Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Efrain Saucedo Nuñez van Fruta del Huerto uit Breda:

Brazilië verwacht snel grotere limes te kunnen leveren

“Ons Braziliaanse limesseizoen is een paar weken geleden begonnen. Vanaf nu verwachten we grotere aantallen. Dit is nodig aangezien de vraag vanuit de retail in de aanloop naar de feestdagen sterker is. Om deze reden is Mexico ook nog op de markt met de nodige volumes. Na de kerst denken we dat Mexico kleinere hoeveelheden zal exporteren en Brazilië de grootste leverancier zal worden," legt Efrain Saucedo Nuñez van Fruta del Huerto uit, een importeur die in Breda is gevestigd. 

Hij rekent op een goed importseizoen van Braziliaanse limes. "De afgelopen weken ontvingen we kleinere maten maar het recente weer is bevorderlijk geweest voor de groei. De laatste weken is er wat neerslag gevallen en dat is gunstig voor de maten van de limes. We verwachten dan ook op korte termijn betere maten beschikbaar te hebben. Ik denk dat de afzet beter zal worden en ook makkelijker want kleine maten, zoals 60 - 63, zijn soms lastig te vermarkten." 

In Brazilië zijn er nieuwe plantages die vanaf dit jaar goede volumes geven. "Ik heb de plantages in september van dit jaar bezocht en toen hingen er al limes aan de bomen. Ik denk niet dat de productie dit seizoen veel last zal hebben van het weer. Er zal waarschijnlijk nog meer neerslag vallen maar dit zal niet in de teeltgebieden zijn. Mexico kampt met kwaliteitsproblemen vanwege de extreem natte omstandigheden in de maanden september en oktober."

Verschillende herkomsten op de markt
Fruta del Huerto teelt en importeert Mexicaanse limes en importeert Braziliaanse limes voor de Nederlandse markt. "We merken dat er ook aanvoer uit andere herkomstgebieden is, zoals Guatemala en Colombia. Deze herkomstgebieden worden vaak nog niet door supermarkten geaccepteerd en dat betekent dat hun limes tegen lagere prijzen op de groothandelsmarkt eindigen. Dit is nadelig voor limes uit Brazilië en Mexico."

"De beschikbaarheid van limes is op het moment niet groot in Europa en zo nu en dan krijgen we commentaar op onze prijzen. Voor limes uit andere herkomstgebieden liggen de prijzen per doos soms wel een €1 onder die van ons," vervolgt Efrain. "De vraag in Europa is goed maar op het gebied van prijzen zitten Guatemala en Colombia de Braziliaanse aanvoer dwars. We moedigen andere landen, zoals Guatemala, Colombia en zelfs Peru, nooit aan om aan Europa te leveren omdat Brazilië en Mexico meer dan genoeg limes hebben om aan de vraag tegemoet te komen, op een paar weken per jaar na dan."

Onbehandelde limes
Het bedrijf ziet veel kansen voor onbehandelde limes en investeert hier ook in. "De vraag naar bio neemt toe maar wij zien meer mogelijkheden voor onbehandelde limes. Dit houdt in dat het fruit na de oogst geen behandelingen ondergaat. We merken eveneens dat er vanuit de retail belangstelling is voor onbehandelde limes. Het voordeel van onbehandelde limes ten opzichte van biologische is dat de kwaliteit beter is. Daarnaast kunnen we een jaarronde aanvoer garanderen. Voor biologische limes is het onmogelijk om een constante aanvoer te garanderen. We leveren onbehandelde limes uit zowel Brazilië als Mexico. Volgend seizoen verwachten we ook onbehandelde Fairtrade limes aan te kunnen bieden afkomstig van onze plantages in Mexico en dit betekent een nieuwe stap voorwaarts op het gebied van duurzaamheid. 

Consumptie stimuleren
Efrain legt uit dat de limesconsumptie in Europa vooral een culinaire aangelegenheid is. "Er zijn wel wat merken op de markt die actief aan cross-merchandising doen. In mijn ogen wordt er in supermarkten echter vrijwel niets gedaan om de consumptie van verse limes te stimuleren. Limes zijn een vrij kleine productcategorie ondanks dat de markt in ontwikkeling is en de vraag en import toenemen."

"Veel consumenten weten niet goed wat ze allemaal kunnen doen met limes. Ze vergelijken ze met citroenen maar de smaak is totaal anders," vertelt de importeur. "Meer aandacht voor het product zal altijd leiden tot een grotere consumptie."

Voor meer informatie:

Efrain Saucedo Nuñez

Fruta del Huerto
Netherlands
T: +31 180 454 631
E: sales@frutadelhuerto.com 
www.frutadelhuerto.com 

Publicatiedatum: