projecten op het gebied van rassenvernieuwing.  De opbrengst in Venetië, Friuli-Julisch Venetië en Lombardije herstelt zich licht. In Emilia-Romagna is de appeloogst met bijna 8% gedaald als gevolg van voorjaarsvorst.

Dit jaar hebben Italiaanse appelen toegang gekregen tot de Thaise markt. Ongeveer 7-10 dagen geleden werden 450.000 Royal Gala Marlene-appelen van de nieuwe oogst (60 ton) verscheept naar Qatar, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten. De eerste 15 dagen van september waren niet positief voor biologische appelen in Italië. De prijzen waren laag en de reden hiervoor is niet geheel duidelijk. Een handelaar zegt dat hij niet begrijpt waarom sommige bedrijven het product verkopen met een zekere haast. De appels zijn van goede kwaliteit en na een paar weken op voorraad kan dat alleen maar verbeteren. In het noorden van Europa is er veel product van het zuidelijk halfrond, maar van een marktoverschot kan men niet spreken. De handelaar legt ook uit dat een jaar van volledige productie niet wordt verwacht, aangezien voorjaarsvorst in Polen en andere oostelijke landen het productiepotentieel aanzienlijk heeft verminderd.

Spanje: Geen voorraden meer van het vorige seizoen, hogere prijzen op de markt
Het Spaanse appelseizoen begon dit jaar met betere prijzen en een grotere vraag naar exportproduct. Sinds het uitbreken van de coronacrisis is de appelverkoop aanzienlijk gestegen, waardoor de nieuwe oogst deze zomer start zonder voorraden van het vorige seizoen. Ook is het steenfruitseizoen dit jaar ongeveer twee weken eerder afgelopen vanwege het productietekort, en met zeer goede resultaten, waardoor er meer ruimte is voor appelverkoop.

Bovendien valt de oogst dit jaar lager uit, rond de 15%. Er zijn enkele problemen met vlekvorming in de schil van het fruit, dus een kleiner volume is over het algemeen bruikbaar. De rassen met de grootste afname in de productie zijn de Red Delicious, Golden en Granny Smith. Over het algemeen zijn de prijzen beter en hoopt de sector dat telers de hogere kosten in de productieketen als gevolg van de pandemie kunnen compenseren.

Polen: Meer klasse 2 fruit dan vorig jaar door hagel en vorst
De Poolse appeloogst kan elk moment beginnen met de eerste Gala-appelen. Door de voorjaarsvorst wordt er 10-15% minder volume verwacht dan gemiddeld maar meer dan vorig jaar. Door de schade zullen er minder appelen geschikt zijn voor de export. De prijs is de afgelopen maanden gestegen en dat zal het naar verwachting blijven aan het begin van de nieuwe oogst. Wat de prijs betreft verwacht men dan ook een beter seizoen dan het vorige.

Turkije: Positie blijft stabiel
De vraag naar Turkse Gala-appelen is goed gepositioneerd. De appelproductie in Turkije is hoger dan vorig jaar, evenals de productiekosten. Dankzij de wisselkoers tussen de Lira en USD zijn de prijzen echter vergelijkbaar voor de kopers. Er was vooral vraag naar in India en de Golfstaten. Rusland en andere Aziatische landen hebben echter ook dit seizoen bewezen krachtige markten voor de Turken te zijn.

Zuid-Afrika: Vooruitzicht op een goed seizoen door gunstige winter
In het vorige overzicht wereldmarkt peren was al te lezen dat de Kaap een van de beste winters heeft in jaren en op het moment is het er nog steeds koud en nat. De appelboomgaarden zijn nu langzaam aan het ontwaken in de Westkaap. De eerste appelen voor het nieuwe seizoen zijn de lokaal geteelde variëteiten uit Limpopo. Deze komen een week voor Kerstmis op de markt en dan voornamelijk voor de binnenlandse verkoop. Telers zijn al bezig het jonge fruit uit te dunnen in wat een zeer goede oogst lijkt te worden. In week 2-3 volgen de appelen uit het oosten van Vrijstaat en Mpumalanga (goed voor 2% van de totale productie met conventionele rassen met een hogere koude resistentie). Appelboomgaarden staan hier momenteel in bloei en tenzij er een koudegolf optreedt, wordt een gemiddelde oogst verwacht.

Vorig seizoen was goed vanuit een kwaliteitsoogpunt voor appels, maar de logistiek was een probleem (Het seizoen liep gelijk aan de corona-lockdown en de problemen in Kaapstad) maar volgens een handelaar leverde de appelexport in ieder geval goede opbrengsten op ( in markten die niet ernstig werden verstoord zoals sommige handelsmarkten), aangezien gezond eten een prioriteit werd voor de consument.

India: Import neemt af door nieuwe binnenlandse oogst
Met de start van de oogst in India zal de import voor het moment op de tweede plaats komen waaronder de voorheen populaire appelen uit Chili en Nieuw-Zeeland. Binnenlandse appels zijn goedkoper, dus van augustus tot januari zijn dit de appelen die de voorkeur hebben. De Indiase appelen zullen dit jaar aanzienlijk minder volumes hebben vanwege uitdagende weersomstandigheden. Het noorden van India zal 30% minder appels produceren. Een ander probleem is het ontbreken van grote formaten appelen. Het land is ook op zoek naar nieuwe importmogelijkheden en Servië zou de komende weken een nieuwe leverancier van appelen kunnen worden.

China: Terughoudende markt voor appelen
De prijs van Chinese appels uit de voorraad in de provincie Shandong is onlangs met 0,2 Yuan (0,025 euro/ 0,03 USD) gestegen. Sommige telers en handelaren zijn nog steeds terughoudend om te verkopen. De reden is de prijs van vroege appelen en de prijs van de laatste appelen in de voorraad beide belangrijk zijn met het oog op een overvloedige oogst. De prijs van rode Fuji-appelen eind september en begin oktober zal afhangen van deze prijzen van vroege seizoensappelen en de laatste appelen uit de voorraad. Op 4 september werd 19 ton Fuji-appelen uit Gansu geëxporteerd naar Australië. Het is de eerste keer dat appelen uit deze provincie naar de Australische markt zijn geëxporteerd.

Verenigde Staten – Pennsylvania: Start seizoen moet hogere prijzen
De voorjaarsvorst heeft de oogst in Pennsylvania verminderd en is met ongeveer 25% gereduceerd. De maten van het fruit zijn nog onbekend maar het lijkt momenteel kleiner te zijn dan normaal. Het weer heeft vooral de aanvoer van Red Delicious getroffen. De vraag is ondertussen sterk, vooral naar appelen in een tray omdat de angst voor besmetting bij losse appelen bij de consument groot is. De USDA heeft daarnaast miljoenen kleinere appelen uit de handel gehaald om te doneren aan Amerikaanse families. De prijzen voor de herfst zijn nu sterk, zo’n $1-$2 hoger dan vorig jaar behalve voor de Honeycrisp. Begin oktober verwacht men dat de prijzen vergelijkbaar zullen zijn met vorig jaar.

Verenigde Staten – New York: Toenemende populariteit clubrassen en klassieke variëteiten
In de staat New-York wordt dit jaar een sterke oogt verwacht voor 2020-21 die vergelijkbaar is met het vorige seizoen.  De telers verwachten dat de volumes voor Honeycrisp, Gala en Fuji zullen toenemen. Daarnaast blijft men uitbreiden in de clubrassen SweeTango, KORU, SnapDragon, RubyFrost en Evercrisp. Ook komen dit jaar voor het eerst Smitten op de markt en is er de eerste substantiële oogst van Rave-appelen. De vraag naar New-Yorkse appelen in eigen land is sterk. Vooral in de regio van Texas tot Wisconsin. Aan de westkust is er ook vraag naar enkele klassieke New Yorkse variëteiten en in landen als Vietnam is er vraag naar clubrassen als SnapDragon en KORU. De prijzen zijn zich nog aan het vormen op de markt.

Verenigde Staten – Washington: Veel vraag naar appelen in zak
Door nieuwe aanplant kijkt men in de staat Washington aan tegen een stijging van 10% in het volume door nieuwe aanplant. De weersomstandigheden zorgen echter voor de onzekere factor. Zo hebben telers in de staat last van rook van de recente bosbranden aan de westkust en begin september heeft een storm voor de nodige schade gezorgd aan het fruit. Enkele telers geloven ook dat de omvang van de voorraden uit Washington wat af zullen nemen en dat heeft zijn invloed op de oogst. Volgens de Washington Apple Commission voorspelden de schattingen van begin augustus voor de oogst van de staat 134 miljoen dozen - vergelijkbaar met de 133 miljoen dozen van 2019. Sindsdien hebben die weersomstandigheden geleid tot een herziene oogstraming - de verwachting is nu dat het oogstvolume door die gebeurtenissen met 5-10 procent zal afnemen.

De vraag is echter nog een uitdaging. Telers zien dat de retail nog moet overschakelen van het zomerfruit naar hardfruit. Wel is de vraag naar appelen in zak groot. Daarbij wordt echter veel gebruik gemaakt van kleinere maten appelen terwijl men dit jaar wat meer grotere formaten voorbij zit komen bij het sorteren. Met een kortere oogst dit jaar dan aanvankelijk werd gedacht zullen de prijzen stijgen en waarschijnlijk boven het gemiddelde. De oogst kan nog vertraagd worden (in geheel Noord-Amerika) door een tekort aan arbeiders.

Chili: Exportseizoen komt ten einde
Het seizoen voor Chili loopt momenteel af, nu de binnenlandse appelmarkt in de VS begint aan te trekken. Chili omvat 2% van de wereldproductie van appels en export is voor hen de belangrijkste activiteit. De schatting voor dit jaar is om aan het einde van het seizoen tussen de 1,6 en 1,7 miljoen ton te exporteren. In de afgelopen 5 jaar is het areaal appelteelt met 13% afgenomen. Royal Gala is het grootste ras met 45% van de productie. De export is recentelijk ook gediversifieerd, waarbij Zuid-Amerikaanse landen een groter aandeel hebben ingenomen dan in het verleden.

Argentinië: focus blijft op traditionele variëteiten
De export van Argentinië is in de loop der jaren gedaald met ongeveer 40%. De belangrijkste reden hiervoor is dat de focus van de appelproductie ligt op de traditionele rassen zoals Red Delicious en Granny Smith. In 2019 bedroeg de productie ongeveer 550.000 ton, waarvan 100.000 ton werd geëxporteerd. De cijfers voor 2020 zijn nog niet beschikbaar

Nieuw-Zeeland: Appelexport verdubbeld sinds 2012, kwart bestemd voor de export
De Nieuw-Zeelandse appelexport is sinds 2012 in waarde verdubbeld en verdiende tegen het einde van 2019 meer dan 820 miljoen NZD (€ 466,2 miljoen). Nieuw-Zeelandse rassen, zoals appelen uit de Jazz, Envy en Pacific-serie, waren goed voor meer dan een kwart van de export, maar Royal Gala registreerde met 31% het hoogste exportaandeel. Europa (22%) was de belangrijkste bestemming voor Nieuw-Zeelandse appelen, gevolgd door het VK / Ierland (12%), terwijl Noord-Amerika en China beiden goed waren voor 11%. In totaal werd er in 2019 395.000 ton appelen geteeld in Nieuw-Zeeland.

Australië: Stijgende waarde van appelen
De Australische appelproductie ziet een waardegroei van 10% voor het boekjaar dat eindigde in juni 2019 met een waarde van $ 512,8 miljoen AUD (€ 317,2 miljoen). Het volume daalde echter met 1% tot 310.875 ton. De export daalde ook met 13% tot 4.416 ton en een waardedaling van 6% tot 10,6 miljoen AUD (€ 65,6 miljoen). 70% van de totale productie in Australië ging naar de versmarkt en 30% ging naar de verwerking. Pink Lady was de meest geproduceerde variëteit (41%), gevolgd door Royal Gala (23%) en Granny Smith (18%).

Een van de nieuwere appelmerken in Australië, Kanzi, sloot het seizoen iets eerder af dan verwacht vanwege een kleinere oogst. De volumes werden beïnvloed door droogte, bosbranden, overstromingen en hagel.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt uien