Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poolse appelseizoen slechter dan verwacht

"De prijsverhoging compenseerde absoluut niet de gevolgen van vorst. Dit is een slechter seizoen dan verwacht", aldus Mirosław Maliszewski voorzitter van de Poolse fruittelersvereniging. In een interview op nieuwsmedium sadyogrody.pl en gepubliceerd door de NFO vertelt Maliszewski dat iedereen zich afvraagt wat de situatie zal zijn als er geen natuurramp is. "Tegen welke prijzen zullen we dan ons fruit verkopen? Voor diegenen die geen verliezen hebben van de vorst, is het een goed seizoen. Voor alle anderen is het niet de beste periode. Echter voor degenen die verliezen hebben geleden op het niveau van meer dan 50 procent, is dit weer een verloren seizoen. De prijsverhoging compenseert absoluut niet de gevolgen van de vorst."

Exportlanden
De export van Poolse appels naar de westerse landen loopt nog geen storm. "Door de verliezen veroorzaakt door de lentevorst, nemen de aankopen uit deze landen echter wel toe. Het is niet bekend hoe het zal zijn in de volgende seizoenen, wanneer de productie daar op een normaal niveau zal zijn. Dit zijn behoorlijk veeleisende markten, die uitstekende kwaliteit verwachten, vooral voor de kleur en hardheid."
De export van dit jaar bestaat volgens de voorzitter voornamelijk uit markten in Oost-Europa, waaronder Wit-Rusland. Ook gaat er veel naar Zuidoost Europese landen zoals Roemenië, Bulgarije en het voormalige Joegoslavië. De export naar andere landen van de Europese Unie, inclusief Duitsland, wordt volgens hem steeds belangrijker. "De uitvoer naar Noord-Afrika, met name naar Egypte, groeit aanzienlijk. Poolse appels zijn ook te zien op verdere Aziatische markten: de Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Vietnam, China en India."

Export van 31 bedrijven uit Wit-Rusland geblokkeerd
Rusland introduceerde begin deze week een verbod op het leveren van appelen van 31 bedrijven in Wit-Rusland. Volgens de Russische fytosanitaire dienst Rosselkhoznadzor waren er ook Poolse appelen bij deze bedrijven aangetroffen. Maliszewski betreurt de beslissing en benadrukt nogmaals dat het embargo zo snel mogelijk moet worden afgeschaft. Rusland heeft volgens Maliszewski een nauwkeurige analyse waaruit blijkt wie het meest verliest met het handelsverbod. "Het blijkt dat de EU-fruitproducenten, met name Poolse fruittelers, het meest verliezen."

Publicatiedatum: