Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt kersen

Lage volumes en veel vraag is wat de markt voor kersen typeert op het moment. Vooral rond de Middellandse zee zijn de volumes gereduceerd door ongunstige weersomstandigheden. In andere gebieden, zoals Griekenland en Turkije, plukken ze daar de vruchten van. Ook de Nederlandse en Belgische kersen gaan daardoor voor hoge prijzen van de hand maar zijn vooral bedoeld voor de binnenlandse markt. Het is de verwachting dat door veel vraag en weinig aanbod het kersenseizoen in sommige landen eerder is afgelopen dan normaal. Ondertussen ziet Nieuw-Zeeland kansen op de markt en werkt het aan kwalitatief hoogwaardige kersen voor de export.

Nederland: Kersentelers plukken vruchten van lage Europese oogst
Het Hollandse kersenseizoen is momenteel in volle gang. Volgens telers verloopt de afzet goed. Europees gezien zijn er een stuk minder kersen en daar plukken de Hollandse telers de vruchten van. Ook de Hollandse kersenoogst is wat lager dan gemiddeld. Thuisverkoop vormt nog altijd een belangrijke pijler voor de afzet van de Hollandse kersen. Momenteel is er ook wat vraag naar Hollandse kersen voor export, maar volgens de telers zal de exportmarkt altijd een niche-markt blijven. Momenteel is er wat meer concurrentie van de Griekse en Turkse kersen op de markt. Nederlandse telers en handelaren maken zich boos dat kersen van deze origine nog altijd in de retail te vinden zijn terwijl het Hollandse seizoen volop gaande is. 

België: Veel vraag en minder volumes
Het Belgische kersenseizoen is dit jaar vroeg gestart. Het seizoen is zo’n 5 tot 10 dagen vroeger dan gemiddeld, waardoor het lijkt dat het kersenseizoen aan het vervroegen is. De vroege kersenrassen zijn zeer goed verkocht, maar ook naar de latere rassen is veel vraag waardoor er volgens een handelaar mooie prijzen worden betaald voor de kersen. Vanwege de vorst is naar schatting 30 tot 40 procent van de kersen verloren gegaan. Qua volume is dit vergelijkbaar met het kersenseizoen van 2018. Over de kwaliteit en de maat is een Belgische handelaar zeer tevreden, maar met de hoeveelheid regen die de afgelopen weken is gevallen, is het mogelijk dat de kersen barsten.

Duitsland: Matige opbrengst bij Duitse telers
“Kersen zijn een standaardproduct tijdens het zomerseizoen, dit jaar was de binnenlandse oogst echter lang onzeker vanwege de nachtvorst en de mogelijke vorstschade. Tot nu toe valt dit echter alleszins mee”, meldt een handelaar. “Momenteel is er voldoende volume beschikbaar. De groothandelsprijzen voor binnenlandse kersen liggen rond de 6-8 euro/kg – afhankelijk van de maat. 28-30 mm zijn in grote volumes beschikbaar. Op de weekmarkten vinden echter met name grote maten gretig aftrek, die zijn momenteel beperkt beschikbaar.”

Voor telers is het tot nu toe een teleurstellend jaar. Vorst en andere problemen zorgen voor matige opbrengsten. “2020 is vooralsnog een van de slechtste seizoenen die ik ooit heb meegemaakt”, aldus een teler. Desalniettemin rekent men in de grootste teeltgebieden, waaronder de Fränkische Schweiz in Zuid-Duitsland vooralsnog niet op tekorten.

Het buitenlandse aanbod komt onder meer uit Spanje, Griekenland, Italië en Turkije. Afhankelijk van de herkomst liggen de prijzen tot wel 30% hoger dan vorig jaar.

Verenigd Koninkrijk: Telers tevreden over het seizoen
De kersenoogst startte voor een teler uit Kent eind juni. De rest volgde op 1 juli. Het groeiseizoen verliep 'oké'. Noordelijke winden zorgden voor enige reductie in de volumes tijdens de bloesem maar behalve dat was het een goed seizoen voor de bloei. De kwaliteit is goed al ontbreken grote maten uit de boomgaarden. Over de brix en smaak valt echter niet te klagen. De vraag naar kersen is groot. 

Frankrijk: Slecht weer hinderde kersenpluk
Het kersenseizoen is gedaan in Frankrijk. Het land kwam wat vroeger op de markt dan normaal door het slechte weer en veel neerslag. Dat had vooral zijn invloed voor de vroege kersen variëteit Burlat waarvan de kwaliteit niet zo heel goed was dit jaar. Het weer had ook zijn invloed op de kersenoogst in andere regio’s. later in het seizoen werd de situatie beter voor de latere variëteiten.  

Italië: Veel vraag en weinig volume zorgt voor hoge prijzen
Het kersenseizoen in Apulië wordt definitief gesloten tegen het einde van deze week. Zowel de extra late variëteiten (waarvan er weinig verbouwd wordt) als de Ferrovia in de koudere gebieden van de regio (waaronder Gioia Del Colle en Cassano) worden op dit moment geoogst. Door de gelimiteerde volumes en voldoende vraag ligt de verkoopprijs hoog. De bergkersen in de regio Venetië doen het goed, de 26+ maten worden makkelijk verkocht. De bergkersen in Venetië komen later op de markt dan in Midden- en Zuid-Italië en nemen een interessant marktaandeel in bezit. De oogst loopt door tot na 15 juli en blijft beschikbaar tot 31 juli.

De marketing van de Val Venosta kersen start een aantal dagen eerder dan normaal. Dankzij het goede seizoen en meer gunstige temperaturen. Regina en Kordia hebben beide hun habitat gevonden in de Val Venosta/Vinschgau tussen de 800 en 1300 meter boven NAP met een goed klimaat voor de groei. Volumes zijn vergelijkbaar met vorig jaar en worden geschat op 500 ton van 40 hectare grond. Tot de eerste week van augustus worden de kersen over Italië verkocht in zowel de ambivalente handel als de retail.

Spanje: Hogere prijs zal telers niet compenseren voor reductie van de volumes
Het kersenseizoen loopt bijna op zijn einde in Spanje, het meeste fruit is al geoogst, met uitzondering van de kersen op hoger gelegen boomgaarden in de bergregio’s. In het algemeen kenmerkte dit seizoen zich door erg lage volumes door de impact van klimatologische tegenslagen zoals overvloedige regenbuien maar ook hagelstormen in sommige regio’s. Bijna alle Spaanse kersen telende regio’s en de rest van de mediterraan zagen hun oogst gereduceerd. De prijzen zijn daardoor beter dan in het vorige seizoen maar compenseren niet de significante daling in het volume. Gezien het lage volume hebben Spaanse bedrijven hun export dit jaar vooral gefocust op de Europese markt omdat er veel restricties waren in de luchtvracht en dat de export naar verdere bestemmingen ondoenlijk maakte.  

Turkije: Meer nieuwe markten voor Turkse kersen
Het Turkse kersenseizoen is goed verlopen tot nu toe en telers melden dat de kwaliteit erg goed is in de laatste paar decennia met vraag uit diverse markten. Vooral China wordt een steeds belangrijkere handelspartner voor de afzet van kersen. Het coronavirus heeft nauwelijks een invloed gehad op de kersenmarkt in Turkije. Luchtvrachten naar China verliepen wat stroever. Voor de Europese markt, dat allemaal per vrachtwagen gaat, waren er ook nauwelijks problemen voor de Turken.

China: Minder import van kersen maar markt herstelt zich
Na de Californische kersen volgde begin juni de kersen uit Washington. De prijzen voor de kersen waren hoog door de kleine volumes die werden geëxporteerd. Vanaf begin juli vertoont de prijs een dalende trend. De verlichting van de crisis op de binnenlandse markt zorgt dat de koopkracht van de Chinese consument weer toeneemt. De vraag naar kersen van online consumenten pakt daardoor weer op.

Het importvolume van kersen in dit kwartaal was significant lager dan het niveau in dezelfde periode vorig jaar. Ongeveer 85% van de Chileense kersen arriveerde in China dit jaar voor het Chinese nieuwjaar. Eind januari, met de uitbraak van het coronavirus, was de markt traag en durfden importeurs de kersen niet meer af te nemen. Het aantal kersen dat aankwam in de haven van Shekou daalde sterk naar ongeveer 100 containers in april. Na het einde van het Chileense seizoen nam de Verenigde Staten het over maar de verkoop verliep stroef. Enerzijds door het handelsconflict tussen beide landen waardoor er hoge tarieven staan op importfruit, anderzijds door de slechte logistiek die ontstond door het coronavirus.  

Verenigde Staten: Seizoen eerder klaar door sterke vraag en weinig product
De volumes aan kersen van Amerikaanse bodem zijn dit seizoen beperkt. Eigenlijk is er gewoon tekort op het moment. Telers in de Amerikaanse staat Washington geven aan dat ze halverwege het seizoen zijn. Vorst in de lente en andere ongunstige weersomstandigheden zorgen dat de opbrengst is gehalveerd ten opzichte van de eerdere schattingen. Wel zijn er grote maten kersen op de markt en loopt het verpakken voor de supermarkt goed al blijft de bevoorrading van het veld richting de pakhuizen op het moment wat achter door de regenval in de streek. Kersen komen nu vooral uit Yakima Valley, Quincy en vroege variëteiten uit River Valley. De opbrengst per hectare is bijgesteld van 8-10 per hectare naar 2-4 ton per hectare.

Ondertussen blijft de vraag naar kersen sterk en dat zorgt voor hoge prijzen op de markt. Sommige telers zien zelfs een prijsstijging van 50% ten opzichte van vorig seizoen. Door de tekorten op de markt en de grote vraag is het seizoen waarschijnlijk een week eerder rond 5 augustus, een week eerder dan normaal. de piek in het seizoen wordt verwacht tussen 8 en 11 juli waarna de product afneemt.

Australië: Procentueel gezien hoogste exportcijfer dit jaar voor kersen
De voorzitter van de Cherry Growers Association stelde dat terwijl de oogst, zoals de telers melden, over de hele linie daalde de export geen stap terug deed in verhouding tot die lagere oogst. De export was in verhouding zelfs de hoogste ooit voor de Australische markt. Daarmee wordt het duidelijk dat de toekomst voor de Australische kersenproductie vooral verbonden is met die van de exportmarkten aldus de voorzitter.

Nieuw-Zeeland: Versteviging van de marktpositie
In Nieuw-Zeeland is een nieuw bedrijf opgericht: Deep Creek Fruits, om twee kersen ontwikkelingen in Central Otago te verstevigen. Eén van de belangrijkste doelen is om te profiteren van de stijgende wereldwijde vraag naar kersen uit Nieuw-Zeeland, waarbij Summerfruit de komende 20 jaar een waardegroei van 40 procent in de kersenexport in Nieuw-Zeeland voorspelt. De sector heeft een sterke groei op lange termijn laten zien. Deep Creek Fruits zal in de zomer van 2021-2022 haar eerste kersen van topkwaliteit naar de wereldwijde exportmarkt sturen. De kersen worden van december tot februari geoogst.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt sinaasappelen