Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleine kansen voor Zuid-Afrikaanse mango's in Europa en Zuid-Amerika

Het is een hete en droge zomer in het noorden van Zuid-Afrika en het mango-seizoen is twee weker eerder gestart bij Bavaria Fruit Estate, een teeltbedrijf vlak bij Hoedspruit in Limpopo. Zonnebrand was een probleem onder deze omstandigheden en zal waarschijnlijk de afzet verlagen, maar de verwerking tot gedroogd fruit verhogen. 

De mango's Tommy Atkins worden momenteel geoogst tot de tweede of derde week van het nieuwe jaar. Er zal wat overlap zijn met het Westfalia Shelly ras, gevolgd door Kent die over 3 weken komt. Het seizoen zou door de hitte eerder kunnen eindigen, rond midden maart met Keitt en de late, groene Brooks. 

Potentiële groei mango-export naar India
Vorig jaar werden wat mango's die aan de boom gerijpt waren per vliegtuig verladen naar India, Rusland en Europa. Vooral Duitsland lijkt een markt te zijn voor kant-en-klare mango's. India is een land met liefhebbers van mango's vooral in de groeiende middenklasse, die een specifieke smaak heeft: fruit met een scherpere smaak die anders is dan de zoete, zachte smaak van de rassen die in Florida ontwikkeld zijn en in Zuid-Afrika geteeld worden. 

Er zijn meer dan 3.500 geregistreerde rassen in India volgens Johann du Preez van Bavaria Fruit. Maar veel hiervan zijn niet geschikt voor de subtropische streken in Zuid-Afrika. Hij doet met meer dan 100 rassen testen.

In Rusland zijn verse mango's aantrekkelijk voor mensen die leven in gebieden onder nul graden. Ondanks de kosten van luchtvracht belanden veel mango's is Russische smoothies.

Aanbodgat in Europa
Mango's voor zeevracht kunnen niet zo rijp geplukt worden. Ze moeten na een tocht van 28 dagen nog altijd houdbaar zijn. Momenteel wordt fruit verpakt voor Europa en het Midden-Oosten, omdat er een klein, vroeg raam is voor Zuid-Afrikaanse mango's doordat Brazilië te kampen had met overvloedige regen en Peru met stakingen. Het VK neemt grotere maten af (6 en 7).

Shelly mango geeft betere eetervaring
De Shelly mango, een mango met kleine zaden en zonder vezels, is een ras waarmee ze de mango-eisen op de lokale markt willen laten stijgen. Een groep mangotelers werkt onder licentie van Westfalia met dit ras. Westfalia regelt ook de export van Bavaria Fruit Estate.

Johann: “We willen het fruit in een rijper en meer gekleurd stadium plukken. Dat is mogelijk door de lange houdbaarheid van dit ras. We werken momenteel aan een eersteklas Shelly en onderhandelen met retailers of het mogelijk is een exclusief mangomerk te creëren. Dat is tot nu toe nog niet voorgekomen in Zuid-Afrika. Dit seizoen ligt onze focus op de binnenlandse markt. Shelly mango's komen rond de eerste of tweede week van het nieuwe jaar tot week vijf of zes."

Groei in drogen mango's
De hogere impact van zonnebrand op mango's betekent dat meer mango's gedroogd worden. De sapmarkt heeft een overaanbod van vorig jaar en quota's zijn met een derde gedaald.

Bavaria Fruit Estate heeft een eigen drogerij, waar ze dit jaar 450 tot 500 ton gedroogde mango's willen halen. 80% daarvan is al gereserveerd. De ratio tussen de verse en gedroogde mango's is 1:12; volgens de ramingen zijn daar 5.500 tot 6.000 ton verse mango's voor nodig. 

De helft van de gedroogde mango's zijn voor bulkexport naar Frankrijk bijvoorbeeld, waar het fruit gerehydrateerd wordt om middelmatig vochtig te worden om aan gedroogd fruit en notenleveranciers in Italië en het VK verhandeld te worden. 

Johann merkt op dat Zuid-Afrika concurrerender wordt in de gedroogde mangosector, vooral naar West-Afrika, waar rauwe producten steeds duurder worden. In Ghana worden drogerijen opgezet voor mango's uit omringende landen zoals Ivoorkust. Kenia wil ook de sector in, maar de juiste rassen zijn erg belangrijk: Tommy Atkins heeft vlees dat te oranje is. Het droogt tot een donkerkleurig product, waardoor de consument denkt dat het te oud is. 

"Gedroogde mango is een duur product en daarom zijn consumenten niet zo avontuurlijk. Kent en Keitt hebben lichter geel vlees en zijn beter geschikt om te drogen. Mango's drogen is een beetje net als kunst ontwerpen. We zijn constant op zoek naar het finetunen van de processen wat hitte en vocht betreft."

 

Voor meer informatie:
Johann du Preez
Bavaria Fruit Estate
Tel: +27 87 285 5075
Email: [email protected]

Publicatiedatum: