Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Historische prijzen in Spanje"

Positieve vooruitzichten voor Argentijns hardfruit in Europa

Europa begint positieve signalen te geven voor het fruit van de Valle regio in Argentinië. Er is sprake van een stijgende trend in de export en de opbrengsten liggen een stuk hoger dan in voorgaande jaren.

Europa is een zeer belangrijke markt voor de peren en appelen uit Valle de Río Negro en Neuquén: goed voor ongeveer 20 % van het totale exportaanbod van de regio.

Er waren twee factoren die in dit eerste deel van het seizoen een positieve invloed hadden op de fruithandel.

De eerste heeft betrekking op de prijzen op de groothandelsmarkten. Voor de appel is er sprake van prijsstijgingen tussen de 20 en 50% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar op de groothandelsmarkten in de belangrijkste steden in Europa. De prijzen voor peren blijven relatief stabiel vanwege de sterke aanwezigheid van de Italiaanse Abate Fetel variëteit. Volgens verschillende analisten zou dit scenario in de komende weken kunnen gaan veranderen. "We verwachten op korte termijn een vlakke markt voor de peer, maar wanneer Italië het grootste deel van zijn Abate-peren plaatst, zullen de prijzen zich versterken aangezien er ook Conference peer te verhandelen zal zijn", aldus Héctor Zubeldía, een analist.

De tweede factor is de wisselkoers. Het verschil tussen de euro en de dollar is met 12 % toegenomen ten opzichte van de wisselkoers van een jaar geleden. Om een voorbeeld te geven: voor een kist peren die nu voor 20 euro verkocht wordt op de Duitse markt, ontvangt de Argentijnse exporteur ongeveer 2,5 dollar meer dan in het voorgaande jaar.

Rekening houdend met de commerciële trend, die wordt waargenomen in de export, betekent deze verbetering voor de Valle regio in Argentinië een extra inkomen van ongeveer 15 miljoen dollar.

Euforie in Spanje
"De appelprijzen in Spanje bevinden zich momenteel op historisch niveau, prijzen die deze eeuw nog niet eerder gezien zijn in deze fase van het seizoen. De prijzen voor de peer bevinden zich weer op hun beste niveau sinds 2013". Dat wordt gesteld in Zegre, een krant uit de teeltregio Lleida.

De genoemde gegevens hebben betrekking op groothandelsprijzen in Mercolleida. Volgens deze informatie kost een kilo Golden appel met maten boven de 70 tussen de 0,65 en 0,75 euro. Voor de Fuji ligt dat bedrag tussen de 0,55 en 0,65 euro, terwijl de prijzen voor rode appelen stabiel blijven tussen de 0,45 en 0,50 euro. Deze prijzen zijn meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.
Publicatiedatum: