Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Overzicht wereldmarkt mango

Het Peruaanse mangoseizoen is zo goed als afgelopen en de Europese markt stapt over op Afrikaanse volumes. De eerste mango’s uit Zuid-Afrika en Ivoorkust zijn al op de markt. Terwijl het Italiaanse areaal blijft toenemen, wordt de groei van het areaal in Spanje geremd door het slechte seizoen van 2018. In de VS gaan de zaken goed. Er komen wekelijks meer Mexicaanse mango’s binnen en de vraag is zo hoog dat deze direct kunnen worden afgezet. De Australische handel kijkt positief terug op het afgelopen seizoen met een grote oogst en een hoge vraag. 

Duitsland: Zuid-Afrika vervangt Peru
In de Duitse groothandel bevindt men zich momenteel in een overgangsfase. Peru verdwijnt langzaam uit de handel, Zuid-Afrika komt daarentegen nu op de markt. "Vooral de kleinere maten zijn dun bezaaid", vertelt een handelaar. Aangezien dit de populairdere sortering is, heeft dit vanzelfsprekend zijn weerslag op de prijs. Voor eetrijpe mango’s per luchtvracht wordt momenteel per 6 kg-colli tussen de 39 en 45 euro betaald, terwijl de doorsneeprijs normaliter rond de 30 euro is.

Zowel Peru als Zuid-Afrika brengen in principe dezelfde rassen op de markt (hoofdzakelijk Kent). Kwalitatief voert Peru – zeker bij de gevlogen mango’s – de boventoon. Zuid-Afrika is daarentegen bij de verscheepte mango’s weer iets beter vertegenwoordigd. Hier liggen de prijzen tussen de 7 en 10 euro per doos. Over het algemeen is Peru geliefder binnen de Duitse groothandel en men verwacht dan ook dat de vraag na de Paasdagen rap zal teruglopen. Temeer daar het versterkte aanbod aan steenfruit normaliter ook ten koste gaat van de vraag naar exoten.

Nederland: Goede start Afrikaanse mango’s na vlot einde Peru
Nederlandse importeurs hebben het Afrikaanse mangoseizoen afgetrapt met de aankomst van de eerste mango's uit Ivoorkust. Het seizoen start met de groene Amelie-mango, gevolgd door de Kent-variëteit, waarvan de eerste eind week 17 op de markt worden verwacht. De mangomarkt is erg goed ten opzichte van vorig jaar omdat Peru zo goed als helemaal van de markt is. Daarbij laat de kwaliteit van de huidige Kent ook te wensen over. Traditiegetrouw duurt het Ivoriaanse mangoseizoen vijf à zes weken. Dan is het Ivoriaanse seizoen alweer ten einde en zijn de andere West-Afrikaanse landen aan de beurt.

België: Historisch hoge prijzen
De laatste aankomsten uit Peru van de boomgerijpte vliegtuigmango’s van de Dolce-variëteit zijn aangekomen en de prijzen zijn historisch hoog. Prijzen zijn ook zeer hoog voor boomgerijpte Kent-mango’s uit Peru. De eerstkomende tien dagen is er geen vliegtuigaanvoer meer vanuit Peru. Hierna schakelt de markt over op Kent-mango’s uit Ivoorkust. Ready-to-eat mango’s zijn moeilijk te vinden op de markt en worden momenteel voor hoge prijzen verkocht. De vraag naar ready-to-eat Santana-mango’s is hoog, maar de aangevoerde hoeveelheden zijn veel te klein om aan de vraag te voldoen.

Italië: Consumptie en productie nemen toe
Waar er in 2012 nog vraag was naar 4.800 ton mango’s, steeg de vraag in 2016 naar 9.000 ton. Vooral in de tweede helft van het jaar ligt de vraag hoog met een piek in december. Op Sicilië worden steeds meer mango’s geteeld. De populairste variëteiten hier zijn Kensington Pride, Kent, Maya, Glenn en Keitt. De Siciliaanse telers doen goede zaken. “De vraag overstijgt het aanbod,” laat één van hen weten. “Doordat onze mango’s maar weinig tijd nodig hebben om de Italiaanse en Europese markten te bereiken, is de kwaliteit nog niet achteruit gegaan op het moment dat de mango’s bij de consument aankomen. De goede resultaten moedigen ons aan om het areaal uit te breiden.” Ook de vraag naar ready-to-eat mango’s neemt toe, en ook in dit segment proberen Siciliaanse telers aan de vraag te voldoen.

Frankrijk: Mooi weer zorgt voor verminderde vraag
Ook in Frankrijk worden de laatste mango’s uit Peru verhandeld. Een handelaar vertelt dat er veel kwaliteitsproblemen zijn. Grote maten worden verhandeld voor €6,50 - €7,00 per doos. De kleinere maten gaan weg voor ongeveer €7,50 per doos. “De aantallen vliegtuigmango’s zijn de afgelopen week afgenomen,” voegt de handelaar toe. “Hierdoor lagen de prijzen erg hoog. De vliegtuigmango’s zijn van gemiddelde kwaliteit.” De handelaar benadrukt dat het geen gemakkelijke periode is voor de mangomarkt. “Het mooie weer komt eraan, en dus richten consumenten zich meer op aardbeien en frambozen.” Vanaf volgende week komen de eerste vliegtuig- en scheepsladingen Ivoriaanse mango’s op de markt. Dit jaar ligt de Ivoriaanse oogst 20-30% lager dan vorig jaar, omdat er door hevige regenval veel fruit vroegtijdig van de bomen is gevallen.

Spanje: Telers hebben slecht seizoen achter de rug
Het Spaanse mangoseizoen eindigde in november. De totale oogst bedroeg 34.000 ton: 30% meer dan in 2017. Een handelaar laat weten dat het een lastig seizoen is geweest. “De Europese markt kon de vele Spaanse mango’s niet goed opnemen. Er was een overaanbod aan kleine maten en er waren net zulke hoge aantallen Braziliaanse mango’s op de markt als voorgaande jaren. Tegelijkertijd waren er veel appels, peren, druiven en zomerfruit op de markt.” Hevige regenval tijdens de oogstperiode deed de kwaliteit teruglopen. Hierdoor daalden de prijzen aanzienlijk. Door de slechte resultaten van het afgelopen seizoen werd de groei van het areaal afgeremd. Het Spaanse mangoseizoen duurt maar kort, en het is niet makkelijk om de grote oogst in zo’n korte periode te verkopen.

Momenteel importeert de Spaanse handel met name Braziliaanse mango’s van de Palmer-variëteit. Nu het Peruaanse seizoen eindigt, liggen de prijzen hoog. Er worden niet heel veel mango’s geïmporteerd.

VS: Mexicaanse volumes nemen toe
Terwijl de Mexicaanse teelt verschuift van het ene naar het andere gebied, nemen de volumes wekelijks toe. “We begonnen midden-januari met drie tot vijf ladingen per week. Vanaf begin februari werd dit meer,” vertelt een handelaar uit Texas. “Inmiddels komen er dagelijks zo’n zes tot zeven ladingen bij ons binnen, en naar verwachting zal dit komende week nog verder toenemen.” Er komen momenteel vooral kleinere sorteringen uit Mexico. Voor de grotere volumes zijn de aantallen bescheiden.

De toename van het aanbod gaat samen met een groeiende vraag. “Naarmate het weer beter wordt, wordt de vraag beter,” legt de handelaar uit. “Alles wat binnenkomt kunnen we direct verkopen. We hebben geen voorraden. In het bijzonder supermarkten blijven vragen om meer.” De prijzen voor de grotere maten liggen rond de $8-$9/FOB. De kleinere maten gaan weg voor $5-$6. Toen het seizoen in januari begon, lag de prijs voor grote maten nog op $12.

Australië: Grote oogst wordt goed verkocht
Het Australische mangoseizoen eindigde in maart. Met 10 miljoen trays was dit de op één na grootste oogst ooit. De Australian Mango Industry Association (AMIA) laat weten dat de kwaliteit uitzonderlijk goed was. Smaaktesten leverden in alle teeltgebieden goede resultaten op voor alle variëteiten. Wel zorgden de weersomstandigheden voor uitdagingen. Sommige telers oogstten minder mango’s dan verwacht, waardoor hun seizoen korter duurde. De Honey Gold, Calypso en R2E2 variëteiten zijn sterk op de markt gebracht. Volgens de AMIA zat de groei hem de afgelopen jaren vooral in deze drie variëteiten, maar ook traditionele variëteiten als de Kensington Pride doen het goed. Voor alle variëteiten stijgen vraag en aanbod verhoudingsgewijs.

Voor de export is het ook een goed jaar geweest. De AMIA legt zich toe op het openen van nieuwe markten. In samenwerking met exporteurs, importeurs en retailers in Singapore, Hong Kong, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland en Amerika werden marketingcampagnes opgezet. In het Midden-Oosten vond een onderzoeksprogramma plaats.

China: Hoge vraag en beperkt aanbod
In China is het mangoseizoen in volle gang. De belangrijkste productiegebieden in China zijn Hainan, Guangxi, Yunnan, Sichuan en Taiwan. Volgende maand komen de mango’s uit Taiwan op de markt. Er is momenteel veel vraag en beperkt aanbod, waardoor de prijzen hoog liggen. Ook worden er mango’s geïmporteerd uit andere landen, zoals Cambodja, Vietnam en India.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven