Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt limes

Het grootste deel van de import van limes in Europa en Noord-Amerika komt uit Mexico en Brazilië. Andere Latijns-Amerikaanse landen hebben eveneens productie voor de export. In China neemt de teelt toe van limes door een groeiende binnenlandse vraag naar het product.

De aanvoer is goed en dat zorgt hier en daar voor een prijsdaling omdat er meer aanbod is dan vraag naar limes. Handelaren verwachten met de zomer op komst dat de vraag naar limes in de komende weken gaat stijgen. Met de groeiende vraag zullen de prijzen voor limes stabiliseren. In Europa zijn de bio-limes populair op de markt. De prijzen van de biologische variant liggen fors hoger dan de reguliere limes.

Nederland: Limesmarkt in een dipje
De markt voor limes zit momenteel even in een dipje. Er is een grote aanvoer vanuit Brazilië en ook de Mexicanen zijn volop van start gegaan. Dit resulteert sinds een week of twee in een zakkende markt met prijzen rond de 4 euro. Overigens is een prijsdip in deze periode volgens importeurs niet ongebruikelijk voor de limesmarkt. Inmiddels heeft de markt zich gestabiliseerd en komt ook de vraag weer wat op gang. Een importeur geeft aan dat hij hoopt dat zijn collega-importeurs ook een beetje kalm aan doen, dan moet de markt vanzelf weer omhoog klimmen. Tegelijkertijd kwamen de eerste Mexicaanse bio-limes als geroepen na lange periodes van tekorten, waarin de prijzen opliepen tot een niveau van 16-18 euro, simpelweg omdat er nauwelijks bio-limes beschikbaar waren.

Duitsland: Stabiele markt, stijgende vraag naar bio
In Duitsland zijn de beschikbare volumes momenteel naar behoren, meldt een handelaar. De afzet is ondanks het uitblijvende zomerweer over het algemeen eveneens naar tevredenheid. Qua prijs liggen de limes in de groothandel momenteel tussen de 4 en 6 euro per colli, hetgeen ook relatief normaal is voor deze tijd van het jaar.

Het gros van de handelswaar wordt momenteel uit Brazilië geïmporteerd. Men verwacht dat op korte termijn ook weer product uit Mexico op de Duitse markt zal komen. Handelaren geven aan dat Mexico normaliter iets duurder is ten opzichte van Braziliaanse limes. Daarnaast verwacht men tijdens de zomer weer een run op limes: Zodra dit het geval is, komen ook alternatieve herkomsten - waaronder Colombia en Egypte - op de markt en worden ook niet zelden limes per vliegtuig ingevlogen om de vraag te dekken. Tot slot is ook de stijgende behoefte aan bio-limes het vermelden waard: Deze zijn af en toe tweemaal zo duur als conventionele limes (12-13 euro per colli), aldus een gespecialiseerde handelaar.

Frankrijk: Braziliaanse limes domineren de markt
Naast de grote productielanden Brazilië en Mexico is er ook een klein aanbod van limes uit andere landen in Latijns-Amerika als Peru en Colombia. De limes uit deze landen vinden echter nog geen afzet op de Franse markt. In Frankrijk verwacht men een groeiende vraag naar limes rond het einde van juni. In de zomer worden de limes voornamelijk geconsumeerd in cocktails en andere drankjes. De Mexicaanse teelt van limes loopt het hele jaar door maar het hoogseizoen loopt van mei tot midden januari. Er zijn momenteel geen noemenswaardige problemen voor de productie van limes in Mexico. 

China: groeiende vraag naar limes
De limesteelt in China neemt elk jaar toe door een groeiende vraag op de binnenlandse markt. De belangrijkste teeltgebieden zijn Anyue en Hainan. Limes worden vooral verwerkt in producten, zoals drankjes en niet direct als fruit geconsumeerd door de Chinezen. Momenteel zijn er vooral Chinese limes op de markt, maar in de komende maand zullen er ook wat Zuid-Afrikaanse limes worden geïmporteerd.

Verenigde Staten: prijsverschillen in de markt
De markt voor limes in de VS worden gekenmerkt door normale voorraden en een vastere prijs voor de producten. “Er is een gestage aanvoer van het fruit voor de zomervoorraad,” vertelt een handelaar uit Texas.

De limes komen uit Mexico. Daar heeft het fruit te maken met droogte. Het uitblijven van neerslag heeft zijn gevolgen gehad voor het maat van het fruit. Terwijl de volumes van de voorraad iets groter zijn in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zijn de limes op de markt kleiner (maten 230 en 250). “Normaal gaan we van kleine maten naar grotere maten en weer terug naar de kleinere maten van de nieuwe oogst. De laatste maanden hebben we een golf van grote maten niet gezien op de markt. We zien ook al nieuwe oogst op de markt verschijnen met eveneens kleinere maten.”

Hierdoor zijn er in de laatste maanden wat gaten in de prijzen ontstaan. “De grote maten waren duurder de laatste maanden. Twee weken gelden betaalde men voor grote maten $32-34 $ voor een kist  en voor de kleinere maten $7. De week daarvoor waren de prijzen $38 voor de grote maten en $10 voor de kleinere maten. Het prijsverschil begon ongeveer zes weken geleden.”

Groeiende vraag.
De vraag in de VS naar limes neemt weer toe. “De vraag neemt toe omdat het prijsniveau de zomerprijs heeft bereikt. Er is momenteel geen overaanbod van limes op de markt.”

In het verleden was een overaanbod op de markt van limes wel een probleem. “Er zijn meer regio’s dan ooit in Mexico die limes telen. De bulk van onze import komt uit Mexico met kleine volumes uit Guatemala en Colombia. 10 tot 15 jaar geleden was er alleen import vanuit de Mexicaanse regio’s Veracruz en Michoacán. Hedendaags zijn er 12 staten die exporteren naar de VS en dat op hetzelfde moment.”

“We zien deze week dat de maat van het fruit groter wordt. In de volgende weken zullen meer grotere maten op de markt komen. Daarna zullen we de zomermarkt voor limes bereiken. Die zal drie maanden duren.”

Zuid-Afrika: limes vooral voor binnenlandse markt
Zuid-Afrikaanse productie van limes zijn voornamelijk bedoeld voor de binnenlandse consumptie en niet voor de export. De oogst in de zomer komt op zijn einde. Het was een seizoen waarin er voor de topkwaliteit limes goede prijzen waren en de vraag stevig was. Maar omdat de limes wekelijks worden geplukt, zijn de arbeidskosten bij de telers hoog. Sommige limestelers zijn recentelijk gestopt met de teelt. Nu de limes geel aan het kleuren zijn, wordt de overgebleven productie naar de verwerkende industrie gestuurd om er sap van te persen.

Publicatiedatum: