Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt kersen

Wat betreft de kersen zijn Nederland, België en Turkije in productie terwijl landen als Griekenland, Spanje en Italië over hun top heen zijn. In Noord-Amerika zijn Washington (VS) en British Columbia in Canada in productie. Een van de belangrijkste landen voor de afzet van kersen is China. Door de handelsoorlog met de VS zoekt het land naar nieuwe importmarkten zoals Centraal-Azië en Turkije. Voor Nederlandse en Belgische kersen is de markt gunstig. De kersenteelt in Zuid- en Oost-Europa had dit jaar te maken met vorst- en regenschade in het voorjaar waardoor de teelt gereduceerd is. De kwaliteit en de vraag naar kersen was gunstig en dat zorgde voor een prijsstijging ten opzichte van het vorige seizoen. De teelt in Washington (VS) is matig aangetast door regen en wind maar niet zo erg als in Californië in het voorjaar.

Nederland: Vraagmarkt voor Hollandse kersen
Het Nederlandse kersenseizoen is nu echt volop losgebarsten. Veel telers houden in deze periode open huis en in de boerderijwinkels en langs de weg worden veel kersen verkocht. De marktomstandigheden voor de Nederlandse kersen zijn dan ook gunstig, want elders in Europa zijn maar weinig kersen beschikbaar. Griekenland en Spanje zijn over de top heen en de aanvoer uit Oost-Europa is als gevolg van vorst- en regenschade een stuk lager. Alleen Nederland en België zitten dus goed in de kersen en dat resulteert in een vraagmarkt met goede prijzen.

België: gespreide oogst van de kersen
Door de hoge temperaturen van de afgelopen periode is er veel vraag naar Belgische kersen. De markt van vraag en aanbod is mooi in evenwicht, mede doordat er amper kersen uit Zuid-Europa meer op de markt zijn. De prijzen zijn goed voor de tijd van het jaar. Door de klimatologische omstandigheden komen de volumes Belgische kersen mooi gespreid op de markt. De kersen hebben een mooi groeiseizoen achter de rug wat de kwaliteit van de kersen ten goede komt.

Duitsland: Matige start binnenlands seizoen, groot aanbod uit Zuid-Europa
De aanvoer van kersen in de Duitse groothandel wordt langzaamaan groter. Naast de eigen productie wordt er volop geïmporteerd uit onder meer Spanje, Turkije en Griekenland. Het beschikbare volume is dan ook in der regel voldoende om de vraag te dekken, melden handelaren. Vermeldenswaardig is de relatief hoge prijs van het binnenlands product, waardoor niet zelden op buitenlands product werd overgestapt. Dit heeft onder meer te maken met de matige seizoenstart in voorname teeltgebieden zoals de Fränkische Schweiz (Zuid-Duitsland) en Werder (Oost-Duitsland). Ook in de regio Hamburg (Altes Land) kwam het onlangs tot productuitval door hagelschade. De binnenlandse volumes, die wél in de handel terechtkomen, zijn echter van zeer goede kwaliteit, zeker nu ook de betere soorten en maten op de markt komen, aldus een handelaar.

Over het algemeen is de kersenhandel de voorbije weken in rustig vaarwater. Bij het buitenlands product verloor de Italiaanse Ferrovia terrein, terwijl uit Spanje grote volumes voor relatief lage prijzen aangevoerd werden. Ook Turkije is volop present in de handel, hoewel de voornamelijk kleine maten tot lage prijzen leiden. Ook Griekenland doet een duit in het zakje en is gezien de prijsstelling een interessant alternatief, met name in de Zuid-Duitse groothandel.

Zwitserland: Goed oogstjaar verwacht
In de Zwitserse retail doken tot voor kort nog Spaanse kersen in de schappen op, tot grote verontwaardiging van de Zwitserse consument. Niettemin rekenen de Zwitsers op een goed oogstjaar met een productieraming van 2.700 ton.

Spanje: Seizoen komt op zijn einde, 25% lagere oogst
Het seizoen komt op zijn einde in Spanje en de teelt komt nu voornamelijk uit El Jerte (Extramadura). De kersenoogst valt 25% lager uit dan vorig jaar maar de maat, kwaliteit en smaak was beter. In combinatie met de gunstige marktomstandigheden in Europa heeft dit geleid tot een prijsgemiddelde dat 40% hoger lag dan in het vorige seizoen.

Meer en meer Spaanse bedrijven stoppen meer inspanning in de teelt van premium kwaliteit kersen en kiezen daarvoor innovatieve variëteiten. Met de hogere kwaliteit is men in staat de kersen te exporteren naar interessante markten als Hongkong, Singapore, VAE, Caraïben en de rest van Europa. Duitsland, Frankrijk en Italië blijven de voornaamste bestemming. Kersen van 30 mm of groter worden nu geoogst. De consument vraagt echter om grotere en zoetere kersen met een bite.

Zachte kersenvarianten zijn niet meer populair en worden weggegooid. Deze variëteiten zijn te gevoelig voor klimaatsverandering, neerslag en zure omstandigheden.

Frankrijk: langer seizoen verwacht in het zuidwesten
Zonder inachtneming van de hoge temperaturen vorige week ziet de kersenoogst er goed uit. In het departement Loiret zal er productie zijn tot 14 juli. De Suzuki’s fruitvlieg is de kersen bespaard gebleven omdat de fruitvlieg niet van warm weer houdt. Ze zijn dan ook niet aangetroffen op de nieuwe boomgaarden die in productie zijn.

De maat van de Franse kersen is klein omdat de bomen momenteel veel kersen dragen. Tot nu toe is de vraag naar kersen goed al begint ze de laatste week wat meer willekeurig te worden. In Zuidwest-Frankrijk neigt het seizoen langer te gaan duren dan vorige jaren. Men verwacht momenteel een seizoen dat twee weken langer duurt dan normaal. Meestal komt een verlenging niet boven de 4 tot 5 dagen uit.

Italië: Oogst gereduceerd door weersomstandigheden in mei
Vraag en aanbod zijn wat uit balans als het gaat om kersen. Momenteel is de vraag groter dan het aanbod. Het weer in mei, en in het bijzonder de hagelstormen, hebben gezorgd voor een kleinere oogst. Dat zorgt dat de markten kijken naar het buitenland. Naast Italië komen de kersen voornamelijk uit Spanje, Griekenland en Turkije. De belangrijkste kersenregio's zijn Apulië, Zuid-Tirol, Emilia Romagna en Venetië. Normaal wordt er 50.000 ton geoogst aan kersen in Apulië maar door het onstuimige weer in mei is er ongeveer 60% van de teelt geoogst.

In week 26 kwam de marketingcampagne voor kersen uit de Bari regio (Apulië) tot een eind. De kersen, vooral de sterke en winstgevende Ferrovia variëteiten, werden makkelijk afgezet door de stijgende prijzen. Voor het grootste deel in het land geldt dat de kersen goed verkocht worden door de vraag en dat zorgt voor stabiele of zelfs stijgende prijzen voor kersen. Een constante vraag staat een regelmatige ontwikkeling toe van de prijskoers op basis van stabiele prijzen.

Turkije: groeiende export van kersen
Turkije komt in productie met kersen en de vooruitzichten zijn goed volgens een handelaar door de weersomstandigheden. De exportmarkt voor Turkije groeit, vooral door de export van kersen naar China, India en Europa.

China: nieuwe importmarkten nodig door tariefoorlog met VS
Kersen zijn een heel belangrijk product voor de Chinese markt. Het hele jaar door worden er, naast de eigen lokale productie, veel kersen geïmporteerd. Sinds dit jaar zijn er een paar nieuwe importmarkten voor China opengegaan, zoals Kyrgyzstan, Oezbekistan en Tajikistan. De kersen uit deze landen worden over het algemeen goed ontvangen, de kwaliteit is hoog en er zijn minder beschermingsmiddelen gebruikt dan op de Chinese kersen. Het enige probleem is dat de logistieke omstandigheden nog niet ideaal zijn, waardoor de kersen soms niet op hun best aankomen op de Chinese markt. Verder valt het seizoen van deze Centraal Aziatische landen tegelijk met het Chinese seizoen, dus daar moeten ze mee concurreren.

Andere jaren werden nu vooral veel Amerikaanse kersen geïmporteerd, maar door de handelsoorlog tussen China en Amerika, zijn de volumes dit jaar veel kleiner omdat er een hoog tarief zit op de import van deze kersen. Veel Chinese bedrijven wijken dus uit naar andere landen, zoals Canada en Turkije, waar de seizoenen nu ook beginnen. Er wordt verwacht dat de eerste lading Turkse kersen volgende week aankomt.

Voor de lokale productie, die in april begon met kaskersen, is de prijs sinds die tijd flink omlaag gegaan. In juni kwam er een grote hoeveelheid kersen van het land op de markt, wat de prijs drukte. Deze grote hoeveelheid kersen kan ongeveer tot midden juli worden opgeslagen, daarna zal de kwaliteit van deze kersen ook flink achteruit gaan. Daardoor ging vooral deze week de prijs omlaag, omdat er weer nieuwe import kersen op de markt komen en omdat de meeste bedrijven hun lokale kersen nu willen verkopen, nu de kwaliteit nog goed is.

Verenigde Staten: Washington in productie
De kersen in de staat Washington zijn matig aangetast verleden week toen lichte regenval en wind de oogst verstoorde. Men verwachte een grote opbrengst van de teelt dit jaar maar door de matige schade zal het dit jaar eerder een normale oogst worden. Daarnaast is de kwaliteit van de kersen niet aangetast. De beschikbaarheid van grotere maten kersen zal nog verbeteren op de korte termijn, daarna volgen kleinere maten. De vraag naar kersen is goed door de promotie in juli, de prijzen blijven daardoor ook op het huidige niveau (tussen de $22,90 voor de kleinste maten tot $38,90 voor de grootste maten per doos). Het seizoen in Washington gaat door tot eind augustus. Californië is op zijn einde. Washington heeft enigszins concurrentie van British Columbia in Canada maar de productie is hier beperkt.

Chili: export naar China verdubbeld
Momenteel ligt het zuidelijk halfrond uit productie en zijn de kersenbomen in een slapende toestand door de winter. Vorige maand werd het overzicht van het seizoen van 2018/2019 van Decofruit gepubliceerd. Hoewel de totale volumes van kersen daalden, zag Chili zijn export naar China verdubbelen.