Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oekraïense fruittelers moeten met productie mee blijven groeien

Hoewel het wegvallen van de Russische markt door velen aanvankelijk als een nadeel werd beschouwd, heeft het verlies van deze markt een nieuw tijdperk ingeluid voor de Oekraïense tuinbouwsector die de laatste jaren in hoog tempo is gegroeid. 

Tijdens zijn toespraak op het Global Blueberry Congress in Rotterdam legde Andriy Yarmak uit dat de Russische boycot telers gedwongen heeft om te moderniseren om de internationale markt te kunnen betreden, hetgeen de sector een flinke duw in de rug heeft gegeven. "Voor die periode werden er gewassen geteeld, die vervolgens naar Rusland werden verzonden, waarbij er geen behoefte was aan koelopslag en de kwaliteitsstandaarden laag waren, aangezien de Russische markt de producten toch wel afnam. Telers worden zich echter steeds meer bewust van het belang van nicheproducten en een goede toeleveringsketen met moderne koelfaciliteiten. We zien nu dat voormalige Oekraïense fruitplukkers die ooit naar Polen zijn vertrokken, terugkeren naar Oekraïne om met de kennis die zij daar opgedaan hebben de lokale economie te stimuleren."


Andriy Yarmak van VN FAO.

Hoewel de focus vooral op blauwe bessen uit Oekraïne leek te liggen, maakte Andriy de aanwezigen er op attent dat ook Oekraïense frambozen enorm veel potentie hebben. Hij wees erop dat het land na Servië en Polen de derde grootste frambozenexporteur te wereld is. Ondanks dat het voorbije seizoen niet probleemloos is verlopen, biedt de groei van de export in Europa en Azië grote mogelijkheden. Ook aan de biologische teelt wordt gewerkt en de eerste bioproducten zullen vanaf volgend jaar geëxporteerd worden. 

Andriy legde uit dat de Ukrainian Horticultural Association de agrarische export in drie stadia bevordert. Het programma begon vorig jaar met appelen, het komende seizoen gevolgd door zachtfruit en kersen. De laatste fase is gericht op Oekraïense honing en overige agrarische producten. 

"Hoewel we extra groei waarnemen in de export van producten zoals vers zachtfruit, waarvan de export in 2020 naar verwachting 40.000 ton zal bedragen, zijn er ook problemen die aangepakt dienen te worden. Er zijn nog steeds veel nieuwkomers met een gebrek aan ervaring. Daarnaast zijn er te veel blauwe bessenrassen, is er een tekort aan vries-, koel- en bewaarfaciliteiten en zijn er te weinig arbeidskrachten beschikbaar (die ongeveer evenveel kosten als in Polen). Bovendien wordt er te weinig aan promotie gedaan. Zodra deze problemen opgelost zijn, zullen we over naar schatting 1 miljoen hectare beschikken, die geschikt zijn voor de tuinbouw. Het groeipotentieel is dan ook groot," aldus Andriy. 


Panelleden tijdens de presentatie 'Understanding Ukraine', (van links naar rechts Taras Bashtannyk, Andrii Borysenko en Andriy Yarmak.

Tijdens de paneldiscussie 'Understanding Ukraine-New Potential in Eastern Europe' vertelde Taras Bashtannyk van U-Berry dat het klimaat in Oekraïne enorme kansen biedt voor de teelt van blauwe bessen. "Oekraïne kent verschillende klimatologische omstandigheden, dus als telers eenmaal de juiste rassen voor hun klimaat hebben gevonden, kunnen deze mogelijk bijdragen aan het voorkomen van seizoenstekorten."

Toen hem gevraagd werd of blauwenbessentelers zich zorgen maken over de Brexit antwoordde Andrii Borusenko van Betec dat dit wel meevalt. "De vraag naar blauwe bessen is groot en de consumptie blijft groeien, dus ook al brengt de Brexit extra vereisten met zich mee dan zal het Verenigd Koninkrijk nog altijd een goede markt voor ons blijven."

"Sommigen hebben hun zorgen over de Brexit geuit maar we hebben het over een volwassen markt met zo'n sterke vraag naar blauwe bessen dat ik ervan overtuigd ben dat er een oplossing gevonden zal worden. De consument op deze markt is zo goed geïnformeerd dat blauwe bessen er zelfs per ras verkocht worden," voegde Taras er tot slot aan toe. 


Publicatiedatum: