Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe periode voor ‘Schoon water Utrechtse fruitteelt’ programma

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, provincie Utrecht en de Nederlandse Fruittelers Organisatie hebben voor een nieuwe periode een convenant 'Schoon water Utrechtse fruitteelt' afgesloten. Het convenant geldt tot en met 2020 en is 17 januari 2018 op de Fruitteelt Vakbeurs getekend door Marc André de la Porte, voorzitter van de NFO-kring Midden-Nederland, Guus Beugelink, hoogheemraad De Stichtse Rijnlanden, en Mariëtte Pennarts, gedeputeerde provincie Utrecht. 


v.l.n.r.: Guus Beugelink, Marc André de la Porte en Mariëtte Pennarts

Marc André de la Porte: "De Utrechtse fruitteeltsector is tevreden over de samenwerking met het hoogheemraadschap en de provincie Utrecht in de afgelopen jaren en wil haar verantwoordelijkheid blijven nemen om in openheid gezamenlijk te werken aan het terugdringen van normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlakte- en grondwater". 

Guus Beugelink: "Door samen de resultaten van metingen te bespreken, maken we fruittelers bewust van de invloed van hun gebruik van middelen op de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater. De emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater is afgenomen. We verwachten dat we dit in de loop van de jaren ook in het oppervlaktewater terugzien, maar zover is het nog niet. Daarom blijven we dit de komende jaren volgen. We gaan dus gewoon door met onze projecten, zoals de erfemissiescan, maar breiden daarnaast uit met de actie "Bezem door de middelenkast'. Deze activiteit heeft als doel om niet of niet-meer toegelaten gewasbeschermingsmiddelen in te zamelen. Door deze actie wordt voorkomen dat deze middelen worden opgebruikt of geloosd en in het milieu terecht komen". 

Grondwater 
De provincie Utrecht is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het diepe grondwater. De landelijke Adviescommissie Water heeft in december 2017 haar zorgen uitgesproken over de bescherming en behoud van een goede grondwaterkwaliteit ten behoeve van de drinkwaterkwaliteit. Om in beeld te brengen of gewasbeschermingsmiddelen afkomstig van de fruitteeltsector een potentieel risico vormen voor de drinkwaterkwaliteit wil de provincie haar ondiep monitoringsmeetnet uitbreiden. De Utrechtse fruitsector en de provincie Utrecht zoeken samen naar enkele geschikte fruitteeltlocaties in grondwaterbeschermingsgebieden. Daarnaast inventariseert de provincie samen met waterbedrijf Vitens welke gewasbeschermingsmiddelen uit de fruitteelt een probleem (kunnen) vormen voor de grondwateronttrekkingen in het fruitteeltgebied

Publicatiedatum: