Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt druiven

Er is een groeiende vraag naar druiven in Azië, het Midden-Oosten en Rusland. Dat heeft ertoe geleid dat de volumes op de Europese markt beperkt zijn dit jaar. Dit zorgt zelfs voor enige tekorten op de markt. Het Indische seizoen van druiven is voorbij. Het Egyptische seizoen komt op zijn einde. In het Spaanse Murcia en in Italië komt het seizoen op gang. In Californië moet eveneens het seizoen nog starten in de komende dagen. In Mexico is de spreiding van het seizoen niet gelukt. Alle druiven komen momenteel op hetzelfde moment op de markt terecht en vullen de markt in de Verenigde Staten. Door de vraag is dit nog enigszins te doen. In Oost-Azië is het vooral Australië die de Chinese markt voorziet van druiven.

Nederland: Goede start Egyptische en Italiaanse druiven na moeizaam overzees seizoen
De druivenmarkt is weer in gunstiger vaarwater gekomen na een moeilijke periode. Nederlandse importeurs vertellen dat het Indiase seizoen erg moeizaam is verlopen. Veel kleine telers, die andere jaren voor de lokale markt produceerden, hebben zich na de goede markt vorig jaar op het exportfront begeven, waardoor er maar liefst 35% meer volume naar Europa is gestuurd dan vooraf geprognosticeerd. Dat zorgde logischerwijs voor de nodige uitdagingen in de afzet. Inmiddels is het Indiase seizoen afgesloten en is het Egyptische en Italiaanse seizoen begonnen. Voor Egyptische druiven liggen de prijzen behoorlijk hoog. Er is een goede vraag vanuit het Midden-Oosten, Azië en Rusland en daardoor is het volume voor de Europese markt beperkt. Alles dat de grond raakt, is meteen weg. Met name zijn er tekorten in de rode, pitloze druiven. Witte pitloze druiven zijn er iets meer, maar ook die aanvoer is niet overvloedig. Wel zal naar verwachting de aanvoer de komende weken wat gaan toenemen. Ook de afzet van de Italiaanse druiven is twee weken terug op een hoog niveau gestart.  Voor de eerste druiven wordt traditiegetrouw hoog ingezet, omdat er geen druiven met pit op de markt beschikbaar zijn. Als de aanvoer toeneemt,  zal de prijs ook wat zakken naar een acceptabel niveau.

België: nog twee weken te vroeg
Het is een week of twee te vroeg voor de verkoop van druiven. De druiven die op dit moment op de markt zijn komen uit Sicilië. de druiven zien er goed uit maar de smaak loopt momenteel nog wat achter. Men verwacht dat over twee weken de smaak van de druiven een stuk beter zal zijn.

Duitsland: Meer papierwerk door verschillende variëteiten
Druiven zijn intussen jaarrond verkrijgbaar in de Duitse handel en een duidelijk hoogseizoen is niet meer waar te nemen. Overzeese druiven – onder meer uit India, Zuid-Afrika, Australië en Argentinië - zijn 12 maanden per jaar in goede kwaliteit te verkrijgen. “Momenteel starten we echter ook met Italiaanse en Spaanse druiven”, aldus een groothandelaar uit Frankfurt. “Dit jaar maken we vooralsnog een goed seizoen door. De prijzen voor de eerste partijen zijn relatief stabiel en liggen rond de 3 en 4 euro/kg. Vanzelfsprekend zijn er prijsverschillen tussen de diverse rassen, maar over het algemeen stellen we een relatief hoog prijsniveau vast. Uiteraard hebben we nog niet genoeg volume om de markt volledig te dekken.”

Ten aanzien van de rassen bevestigt men de markttrend richting pitloze druiven: “De consument prefereert pitloze druiven, ook al zijn druiven met pit dikwijls gezonder. Als we bijvoorbeeld eens een zeer goede Italiaanse druif met pit aanbieden, wordt deze in de regel wel door de afnemer geaccepteerd”, schetst men de huidige verhoudingen op de druivenmarkt.

Ook de kleurstelling van de druivenrassen is een voorname kwaliteitsfactor: “In Duitsland zijn de witte druiven bijzonder geliefd en dat wordt alleen maar meer. De ideale consumptiedruif is goudgeel, pitloos en zoet van smaak.” Deze kwaliteitseisen lijken bij druiven nog belangrijker dan bij andere producten," bevestigt men.

Toch zou de hoeveelheid rassen op den duur een probleem kunnen vormen voor de West-Europese handel, klinkt het in Duitsland. “Juist bij de overzeese importdruiven duiken elke week wel nieuwe rassen op, welke in Duitsland verplicht moeten worden aangemeld. Dit is tijdrovend voor ons handelaren en bovendien iets waar we ons nauwelijks op kunnen instellen. Daarnaast voegt dit brede rassenaanbod voor handelaar noch consument iets toe”. Het Bondsdepartement voor landbouw en voedingsindustrie is nu aan zet om een oplossing te vinden, die zowel voor de wetgever als consument uitkomst biedt.

Frankrijk: prijzen stijgen door groeiende vraag en kleiner aanbod
Vergeleken met vorige jaren stond de prijs van druiven sterk onder druk. Er was veel meer productie op de markt vanuit het Zuidelijk Halfrond. De overvloed aan druiven zijn er dit jaar in alle verschillende variëteiten. Een paar jaar geleden kwam het voor dat de markt onder druk stond door een teveel aan witte druiven of rode druiven. Dit jaar is ook een groot volume van witte druiven (Thompson variëteit) uit India die de prijzen op de Franse markt onder druk zet.

Op dit moment is de vraag naar witte druiven hoger dan in de vorige weken. Momenteel profiteren de Egyptische witte druiven daarvan. Dat de prijs hoger ligt komt ook door een kleiner volume uit dit land.

Spanje: eerste lading druiven naar China en Vietnam
Het seizoen voor druiven is al gestart in Murcia – de grootste productieregio in Spanje – met de oogst van de vroege variëteiten in Mazarrón en Aguilas. Daarna volgt de Guadalentín Vallei, Cieza en uiteindelijk Yecla en Puerto Lumbreras. De markt is momenteel goed dankzij een vertraging in het transport van Egyptische druiven, Egypte zal een tijdje met Spanje concurreren, daarna zullen ook de Italiaanse druiven op de markt arriveren. Vorig jaar was het een moeilijk seizoen, zeker op het einde toen er meer regenval was dan verwacht en het fruit beschadigde, de kwaliteit verminderde en de volumes slonken. Het Spaanse seizoen gaat door tot in december. Daarna halen de handelaren het fruit uit Peru, Chili, Zuid-Afrika of Brazilië. De Spaanse druivensector investeert in nieuwe pitloze varianten in het laatste jaar. Deze variëteiten geven nieuwe en diverse mogelijkheden en kansen en doet de consumptie van druiven sterk groeien.

Dit seizoen verstuurt Spanje de eerste lading druiven naar de nieuwe exportmarkten China en Vietnam. Recent zijn protocollen rond druiven goedgekeurd voor de export. Deze strengen protocollen voor de handel en de lange afstand tussen Spanje en de Zuidoost-Azië zullen een logistieke uitdaging zijn voor de sector.

Italië: Seizoen is aangebroken
De eerste oogst van de Victoria en de Black Magic druiven op Sicilië begon rond 23 mei. De Red Globe en Palieri druiven worden eind juni verwacht. Als het weer het toelaat, zijn de vooruitzichten voor het seizoen goed. De beschikbaarheid van druiven is momenteel nog beperkt maar de vraag is dat eveneens. Door de balans in vraag en aanbod zijn de prijzen stabiel.

De wijngaarden van Apulië staan er goed bij. Binnen een maand zal het seizoen beginnen. Wat betreft de Apulische druiven voor de consumptie is er een herstel van enkele dagen in het uitstel van de bloei van het fruit. Dit is vooral te danken aan de hittegolf van de laatste weken in Italië. Voor de vroegere varianten wordt gemeld dat het fruit momenteel in maat toeneemt. Eind juli moet de verkoop van de Victoria uit Apulië beginnen. Er zijn geen ziektes of infecties vastgesteld bij de Apulische druiven.

Egypte: uitbreiding van de export
Na een vertraging bij de start komt het Egyptische seizoen voor druiven op zijn eind. Terugkijkend op het seizoen vertelt een exporteur dat het een goed seizoen was ondanks de soms uitdagende weersomstandigheden. “Door de temperaturen in de winter hadden we een uitstel in de start van het seizoen,” zegt de exporteur die 95% van zijn druiven exporteerde naar het buitenland. Egypte breidt zijn potentiële markt uit in Europa (Duitsland, VK, Nederland en Polen), Maleisië, Hongkong, China, Kenia en Soedan. De prijzen voor Egyptische druiven waren hoog in Europa.

China: meer marketing voor Chinese druiven op de binnenlandse markt
De druivenmarkt in China is nu volop in gang. In het begin van het jaar werden er veel Australische druiven geïmporteerd en verkocht voor een goede prijs. Momenteel is er veel lokale productie op de markt en de prijzen verschillen erg. Nieuwe druivensoorten doen het erg goed en worden verkocht voor hoge prijzen, maar al bekende soorten gaan weg voor een lagere prijs. Belangrijk is de smaak bij druiven. Deze moet zoet zijn en de druif moet pitloos zijn. Bedrijven zijn ook volop bezig om nieuwe druivensoorten te vinden.

De hele marketing rond de druiven wordt ook steeds belangrijker in China. Yunnan is een belangrijk teeltgebied in China en niet veel telers zijn op de hoogte over de marketing. Daarom zijn er ook meer initiatieven dit jaar van de Chinese overheid om een merk voor hen op te zetten en andere handelsbedrijven nemen ook steeds meer initiatief om deze telers te helpen.

Verenigde Staten: hoge vraag verwacht naar Californische druiven
De oogst in Californië komt overeen met de oogst van 2018 maar het seizoen is dit jaar later gestart. “Zo’n 5 tot 7 dagen in vergelijking met 2018 en zo’n 7 tot 10 dagen later dan normaal,” vertelt een handelaar. “We hadden een natte winter en lente met weinig warme dagen in de lente waardoor we vertraging hebben opgelopen. Met een grote oogst zorgt dat voor extra vertraging. Het fruit is kwalitatief goed.” Het seizoen zal starten met de rode pitloze Flames en witte pitloze Sugraone. Dan volgt de rode pitloze Crimsons en de witte pitloze Ivory. Telers blijven mogelijkheden onderzoeken voor nieuwe variëteiten en dat kan voor uitdagingen zorgen wat betreft teelttechnieken.

De telers in Californië verwachten een grote vraag naar druiven als de oogst begint. In juli verwacht men ook een groei in de vraag naar druiven omdat het vers op de markt komt. Dat heeft deels te maken met de tegenvallende oogst van kersen, blauwe bessen en aardbeien in Californië dit jaar. De prijzen zijn niet hoog voor druiven omdat het aanbod momenteel ook hoog is door druiven uit Mexico. “De consument zal eenzelfde prijs betalen voor een betere kwaliteit,” besluit de handelaar.

Mexico: alle regio’s op hetzelfde moment in productie
Sinds begin juni exporteert Mexico 5 miljoen dozen met druiven per week naar de Verenigde Staten. Dit is ongebruikelijk. Vroege productieregio’s in Mexico hadden last van uitstel terwijl late productieregio’s eerder aan het seizoen begonnen. Voor de komende dagen wordt een export van 20 miljoen dozen verwacht voor naar de Verenigde Staten. “Het volume was ongeveer gelijk aan twee jaar geleden maar de spreiding is weggevallen,” vertelt een handelaar. Tot nu toe was de vraag naar druiven goed, de vraag is echter hoelang dat nog gaat duren.

De kwaliteit van de Mexicaanse druiven is goed, de controles van de inspectie bevestigen dat beeld, “99% van de druiven komt door deze controles,” aldus een handelaar. Nieuwere variëteiten op de markt doen het ook goed met hogere prijzen dan voor de traditionele variëteiten. Door het huidige volume aan druiven zal er geen gat zijn in de markt tussen Mexico en Californië. Ondertussen zijn Mexicaanse telers ook bezig met het telen van nieuwe variëteiten als Ivory, Sweet Celebration en Arra 29.

Australië: stijgende export naar Vietnam
Het druivenseizoen in Australië loopt traditioneel van november tot mei. Voor het eind van het jaar 2018 laat Hort Innovation Statistics lzien dat 177.416 ton aan druiven is geteeld met een waarde van $543 miljoen. Een lichte stijging in vergelijking met het jaar ervoor. De belangrijkste variëteiten zijn Menindee en Thompson witte druiven met een aandeel van 38% en de rode druiven als Crimson, Flame en Globe met een aandeel van 31%. Australië exporteert 110.280 ton met China als belangrijkste export markt met 38%. Australië importeerde in 2018 zelf 15.265 ton aan druiven.

Australische telers zijn in februari 2019 naar Vietnam gegaan om de handelsrelaties te verbeteren. Vietnam is de 7e importeur van Australische druiven en de export is de afgelopen vier jaar met 73% toegenomen. Volgens de sector bewijst die toename de kwaliteit van de Australische druiven. Nieuwe rassenen worden momenteel ook aangeplant maar het kost tijd om deze in productie te brengen. Traditionele variëteiten blijven dan ook het belangrijkst.

Publicatiedatum: