Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
COT International

Goede volumes abrikozen verwacht in Le Roussillon

Hoewel men dit seizoen over het algemeen een daling van de abrikozenoogst in Europa verwacht, is de situatie in Frankrijk zeer heterogeen afhankelijk van het teeltgebied. Pascal Bassols-Pot, technisch en commercieel verantwoordelijke bij COT International, deelt zijn observaties. "In Le Roussillon zien we bomen die zeer vol hangen, wat wijst op een seizoen met interessante volumes. Dit is vrij bizar, aangezien de bomen maar matig hebben kunnen uitrusten in de winter en gezien de droogtesituatie die nu al twee jaar aanhoudt." Sommigen verklaren de overvloedige bloei door "de kwaliteit van de koude-uren".

"We noteren mooie prestaties voor de COT International variëteiten in dit teeltgebied, met name voor de nieuwste rassen zoals Smart COT cov, Fiesta COT cov en Cocot cov."


Van links naar rechts: Smart COT / Fiesta COT en Cocot

Terwijl het seizoen voorlopig vrij positief lijkt voor Le Roussillon, hebben andere gebieden, zoals de Rhônevallei, te lijden gehad onder wisselvallig weer. "Het seizoen was goed begonnen in de Rhônevallei, met een mooie bloei, meer dan twee weken voor op vorig jaar, maar er waren ook temperatuurschommelingen, hagel en veel regen. In december werd het overdag op sommige dagen 25 graden, maar de nachten bleven koud. Vandaag de dag hebben we nog steeds moeite om de impact van deze temperatuurschommelingen op de teelt te beoordelen." Hoewel klimaatverandering een uitdaging is voor alle boomgaarden, lijden endemische rassen zoals de Bergeron er meer onder. "Het zijn variëteiten die zeer aangepast waren aan hun teeltgebied, maar die vandaag de dag steeds minder geschikt zijn."

"We blijven echter vol vertrouwen, we hebben onze rassen bij verschillende telers kunnen observeren en er hangen genoeg vruchten aan de bomen."

Smart COT / Winter COT / Delicot eind maart 2024 in de Rhônevallei

In de Gard, de Crau en de Costières varieert de vruchtzetting sterk per boomgaard. Sommige telers registreren 50% minder vruchten, terwijl er op het eerste gezicht toch voldoende koude-uren waren. "Misschien moeten we ons vandaag de dag meer richten op de kwaliteit van de koude-uren dan op het aantal. We zullen ons model voor het berekenen van koude-uren moeten herzien."

In dit verband heeft COT International een studie over de koude-uren opgestart samen met het Spaanse Imida, een onderzoeksinstituut in Murcia, en met Avec, een Franse groep die onderzoek doet naar de aanpassing van boomgaarden aan de klimaatverandering. Het doel is om een ander voorspellend model op te stellen voor de aanpassing van rassen afhankelijk van het teeltgebied. Telers moeten over correcte en complete informatie beschikken als ze kiezen voor een nieuw ras, aangezien het de oogst voor de komende vijftien jaar bepaalt.

Het Franse seizoen zou dus 10 tot 12 dagen eerder van start kunnen gaan dan in 2023, waarbij Roussillon over goede volumes zal beschikken. "Ook van de rode abrikoos van de Roussillon lijkt er een grotere oogst op komst. Het valt evenwel nog te bezien of de droogte een effect zal hebben op de maatsortering. We blijven bovendien waakzaam voor hagel en hopen dat het weer gunstig zal zijn voor een goede oogst voor alle Franse telers."

Het veredelingsbedrijf uit de Gard is ook vandaag donderdag 25 april de hele dag aanwezig op de Medfel, met name voor de Europese abrikozenoogstramingen, maar ook op de stands van haar partner-kwekerijen op de beurs.

Voor meer informatie:
Pascal Bassols en Marie Laure Etève
COT International
Mas de la Condamine, Chemin de l'abricot
30230 Bouillargues (Frankrijk)
Tel: +33-6-08-27-38-82
[email protected]
[email protected]
www.cot-international.eu

Publicatiedatum: