Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Philip Dewit, Druiven Dewit:

"Het wordt voor de druiven steeds moeilijker arbeidskrachten te vinden"

Tholen - Voor Druiven Dewit zijn de voorbereidingen op het nieuwe seizoen in volle gang. Het duurt nog even voor de eerste druiven geoogst kunnen worden, maar toch verloopt alles naar wens. Ook de hagel en vorst van de afgelopen weken hebben daarbij geen roet in het eten kunnen gooien. "We zijn sinds januari gestart met stoken en door de vorst hebben we wel de verwarming wat langer moeten laten draaien. Het voordeel is dat wij niet echt weersafhankelijk zijn, waardoor we gewoon begin juli, voor de grote vakantie, verwachten de eerste druiven te hebben", zo vertelt Philip Dewit van het familiebedrijf uit het Vlaamse Overijse.

De Vlaamse druiventeelt is echt nog een specialisme geworden. Waar er in de gloriejaren zo'n duizenden telers van de gezonde snack te vinden waren in de regio Overijse, is dat in de loop der jaren steeds verder uitgedund. Philip is nog één van de grootste telers in de regio en ziet het met lede ogen aan, maar verdwijnen zal de teelt nooit, zo verzekert hij. Druiven Dewit bestaat sinds 1912 en is in al die jaren binnen de familie gebleven. Ook de toekomst lijkt dan ook verzekerd, want zoon Koen helpt al jaren mee in het bedrijf en staat te popelen om de bedrijfsvoering voort te zetten. En waar een winter van snoeien, bemesten en voorbereiding weer achter de rug ligt, kan de blik nu weer naar de nieuwe oogst. "Het is nog een flinke taak, want we werken volledig biologisch, dus ook bij het schoonmaken van de serres kunnen we geen middelen gebruiken. Dit gaat dan in de bodem zitten en dat is niet goed voor de planten. Het is een secuur werkje", lacht Philip.

Gevaren op de loer
Toch is alles weer afgerond en vanaf januari is het familiebedrijf weer gestart met de verwarming van de nieuwe oogst. "Vooralsnog ziet het er goed uit. We hebben nog geen mislukte planten, maar er zijn nog een aantal afdelingen die nog moeten beginnen met de bloei. Het blijft dus altijd afwachten. Bovendien liggen er altijd gevaren op loer. Er kan opeens ongedierte de serre ingeslopen zijn en dan heb je problemen. Denk bijvoorbeeld aan de Suzuki-fruitvlieg." Over de vlieg is de laatste weken veel van doen geweest door zijn bedreiging voor de Nederlandse kersenteelt. "Ook in de druiven is het echter een vervelend ding. We moeten er echt alert voor zijn. Wel in mindere mate dan in de kersenteelt, omdat we later in het seizoen zitten en de schil van de druiven wat steviger is. Hierdoor kunnen we het over het algemeen tamelijk goed onder controle houden."

Dus kijkt de teler positief naar de zomerperiode. Het bedrijf verkoopt voornamelijk aan huis of op de versmarkt, maar Philip ziet dat de vraag onverminderd hoog blijft in de afgelopen jaren. "We zijn misschien wat duurder, maar als je de kwaliteit bewaakt, kopen mensen het onverminderd. Dan vergeten ze de prijs. Dat is het probleem eigenlijk nooit, omdat we een soort luxeproduct hebben gecreëerd. Omdat er zo veel telers afgehaakt zijn, is het aanbod relatief beperkt, maar blijft de vraag onverminderd hoog. Hierbij moet je er wel voor zorgen dat je kwaliteit altijd in orde is, want als je wat meer vraagt, verwachten mensen ook meer. Vooralsnog gaat ons dit best aardig af", gaat Philip verder.

Arbeidskrachten
Toch zijn er ook wel degelijk uitdagingen. "We werken altijd met de 3 V's, die in orde moeten zijn voor een goed seizoen. Verkoop, verwarming en volk. De verkoop verloopt dus altijd wel zonder problemen. De verwarming van de serres is de afgelopen jaren een zorgenkindje geweest. De energieprijzen schoten natuurlijk door het dak en het is ook de reden dat er vele telers gestopt zijn. Toch zijn deze nu wel enigszins genormaliseerd. Uiteraard blijven ze aan de hoge kant, maar er is toch prima mee te werken."

"We hebben daarentegen weer ervaren dat het steeds lastiger wordt om volk, oftewel arbeidskrachten, te vinden. We werken met seizoensarbeiders uit voornamelijk Polen en het wordt steeds uitdagender om er genoeg te vinden voor het werk wat we hebben. De reden hiervoor ligt in het feit dat er ook steeds meer werk te vinden is in Polen zelf. Dan zie je toch dat het minder aantrekkelijk is om hierheen te komen. Natuurlijk betalen we goed, maar als je dicht bij familie kan blijven, zien we dat hier de voorkeur naar uitgaat. Dat kan nog wel een probleem opleveren in de komende jaren. Voor nu hebben we het geregeld en kijken we weer uit naar een mooi nieuw seizoen, waarin lokaal nog altijd goed gekocht wordt."

Voor meer informatie:
Philip Dewit
Druiven Dewit
Brusselsesteenweg 262
3090 Overijse, België
+32(0)478 54 24 55
[email protected]
www.druivendewit.be
www.facebook.com/DruivenDewitOverijse