Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ejidomar

"Europese retail van start met Spaanse watermeloenen, maar kou is spelbreker"

In Almería worden nog steeds beperkte volumes watermeloenen geoogst. Het koude weer vertraagt de oogst, terwijl de retail in Europa al interesse begint te tonen in het Spaanse product.

"We zijn twee weken geleden begonnen", vertelt José Antonio Baños, voorzitter van Ejidomar. "Tot voor kort waren er nog veel watermeloenen uit Centraal-Amerika op de markt en de startprijzen waren aanzienlijk lager dan vorig jaar. Gemiddeld worden prijzen tussen de € 0,40 en € 0,50 per kilo betaald, terwijl dat vorig jaar rond deze tijd nog tussen de € 0,80 en € 1,00 was."

"Nu begint de Europese retail Spaanse watermeloenen te betrekken, maar de oogst is vertraagd door een plotselinge daling van de temperaturen. Na een vrij warme winter lijkt het nu, midden in de lente, alsof de winter terugkeert", zegt Baños.

"Maar omdat de vraag ondertussen toeneemt, worden de watermeloen al geoogst, zij het met iets kleinere maten. Toch zal ook de vraag nog veel meer toenemen naarmate het mooier weer wordt. Op dat moment zullen ook de prijzen zich herstellen, onder meer omdat het areaal in Almería met 7 à 10% is verminderd ten opzichte van vorig jaar", legt de voorzitter van Ejidomar uit.

Paprikaseizoen eindigt met complicaties
Ondertussen is het paprikaseizoen in Almería bijna afgerond. De laatste partijen worden nu op de markt gebracht. "Op dit moment is er al voldoende aanbod van paprika's in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en andere Midden-Europese landen. In Almería is er nog maar weinig product over en het is eerder van lage kwaliteit", zegt Baños.

"Het paprikaseizoen begon erg goed en met hoge prijzen, maar eindigde niet naar tevredenheid, aangezien de kwaliteit daalde en de klachten toenamen. Het zorgde ook voor druk op de prijzen. We hadden allemaal de goede resultaten van vorig jaar in gedachten, maar uiteindelijk was het niet zoals we verwacht hadden", besluit hij.

Voor meer informatie:
José Antonio Baños
Ejidomar
El Ejido (Almería) – Spanje
Tel: +34 950483511
[email protected]
www.ejidomar.es

Publicatiedatum: