Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Francis Charlier, groothandel Lejeune

"Hopen dat Belgische druiven blijven bestaan”"

Tholen – Begin augustus is het Belgische druivenseizoen begonnen en eind oktober loopt het weer ten einde. "Het wordt dit jaar een kort seizoen", vertelt Francis Charlier van groothandel Lejeune. De prijs van Belgische druiven is de jaren jaren vrij stabiel. "De prijzen voor de Leopold liggen om en nabij de 22 euro voor een kilo. En de Ribier ligt rond de 18 euro en die kunnen afhankelijk van vraag richting 15 euro gaan. Dit is een groot verschil met de Italiaanse en Spaanse druiven die kwalitatief ook goed zijn maar in een totaal andere prijsklasse liggen." 



De aanvoer van Belgische druiven is in de laatste dertig jaar erg hard gedaald. "Nu hebben we een maand of vier aanvoer van druiven, terwijl er voorheen tien maanden per jaar aanvoer was. Het is een niche-product en er moeten niet teveel Belgische druiven op de markt komen, omdat dan de prijs gaat dalen. Toch zou het erg spijtig zijn als het product zou verdwijnen. Veel telers kunnen moeilijk een opvolger vinden en de concurrentie druiven uit Italië en Spanje wordt ook des te groter", aldus Charlier. 



De Belgische druiven gaan voor het grootste deel naar speciaalzaken. "We hebben al jaren dezelfde vaste klanten. De vraag blijft vrij stabiel over de jaren heen. De aanvoer ligt in zijn totaliteit rond de 50.000 kilo per jaar", schat de handelaar. De Belgische druiven staan bekend om de hoogwaardige kwaliteit. "Het moet het beste van het beste zijn. Het telen in koud glas is compleet gedaan, alle kwalitatieve goede Belgische druiven worden onder gestookt glas geteeld. Het stoken geeft de druiven een volle en vlezige smaak en heeft invloed op de dunheid van de schil."


In nieuwe rassen wordt niet meer geïnvesteerd daar is het aantal telers te klein voor. "We hebben gelukkig nog wel telers die rond de leeftijd van 40 à 50 jaar zitten, maar wel hebben ook telers van 75 jaar. Het is een hoogwaardig product en we hopen dat dit mooie product nog mag blijven bestaan", besluit Francis. 

Voor meer informatie:
Lejeune
Strijbroek 3 - magazijn 22/26
2860 Sint Katelijne Waver
+ 32 (0)15 31 69 31