Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoge verwachtingen voor de Quetzalí-watermeloen

De fruitteelt en -consumptie wereldwijd is in de loop van de jaren toegenomen. Dit gebeurt ook met de Quetzalí, een watermeloen met een intense kleur en zoete smaak. De teelt en export ervan neemt ieder jaar toe. De oogst in Panama vindt plaats tussen februari en april.




Wat betreft de export, vertelt Joan Montaño van coöperatie APSECU: "Panama heeft uitstekende exportmogelijkheden. Onze belangrijkste bestemmingen zijn vooral Nederland, Spanje en Italië". De coöperatie is op zoek naar nieuwe bestemmingen. ''Hiervoor hebben we gesprekken gevoerd met afnemers uit Canada. Ook is er interesse vanuit Dubai, maar momenteel hebben we nog geen formele overeenkomst."



Montaño: "We verwachten nieuwe handelspartners te vinden op de Fruit Logistica in Berlijn. Op de lange termijn willen we onszelf in heel Europa in de markt zetten als betrouwbare telers met de beste watermeloen uit Panama".

Dit jaar heeft het weer invloed gehad op de groei van het fruit. Door een koufront heeft het meer geregend dan in voorgaande jaren. Toch heeft dit geen negatieve gevolgen voor de oogst. ''Er wordt een uitstekende oogst geraamd, die net zoals ieder jaar zoet fruit van goede kwaliteit zal opleveren'', aldus Montaño.



De telers, die zich hebben zich verenigd in APSECU, bieden de watermeloenen rechtstreeks aan de importeur aan. Ze maken geen gebruik van tussenbedrijven. Zo willen ze de opkomst van het Panamese fruit stimuleren. Een voorbeeld hiervan is de teelt van de mini-watermeloen. Het ras wordt iedere dag populairder vanwege onder andere de vorm, de smaak en de kleine hoeveelheid pitten.



APSECU
APSECU (Vereniging van Watermeloenexporteurs Cascajalillo Unido) is in 2007 opgericht. Deze coöperatie wordt gevormd door een groep van meer dan 40 ervaren telers. Naast de binnenlandse verkoop importeren en exporteren ze tuinbouwproducten zoals de watermeloen, de meloen en binnenkort pompoen.

Momenteel beslaat het areaal van Quetzalí-watermeloen ongeveer 250 hectare. Hiermee kan APSECU een oogst van ongeveer 460 containers bereiken. Het fruit gaat vooral naar Europa, maar een klein deel is bestemd voor nieuwe afnemers.

Voor meer informatie:
Joan Montaño
A.P.S.E.C.U - Asociación de productores de sandia de exportación cascajalillo unido
Panamá
T: +507-68462253
E: info@apsecu.com
www.apsecu.com
Publicatiedatum: