Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europees steenfruitseizoen ziet er gunstig uit

Kölla heeft een update gegeven en is optimistisch over het aankomende steenfruitseizoen in Europa. Ze verwachten een goede oogst zowel in Italië als Griekenland. Echter, ze erkennen dat waterschaarste in delen van Spanje tijdens de zomer een uitdaging zal vormen.

De eerste abrikozen uit Spanje zijn al beschikbaar en de Italiaanse producten zullen in de kalenderweken 18/19 beschikbaar zijn. Nectarines uit de regio Huelva zijn beschikbaar, zij het in kleine hoeveelheden en kleinere formaten. In Italië wordt de groei enigszins vertraagd door een koudegolf; Kölla verwacht de eerste hoeveelheden in kalenderweken 19/20.Spanje
Het steenfruitseizoen in Spanje belooft vergelijkbaar te zijn met vorig jaar. Kölla verwacht een stabiel en normaal seizoen zonder grote overschotten of tekorten, maar waterschaarste blijft een uitdaging.

Aftrap in Huelva
In Huelva is het seizoen al begonnen en sommige telers beginnen hun eerste oogst binnen te halen. Er zijn al nectarines met kleinere maten beschikbaar, variërend van 8,5 tot 11 Brix voor rassen met wit vruchtvlees en 7 tot 8 Brix voor de gele rassen. De hoeveelheden zijn beperkt omdat slechts enkele telers met de oogst zijn begonnen, waardoor de beschikbaarheid varieert afhankelijk van de regio en de begindatum van de oogst.

In de regio Murcia, vooral in Mazarron, is de oogst eerder begonnen dan normaal, ongeveer 8 tot 10 dagen eerder dan het gemiddelde schema, vooral in de teelt in kassen.

Vanaf kalenderweek 17 kunnen we grotere hoeveelheden perziken, nectarines en abrikozen verwachten van de vollegrondsteelt in Murcia. De platte perziken zullen beschikbaar zijn vanaf kalenderweek 18/19 en platte nectarines vanaf kalenderweek 22.

Italië
Italië maakt zich ook op voor een veelbelovend seizoen. Zuidelijke regio's zoals Calabrië, Basilicata en Apulië hebben een goede bloei en geen vorstschade, wat duidt op een vruchtbare oogst en een ruime beschikbaarheid van steenfruit.

In het noorden, vooral in Emilia-Romagna, Veneto en Piemonte, begint het seizoen midden tot eind juni. In combinatie met de zuidelijke regio's verwacht Kölla een aanzienlijke productie uit Italië in de tweede helft van het seizoen, waardoor de organisatie een continue aanvoer naast de Spaanse oogsten kan garanderen.Griekenland
Griekenland begint zijn steenfruitseizoen iets later dan Spanje en Italië. De huidige indicatoren wijzen op een veelbelovende start met stabiel weer en temperaturen tussen 20 en 24 graden Celsius. Deze milde omstandigheden kunnen leiden tot een vroegere start dan vorig jaar.

Ondanks de bijna overdreven zachte temperaturen is er tot nu toe geen noemenswaardige schade geweest, wat duidt op een succesvol seizoen, maar veel hangt af van de stabiliteit van het weer in de komende weken.

Turkije
Een beknopt overzicht van de recente ontwikkelingen in Turkije is van vitaal belang, vooral met het oog op het komende kersenseizoen. De zachte winter met weinig neerslag heeft geen negatieve invloed gehad op het aanstaande seizoen. De omstandigheden zijn gunstig voor een goede oogst, in tegenstelling tot de ongewoon lange regenval van vorig jaar die de teelt bemoeilijkte. Belangrijke teeltgebieden zoals Alasehir, Afyon, Isparta en Denizli voorspellen een overvloedige oogst. De goede maten en kwaliteiten suggereren over het algemeen een veelbelovend seizoen, waardoor Kölla optimistisch gestemd is voor de komende weken.

Voor meer informatie:
www.koella.com

Publicatiedatum: