Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt sinaasappelen

De situatie op de Europese sinaasappelmarkt staat vooral in het teken van de overweldigende Spaanse productie. Prijzen liggen laag, de vraag is beperkt en er komt veel concurrentie vanuit Egypte en Turkije. China blijft ondanks de importheffingen Amerikaans product importeren, terwijl telers in Californië vol spanning afwachten wat de invloed van de vele regen zal zijn op de oogst.  

Spanje: Oogst blijft hangen
De lage sinaasappelprijzen zorgen ervoor dat veel Spaans fruit niet wordt geoogst. De volumes liggen zo’n 23% hoger dan vorig jaar en over het algemeen zijn de maten kleiner. In combinatie met grotere concurrentie vanuit landen als Egypte en Turkije, zorgt dit ervoor dat de prijzen niet winstgevend zijn.

Op dit moment is er geen vraag naar variëteiten als Late en Lane Late aangezien er een overaanbod is op de Europese markt. De verkoop ligt nagenoeg stil. Handelaren focussen zich nu op variëteiten als Powel, Barsfield en Midnight. De oogst begint pas in mei als de Egyptische en Turkse sinaasappelen niet meer aanwezig zijn op de Europese markt. Afhankelijk van de kwaliteit liggen de prijzen van deze variëteiten in Andalusië rond de 16 cent per kilo en rond de 18 tot 24 cent in de regio van Valencia. Alleen de grootste merken slagen erin hun sinaasappelen met winst te verkopen. Volgens sommige handelaren hebben de meeste retailers een voorkeur voor de prijzen van de Egyptische en Turkse sinaasappelen, alhoewel ze de betere kwaliteit van de Spaanse sinaasappels erkennen. “Gezien de tegenvallende resultaten, zie je dat kleine telers verdwijnen. Telers van gemiddelde grootte lopen voor de komende seizoenen groot gevaar.”

Italië: Minder Siciliaanse bloedsinaasappels beschikbaar
De oogst van de Siciliaanse bloedsinaasappelen daalde drastisch, onder andere door de overstromingen in oktober en november 2018. “De markt voor de Siciliaanse Tarocco volgt zijn eigen logica,” legt een exportmanager uit. “Dit jaar hadden de beperkte volumes in de schappen en de overvloedige aanwezigheid van goedkope Spaanse producten op de Europese markt veel invloed op de keuze van de consument.”

De concurrentie was met name sterk in het Verenigd Koninkrijk met dank aan de ongunstige wisselkoers, die het Spaanse product bevoordeelde. Gedurende het hele seizoen staan Siciliaanse exporteurs voor de uitdaging om constant volumes te blijven leveren om er zo voor te zorgen dat het product aanwezig blijft in Europese supermarkten. Ondanks de tegenvallende productie verloopt het seizoen voorspoedig. Naar verwachting duurt het seizoen nog tot eind april en eindigt daarmee een maand eerder dan in voorgaande jaren.

De afgelopen periode is export een dominant thema geweest in de Italiaanse citrussector. Dit komt onder andere door de media-aandacht voor de bloedsinaasappels en de start van handelsbetrekkingen met China. Er zijn al verschillende containers naar China gestuurd. Er zouden snel meer volumes kunnen volgen, ook per vliegtuig, met dank aan de tweezijdige goedkeuring van de fytosanitaire protocollen.

In week 9 werden sinaasappelen verkocht tegen stabiele, licht stijgende prijzen. Ook vonden in de omgeving van Syracuse de eerste onderhandelingen voor de Sanguinello variëteit plaats, dat zowel qua kleur als qua maat voldeed aan de kwaliteitseisen. Prijsopgaven waren hoger dan in vorige seizoenen. Onderhandelingen in de regio van Catania verliepen naar tevredenheid. Er is een goede vraag en de verkoopprijzen zijn stabiel. Alleen in de omgeving van Taranto was er sprake van een prijsstijging met dank aan een stabiel aanbod in combinatie met een stijgende vraag.

Italiaanse families kochten in 2018 1.140.000 ton citrus (1% meer dan in 2017). Hiervan was 50% sinaasappelen. De sinaasappelvolumes namen met 5.000 ton toe toen opzichte van het jaar ervoor en kwamen uit op een totale hoeveelheid van 570.000 ton.

Duitsland: Spanje domineert, Egyptisch seizoen in de startblokken
Terwijl het volume van Spaanse Navelina’s de voorbije weken aanmerkelijk terugliep, komen de Lane Late daarentegen in grote volumes op de markt. Navel, Navelate en Salustiana uit Spanje spelen eveneens een relevante rol in het huidige groothandelsaanbod. De Turkse en Marokkaanse rassen zijn op basis van de matige kwaliteit daarentegen minder gewild. Egypte komt momenteel ook geleidelijk aan op de markt: Deze sinaasappels vinden op grond van de relatief lage prijs (0,50 euro per kilo) gretig aftrek in de Duitse groothandel. Bij de biologische sinaasappels zijn het met name Italië en Griekenland die het aanbod bepalen: Italië (Sicilië) biedt momenteel een nieuw (roodkleurig) ras aan in Zuid-Duitsland onder de naam Fischer Navel. Griekenland maakt daarentegen een moeilijk seizoen door met lage volumes door het buitengewoon slechte weer in januari en februari.

Hoewel Italië bij de normale sinaasappelen nauwelijks aan bod komt, zijn de bloedsinaasappelen uit de Italiaanse teeltgebieden bijzonder gewild. Moro en Tarocco worden in grote hoeveelheden en tegen goede prijzen verhandeld. Spaanse en Marokkaanse Sanguinelli completeren het aanbod aan bloedsinaasappelen. Tot slot verdient ook het ras Cara Cara een vermelding, temeer daar deze kruising tussen blond- en bloedsinaasappels gestaag aan betekenis wint in de gehele Duitse groothandel.

België: Opleving in de handel door kouder weer
De citrushandel leeft weer op door het koudere weer. Het te warme winterweer van afgelopen periode, deed de handel niet veel goed. Kwaliteit van de sinaasappelen is goed en het hele seizoen door stabiel. Prijzen zijn momenteel goed, niet aan de hele hoge kant. Volgens een handelaar geven Belgische klanten de voorkeur aan Spaans product boven Marokkaans en Egyptisch ondanks dat die producten ook steeds beter worden. Verwachting is dat de vraag komende tijd wel stabiel blijft.

Frankrijk: een seizoen om snel te vergeten
Een handelaar uit Perpignan zegt dit citrusseizoen snel te willen vergeten. “Het was heel, heel slecht. De prijzen waren gedurende het hele jaar laag. Dit leidde tot ontevreden telers, die niet veel geld kregen voor hun producten. Sommigen zitten financieel in heel zwaar weer.” Zelf verhandelt de handelaar vooral Spaanse sinaasappelen uit de regio van Valencia. De maten 1 en 2 gaan in Perpignan op dit moment weg voor €0,65 - €0,70 per kilo. Er is weinig vraag naar sinaasappelen en ook het aanbod is momenteel niet overweldigend. Naast Spaanse, zijn er ook wat Portugese en Tunesische producten op de markt.

VS: Afwachten hoe de regen de oogst beïnvloedt
“Er is op dit moment een bovengemiddeld groot aanbod aan Navels, maar de maten zijn wel veel kleiner dan normaal,” laat een teler uit Californië weten. In Californië heeft het veel geregend. Ook heeft het meer gevroren dan normaal en het is afwachten wat de invloed hiervan is op de oogst. “Het extreme weer kan de oogst hebben aangetast. Dit zou ons terug kunnen brengen naar een normale vraag-aanbodpositie.” Het slechte weer in Noord-Amerika beïnvloedt niet alleen de oogst, maar ook de consumptie. “Consumenten denken nu eerder aan soep dan aan sinaasappelen. Gelukkig is de vraag zowel op de lokale als op de exportmarkt tevredenstellend.” Verder laat de teler weten dat in Florida het merendeel van de oogst uit perssinaasappelen bestaat en dat er zorgen zijn over de kwaliteit van de Mexicaanse oogst. Op dit moment maakt het bedrijf de omslag naar Washingtons, Cara Cara’s en late Navel-variëteiten.

Australië: Exportwaarde nam afgelopen seizoen toe
De Australische telersorganisatie Hort Innovation heeft onlangs de cijfers van het vorige sinaasappelseizoen bekendgemaakt. Gedurende dit seizoen, dat afliep in juni 2018, werd meer dan 526.000 ton geteeld. Ten opzichte van het jaar ervoor was dit een stijging van 4%. Tegelijkertijd nam de totale waarde van de oogst toe met 12%, en steeg tot $373 miljoen. De export steeg naar 190.000 ton en nam 25% in waarde toe. Nationaal waren sinaasappels het op twee na grootste exportproduct voor de Australische landbouw na amandelen en druiven.

Navelsinaasappels representeerden 87% van de totale sinaasappelproductie met een productiepiek in het midden van de Australische winter. De zomersinaasappel Valencia representeerde maar 13% van de totale oogst. Alhoewel er in Australië het hele jaar door sinaasappelen worden geoogst, is het begin van de herfst een rustige tijd voor de sector. Bloed- en Cara Carasinaasappelen waren verantwoordelijk voor minder dan 1% van de oogst en 42% van alle sinaasappelen was bestemd voor de industrie.

China: Import Amerikaans product gaat door
Chinese telers zitten middenin het productieseizoen. In februari hadden wat sinaasappelproductiegebieden in China last van lage temperaturen, regen en sneeuwval, maar het heeft de algehele productie niet al te veel aangetast. Het seizoen van de Shatang sinaasappelen is nu over, waardoor de prijs van de Orah sinaasappels weer wat hoger is. Het aanbod van sinaasappelen is nog hoog, omdat er ook veel wordt geïmporteerd. Vooral uit Spanje, Egypte en uit Amerika. Ondanks de tarieven die op Amerikaanse sinaasappelen worden geheven, blijft de import doorgaan, maar wel in mindere mate dan voorgaande jaren.

De vraag voor bloedsinaasappels is hoog dit jaar en daardoor is de prijs goed. De kwaliteit is beter dan vorig jaar. Mandarijnen doen het nu ook goed op de markt en komen momenteel vooral uit Sichuan.

 

Publicatiedatum: