Overzicht wereldmarkt grapefruit

Florida grapefruit is nog steeds beschikbaar. Deze worden in veel landen beschouwd als de beste in hun soort. Wereldwijd betreuren handelaren dan ook dat de hoeveelheden door de citrusgreening en de klimatologische omstandigheden jaarlijks afnemen. De meeste grapefruit die op dit moment op de markt te vinden is, komt uit Israël, Turkije en Spanje, waar het areaal nog altijd groeit.

VS: Goed Florida grapefruitseizoen duurt langer
Zelfs nu het seizoen voor de Florida grapefruit teneinde loopt, is er nog product beschikbaar. “Net als vorig jaar rond deze tijd is het aanbod relatief groot. Dit jaar kunnen we zelfs een paar weken langer doorgaan. Alleen de maten vielen wat tegen,” laat een handelaar weten. Momenteel zijn alle teeltgebieden in Florida in productie. Op de interne markt komt de meeste concurrentie vanuit Texas. Voor de export zijn Turkije en Israël de grootste concurrenten.

Het grote aanbod gaat gepaard met een grote vraag, zowel op de binnenlandse als op de exportmarkt. “De exportperiode is zo goed als afgelopen, waardoor er nu meer grapefruit de binnenlandse markt op gaat. Dit zou de komende weken kunnen zorgen voor een toenemende prijsdruk.” Maar, voegt de handelaar toe, “tot nu toe heeft de sector een mooie balans tussen de volumes en de afzetmarkten weten te behouden.” Dat het goed gaat op de grapefruitmarkt is welkom nieuws, omdat de consumptie daalt.

Een uitdaging voor de sector is citrusgreening. “Door deze ziekte is het lastig om een winstgevend gewas te telen. We geven twee keer zo veel uit aan beschermingsmiddelen en moeten het doen met de helft van de volumes. Er zijn wel ontwikkelingen gaande, maar een echte oplossing is er nog niet. Wel zouden er binnenkort nieuwe, meer resistente variëteiten beschikbaar moeten komen. Toch weigeren veel telers deze te planten voordat het vertrouwen in deze variëteiten gegroeid is.” Het gaat onder andere om de variëteiten Summer Gold, Foster Pink en Pummelette.

Israël: Veel last van Zuid-Afrikaanse concurrentie
Het Israëlische grapefruitseizoen had een moeilijk start met sterke concurrentie vanuit Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikanen exporteerden zo veel grapefruit, dat China en Europa stopten met het importeren van Israëlisch product. In Israël lagen de koelhuizen vol en de prijzen daalden tot 16 USD voor een doos van 15 kg. Israëlische telers twijfelden zelfs of ze hun fruit moesten oogsten of beter konden wachten op het aantrekken van de prijzen.

Begin 2019 kwam er een einde aan de Zuid-Afrikaanse grapefruitexport. Sindsdien is de vraag naar Israëlisch product toegenomen. Naast Europa en China wordt het fruit vooral geëxporteerd naar Hong Kong en Singapore. Prijzen liggen tussen de 22 en 23 USD voor een doos van 15 kg. De populairste Israëlische variëteit is de Sunrise grapefruit, die verantwoordelijk is voor 30 – 35% van de totale export. Naar verwachting duurt het seizoen ten minste tot eind april met een uitloop naar eind mei.

Spanje: Lagere volumes zorgen niet voor de verwachte prijsstijging
Op dit moment is 65% van de totale Spaanse productie geoogst. Hiermee is het hoogseizoen voorbij. De productie lag zo’n 20% lager dan vorig jaar, maar dit heeft de prijzen minder doen stijgen dan verwacht. De maten zijn dit jaar namelijk kleiner door het gebrek aan regen. Ook is de concurrentie vanuit Turkije dit jaar sterker, met name in Oost-Europese landen. Volgens een handelaar probeert Turkije het grapefruitseizoen te verlengen en wordt het alsmaar moeilijker om hoge prijzen te handhaven.

De meest geteelde variëteit in Spanje is de Star Ruby, samen met andere rode variëteiten. Witte variëteiten worden steeds zeldzamer en zijn inmiddels nog maar lastig te vinden. Zodra het Spaanse seizoen voorbij is, gaan de meeste handelaren over op import vanuit Zuid-Afrika.

Nederland: Gevolgen orkaan Irma sudderen na in aanvoer Florida grapefruit
Florida grapefruit staat in de Europese importwereld nog altijd bekend als 'top of the bill'. Eén groot probleem: het aanbod wordt steeds beperkter. Was de staat ruim 20 jaar geleden nog goed voor 60 miljoen dozen grapefruit, vorig jaar lag het totale volume op 3,5 miljoen dozen. Zo heeft de citrusgreening de afgelopen jaren zijn sporen nagelaten, maar hebben de telers dit jaar bijvoorbeeld ook nog altijd last van de naweeën van de Orkaan Irma vorig jaar, waardoor er nauwelijks grote maten naar Europa zijn gestuurd.

Op het moment is er nog altijd aanvoer van grapefruit uit Florida. In week 12 worden de laatste binnenkomsten verwacht. Prijzen voor de 48/56-sortering liggen op een niveau rond de 23 tot 27 euro voor de Star Ruby variëteit en de prijs van Ruby Red ligt daar ongeveer een euro onder. Voor de witte variëteit wordt 22,50/23,50 euro (15 kg) neergelegd. Volgens importeurs verloopt de afzet goed en heeft de verkoop deze week zelfs weer een impuls gekregen. Voor volgend jaar is de hoop gevestigd dat er ook meer grote maten zullen worden aangeleverd. Met name in Oost-Europa vinden deze gretig aftrek.

Binnen Europa is Frankrijk de grootste afnemer van Florida grapefruit, op de voet gevolgd door Nederland, België en de Scandinavische landen. Buiten Florida is er momenteel aanvoer van grapefruit uit de Mediterrane productielanden als Spanje en Turkije. Met name Spanje is een land in opkomst. Uit die landen is ook voldoende aanbod beschikbaar, resulterend in prijzen rond de 10-12 euro voor 15 kilo.

Frankrijk: Weinig goede grapefruit beschikbaar
Op de Franse markt bestaat een licht tekort. “Er is bijna geen Turks product meer op de markt. Wel is er nog Spaanse, Israëlische en Florida grapefruit,” vertelt een handelaar. De prijsverschillen tussen de origines zijn groot. “De prijs voor Spaanse grapefruit ligt tussen de €10 en €11 voor een doos van 48 stuks. Israëlische grapefruit is een stuk duurder en gaan weg voor zo’n €16. Florida spant de kroon met een prijs van €25,44 per doos.” Zowel supermarkten als consumenten zijn bereid om voor de Florida grapefruit te betalen. “Het blijft de beste grapefruit ter wereld en in een gastronomisch land als Frankrijk is smaak extreem belangrijk. Zelfs kleine kinderen vinden hem lekker.”

De handelaar betreurt de jaarlijks afnemende productievolumes van de Florida grapefruit. “De bomen hebben veel te lijden onder ziektes en klimatologische omstandigheden. Toen ik 18 jaar geleden in de citrusbusiness begon, waren er 10 exporteurs van Florida grapefruit. Inmiddels zijn dit er nog maar 3. Door de afnemende productie zijn ook de volumes op de Franse markt fors afgenomen. Meer dan de helft van de grapefruit die momenteel in Frankrijk verkrijgbaar is, is van andere origine en niet lekker en hierdoor neemt de consumptie af. Consumenten kopen deze grapefruit geen tweede keer.”

Italië: Cyprus en Turkije zijn belangrijke leveranciers
Op Italiaanse groothandelsmarkten is grapefruit geen groot product. Het doet het beter in de retail en horeca. Een groothandelaar zegt dan ook dat er vanuit zijn klanten geen sterke vraag naar grapefruit is. “Voor ons is het maar een klein product. De grapefruit wordt geïmporteerd uit Spanje, Israël, Turkije, Cyprus, Zuid-Afrika en Florida. Ook op Sicilië zijn kleine teeltgebieden. De afgelopen jaren hebben Turkije en Cyprus een steeds groter aandeel op de Italiaanse markt gekregen.” De groothandelaar benadrukt dat grapefruit in de horeca veel gebruikt wordt voor sappen.

Roze grapefruit is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden ten opzichte van de traditionele grapefruit. “In de zomer importeren we uit Zuid-Afrika en Florida ondanks dat het Amerikaanse fruit soms onregelmatigheden op de schil vertoont. Onlangs verkocht ik nog Spaanse grapefruit van topkwaliteit, mooi verpakt, voor €1 per kilo. Normaal gesproken liggen de prijzen rond deze periode lager.”

China : Beperkt aanbod zorgt voor hoge prijzen
Er is niet veel grapefruit aanwezig op de Chinese markt. Momenteel is het aanbod dus laag, wat een hogere prijs tot gevolg heeft. China importeert op dit moment vooral uit Egypte, Spanje en Israël. Er wordt vanaf april weer een nieuwe toevoer van grapefruit verwacht, wat de prijs uiteindelijk wat zal verlagen. Verder is het Chinese pomeloseizoen voorbij. Door de tegenvallende maten dit seizoen was de export lastiger. De meeste importlanden zoeken namelijk naar kleine pomelo’s terwijl dit jaar juist grote pomelo’s werden geteeld. Door de gunstige weersomstandigheden vielen de pomelo’s groter uit dan verwacht.

Duitsland: Wisselvallig seizoen
De Duitse grapefruitmarkt maakt vooralsnog een wisselvallig seizoen door: De toevoer vanuit Florida liet dit jaar te wensen over, mede door de zwakke oogst en de sterke vraag vanuit de binnenlandse en Canadese markt. De prijs voor exportwaar bereikte hierdoor rond de kerstperiode een recordhoogte, waarna de noteringen weer lichtelijk daalden. Momenteel domineren Turkije en Spanje de Duitse markt, voornamelijk met het ras Ruby Red. Ondanks de matige oogst in met name Turkije verloopt de afzet van grapefruit op de West-Europese markt naar behoren, aldus een handelaar.

Ook bio-grapefruit wordt relatief vlot afgezet op de Duitse markt. In dit segment komt de aanvoer momenteel voornamelijk uit Griekenland. De prijs voor Griekse bio-grapefruit heeft zich de laatste jaren enigszins gestabiliseerd. Wel kijken de gespecialiseerde importeurs met een schuin oog naar Israël, dat sterk op zoetere rassen (Sweet) in plaats van de bittere Griekse rassen inzet. Voordeel is echter dat de Israëli’s hun producten voornamelijk rond de kerst op de markt brengen, terwijl de Grieken pas later in het seizoen grotere hoeveelheden leveren.

Zuid-Afrika : Oogst begint over twee weken
Het is nog vroeg in het seizoen, en er worden nog geen Zuid-Afrikaanse grapefruit geoogst. In het noorden van het land begint de oogst over twee weken. Aankomende dinsdag zullen tijdens de tweejaarlijkse citrus top de nationale ramingen worden besproken.

Telers uit het noorden laten weten dat de maten dit jaar beter voldoen aan de markteisen. Hierdoor hopen zij op een vloeiende overgang tussen producten van het noordelijk naar het zuidelijk halfrond. Half april zal de eerste Zuid-Afrikaanse grapefruit op de markt komen. “We hopen dat de toevoer van het noordelijk halfrond niet stopt voordat wij op de markt komen, omdat we dan schapruimte terug moeten kopen,” laat een handelaar weten.

In Zuid-Afrika is al wel pompelmoes verkrijgbaar. Dit is een nicheproduct voor lokale consumptie.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven