Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Namibische druiven 5 tot 7 dagen vertraagd, naar verluidt wel betere maten en kwaliteit dan vorig seizoen

VK en EU kijken uit naar eerste Zuid-Afrikaanse druiven

In de provincie Limpopo is het verpakken van de nieuwe druivenoogst drie weken geleden begonnen met de eerste witte pitloze rassen. De eerste volumes hebben Zuid-Afrika inmiddels verlaten en zijn onderweg naar gretige markten zoals het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, waar zij in week 48 aan zullen komen. 



In Namibië heeft het druivenseizoen vijf tot zeven dagen vertraging opgelopen (hoewel sommigen rekening houden met tien dagen). Normaal gesproken start Namibië het seizoen een dag of vijf na Limpopo. Ook het verpakken kwam dit jaar wat trager op gang in Namibië wat het gevolg is van het ongebruikelijk koude weer de laatste paar weken. Hoewel dit gunstig is voor de kleuring van het fruit heeft het wel voor vertraging gezorgd. Deze week is het plukken echter weer op stoom gekomen. 

In tegenstelling tot die in de Westkaap beschikken de teeltgebieden in Namibië over voldoende water. Handelaren zijn zeer tevreden over de kwaliteit van het fruit dit jaar, die volgens sommigen beter is dan vorig seizoen met grotere vruchten. Bovendien worden er grote volumes verwacht, waarmee deze jonge druivenregio zijn gestage groeitempo voort weet te zetten. De volumes uit Limpopo zijn dit jaar naar verwachting ook iets groter. 
 
Op de wereldmarkt wordt echter rekening gehouden met een kleiner volume druiven, wat het gevolg is van het vroege einde van de seizoenen in Spanje, Griekenland en Italië en de aanzienlijke daling van de oogst in Peru en Brazilië. 

"We verwachten een goede handelsomgeving van week 48 tot week 50. De drijvende factoren lijken momenteel goed maar het hangt er allemaal van af of de vraag het aanbod bij kan benen. Meestal opent het seizoen met zeer hoge prijzen maar er kan een keerpunt bereikt worden waarbij de consumptie het niet meer bij kan houden. Dit jaar zijn de openingsprijzen erg goed maar wel in lijn met de lage aanvoer en het prijsniveau dat normaal is in deze periode," legt Jean Smith, hoofd van de druivenafdeling van Corefruit, uit. 

In Namibië worden de eerste rassen van het seizoen, Flame en Early Sweet, nog ongeveer een week geplukt. Het verpakken is net begonnen. Charl du Bois, van Capespan, vertelt dat zijn bedrijf nog niet gestart is met de export. 

Niet alle eerste volumes zijn bestemd voor het Verenigd Koninkrijk en de EU. Sommige exporteurs exporteren hun druiven naar het Midden-Oosten. Wereldwijd gezien zijn er minder druiven in omloop. De komende drie weken zal de export naar Zuidoost-Azië verder uitgebreid worden. 

Veel druiventelers uit Limpopo hebben de pluk van Early Sweet inmiddels beëindigd en zullen zich nu richten op het ras Prime, dat zijn marktperiode heeft voor de beroemde witte rassen uit Namibië en Oranjerivier op de markt komen. Limpopo is bekender vanwege zijn rode en blauwe rassen, die goed op kleur komen dankzij de koele nachten in het binnenland van Zuid-Afrika. De vroege rode rassen uit deze provincie zijn Flame en Starlight. 



In Kaapstad werden uit een grote koelopslag deze week 800 pallets druiven verzonden en tegen het einde van deze week zullen dit er 2.000 zijn. 

"We verkeren in een betere positie dan vorig jaar deze tijd," vertelt Jean Smith van Corefruit tot slot.

Voor meer informatie:
Jean Smith
Corefruit
Tel: +27 21 863 6300

Charl du Bois
Capespan
Tel: +27 21 917 2600

Ryno Palm
FVC International
Tel: +27 21 505 5961
Publicatiedatum: