Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt meloenen

In de wintermaanden ligt de vraag naar meloenen in Noord-Amerika en Europa traditioneel lager. Het winterse weer luwt de vraag. De aanvoer die er is uit Latijns-Amerika bepaalt de stemming op de markt. De start van het regenseizoen in Brazilië baart Spaanse importeurs zorgen. Amerikaanse importeurs zien de prijzen dalen als gevolg van de grotere aanvoer. De Fransen wachten liever op de lokale Charentais-oogst. Zuid-Afrikaanse maistelers plantten dit seizoen watermeloenen in de hoop snel geld te verdienen, maar lukt dat ook?

Fransen wachten op Charentais
Er zijn voldoende volumes Honey Dew, Cantaloupe en Galia beschikbaar, vertelt een handelaar. Voor de Galia en Cantaloupe is de markt recent overgegaan van import uit Brazilië naar Honduras. Costa Rica is de belangrijkste leverancier van watermeloenen. Brazilië levert de Honey Dew en Green Melon. De vraag is rustig, omdat de Fransen vooral meloenen eten in de zomermaanden. De Franse markt is heel gevoelig voor klimaat. De meloenenconsumptie komt in maart/april op gang als ook de temperatuur op loopt. Buiten de zomermaanden is de consumptie een stuk lager. Daarnaast sluit het importaanbod niet aan bij de vraag. Fransen consumeren vooral de meloenen die ze kennen. 80% van de consumptie in de zomermaanden bestaat uit de Charentais meloen. Voor telers in Latijns-Amerika is het lastig om een vergelijkbare Charentais of Cantaloupe te telen en te verschepen.

Spanje = Piel de Sapo
Piel de Sapo heeft het grootste marktaandeel in zowel de Spaanse teelt als in de consumptie. Deze meloen wordt in het najaar en de winter ook in Brazilië geteeld. In het vroege voorjaar is er enkele weken productie in Senegal. Op dit moment is Brazilië aan de markt, waar het seizoen iets beter lijkt dan vorig jaar. In totaal heeft Europa echter minder containers Piel de Sapo ingevoerd dan vorig jaar. Vanaf januari daalde de verkoop doordat de vraag daalde, wat het gevolg was van de lage temperatuur. Met het voorjaar in het verschiet trekt de markt weer aan, maar door het regenseizoen in Brazilië loopt de aanvoer terug. Prijstechnisch zijn maart en april interessante maanden, maar de Spaanse importeurs maken zich vooral zorgen over de regen. Het is niet te voorspellen wat de effecten daarvan zullen zijn voor de meloenen.

Zwitserland: Teveel aanbod
In de Duitstalige handel worden momenteel louter overzeese meloenen aangeboden. “Het aanbod bestaat voornamelijk uit Hondurese Cantaloupe in combinatie met kleinere volumes aan Braziliaanse Galia's. Vanwege het seizoen is de afzet echter zeer gering”, meldt een Zwitserse importeur. De kleine vraag past binnen het spectrum van een rustige markt voor overzees fruit, klinkt het verder.

“Hoewel we momenteel uitsluitend deze twee soorten aanbieden, is dit eigenlijk al teveel in vergelijking met de beperkte vraag”, merkt de handelaar op. De kwaliteit van der producten is bovendien minder stabiel dan die van de Europese productie. Met name het vruchtvlees van de overzeese meloenen is niet te vergelijken met de Europese seizoensproducten, bevestigt men. Dit hangt uiteraard samen met het lange transport vanuit de overzeese teeltgebieden naar Europa, merkt men op.

De overzeese meloenen worden eenmaal in Zwitserland voornamelijk in eenheden van 5-6 meloenen per colli verhandeld. Grotere meloenen worden nauwelijks afgezet. De importeur ziet eenzelfde trend in Noord-Europese landen. Tot slot verwacht men een opleving van de markt zodra de Europese meloenencampagne start gaat. Normaliter komen de eerste Spaanse meloenen rond eind april op de Zwitserse markt, gevolgd door Franse Charentais-meloenen.

Italië: lage prijzen voor de importmeloenen
De prijzen voor de importmeloenen uit Zuid-Amerika viel tegen. De reden is eenvoudig: het aanbod van importmeloenen oversteeg de vraag. Dat meldt een groothandelaar op de groothandelsmarkt in Padua. “Prijzen zijn altijd aan de alge kant. De gemiddelde prijs voor de Honey Dew staat bijvoorbeeld op 0,70 euro/kg. De Cantaloupe doet het iets beter met een prijs tussen de 0,80 en 0,90 euro/kg. Prijstechnisch gezien was het een lastig jaar.”

Deze groothandel heeft de meloenen jaarrond in het assortiment. Hoewel de markt in de wintermaanden kleiner is, is er wel vraag vanuit de retail en de export. De meloenen worden vanuit Zuid- en Centraal-Amerika naar Italië verscheept. De gele meloenen worden ingevoerd uit Honduras, Costa Rica en Panama. Deze meloen vindt in Zuid-Italië meer aftrek dan in Noord-Italië. Cantaloupe meloenen worden ingevoerd uit Senegal en vanaf maart sluit Marokko zich daar bij aan.

Veel consumenten wachten op de start van het Italiaanse seizoen. De eerste meloenen van Sicilië worden eind maart verwacht, maar alles is afhankelijk van het weer. “De planting in december ziet er goed uit met een goede zetting,” aldus een Siciliaanse teler. Het grootste fruit heeft momenteel de maat van een pingpongbal. Naar verwachting zijn de meloenen rijp in de eerste week van april, maar zullen er kleine volumes zijn. Voor verwachtingen over de planting uit januari is het nog te vroeg. “We verwachten goede volumes vanaf 5 mei,” sluit een teler af.

Nederland: Grotere meloenenaanvoer vanuit Costa Rica verwacht
De Braziliaanse meloenen hebben veelal plaatsgemaakt voor de Costa Ricaanse productie. Het Braziliaanse seizoen is erg goed verlopen met opvallend hoge prijzen voor Cantaloupe-meloenen, al viel die markt aan het einde van het seizoen flink terug. De Piel de Sapo-meloenen hadden een goede start, een minder middenstuk en een redelijk einde. Vanuit Costa Rica worden nu zowel gele meloenen als Galia, Cantaloupe, mini-watermeloenen en Piel de Sapo worden verladen. In totaal zijn er ongeveer 15-20% meloenen meer beschikbaar vanuit Costa Rica. Het weer tijdens de groei en gedurende de oogst is uitstekend en de opbrengsten en kwaliteit zijn dan ook evenredig goed

"Gemiddeld is Midden-Amerika drie tot vier weken eerder gestart met de watermeloenen, omdat het regenseizoen in het zuiden van Costa Rica en Panama wel regulier is geëindigd in tegenstelling tot de afgelopen twee jaar. Vanuit Panama en Costa Rica worden vanaf eind februari dan ook grotere volumes en een continue aanvoer verwacht. Er is een grote aanplant geweest van watermeloenen in de hoop op herhaling van het goede weer en verkoopcijfers van het afgelopen jaar. Het areaal Honeydew-, Galia- Cantaloupe en Piel de Sapo-meloenen ligt in Costa Rica wel iets onder vorig jaar.

Australische telers geplaagd door slecht weer
Afgelopen weekend werd in Darling Downs, Queensland de 25ste editie van het Chinchilla Melon Festival georganiseerd. Tijdens deze editie van het festival, dat elke twee jaar georganiseerd wordt, stonden watermeloenen centraal. Het evenement trekt zo’n 20.000 bezoekers naar de kleine plaats, die bekend staat als de ‘meloenenhoofdstad’ van Australië. Dat biedt de sector een kans om het fruit te promoten.

De telers in de regio zijn de afgelopen jaren met verschillende uitdagingen geconfronteerd. Een deel van de oogst ging verloren door overstromingen, hagelbuien en droogte. Een teler vertelde in lokale media twee tot drie keer zoveel water nodig te hebben om 1.000 ton te oogsten.

De meest recente productiecijfers van Hort Innovation, voor het jaar eindigend in juni 2017, staan op 164.126 ton watermeloenen, goed voor 96,4 miljoen dollar. De export steeg met 21% naar 8,5 miljoen dollar. Er werd 6.116 ton geëxporteerd. Bijna de helft van de export (48%) werd naar buurland Nieuw-Zeeland verscheept.

China sloot grens, telers Myanmar in problemen
In China zijn de productieseizoenen voor meloenen verdeeld, wat goed is voor de marktprijs, want zo komt niet alles tegelijk op de markt. Momenteel worden er meloenen van Myanmar, Hainan en Dhai verkocht op de Chinese markt. Het seizoen van deze gebieden begint in december en loopt tot april. Echter was er ook een kleine stop van toevoer van meloenen uit Myanmar, omdat eind december de grens tussen China en Myanmar (Muse) sloot. Doordat de grens dicht zat, konden de boeren uit Myanmar niet meer handelen met de Chinese kant, wat veel gevolgen met zich meebracht. In december is het piekseizoen voor Myanmar en juist op dat moment kon er niet gehandeld worden, waardoor veel meloenen verloren gingen en boeren ze soms gratis weg gaven langs de weg. Sinds begin januari is de grens weer open.

De meloenen van Shandong en Zhejiang komen vanaf april op de markt en zijn dan beschikbaar tot eind juli. Vanaf oktober zijn meloenen uit Jilin en Heilongjiang beschikbaar. De watermeloenen gaan momenteel erg goed, er is veel vraag naar en naderhand het warmer wordt, neemt de vraag ook meer toe. Van alle meloen soorten is de prijs van de QiLin meloen momenteel het hoogst op de Chinese markt.

Zuid-Afrika: maistelers willen cashen met watermeloen
De markt voor watermeloenen is in een interessante fase. Na de lage prijs voor mais vorig jaar, als gevolg van de grote oogst, hebben telers in bijvoorbeeld Vrijstaat besloten om dit jaar watermeloenen te planten om daarmee snel geld te verdienen. Deze zomer hebben deze gebieden weinig regen gehad, waardoor veel watermeloenvelden droog zijn. De volledige oogst uit de centrale delen van Zuid-Afrika kwam tegelijk op de markt na de Kerst, toen regen de impact van de hittegolf verzachtte.

De feestdagen zijn een goede periode voor de watermeloenenverkoop. De aanvoer begint in het noorden, waarna de oogst afzakt naar het centrale Bushveld in Limpopo. Recente regen heeft de vraag echter doen krimpen. Er is een groot volume beschikbaar, maar de hoge eenheidsprijs en de stevige concurrentie van het andere zomerfruit remmen de verkoop af.

VS: groter volume doet prijs dalen
De importmarkt is momenteel wat krap in volume, waardoor importeurs moeten uitwijken naar andere landen. Volgens een handelaar is de huidige situatie niet uniek, maar hoort het bij de tijd van het jaar. Via Mexico kwamen de afgelopen tijd normale volumes binnen, maar sinds deze week zijn ook Honduras en Guatemala begonnen met de export naar de VS. De handelaar verwacht het volume te zien stijgen.

De aanvoer uit Mexico is beperkt door een ziekte. In combinatie met het feit dat de winteroogst altijd lager uitvalt als de zomeroogst in die regio, maakte dat de stemming op de markt. De vraag in de VS is gelinkt aan het weer. Bij warm weer stijgt de vraag. jaarrond aanvoer is echter belangrijk, ook omdat klanten de meloenen verwerken.

Door de grotere aanvoer staan de prijzen iets onder druk. Werd enkele weken geleden nog een prijs van 0,50 dollar/lbs (0,45gr) genoteerd, nu staat de prijs tussen de 0,25 en 0,30 dollar/lbs. Voordeel van de grotere aanvoer en de lagere prijs is dat de vraag zal aantrekken.