Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Topproducties maar nijpend tekort aan plukkers

Portugese zachtfruitsector werkt op halve kracht

Tholen - Juni is de maand van topproductie in zachtfruit. In veel Europese landen wordt op volle kracht geoogst, behalve in Portugal. "Er wordt op het moment ongeveer de helft minder geoogst om verschillende redenen. Het gaat dan met name om frambozen, blauwe bessen en rode bessen", vertelt Veerle Baets van Special Fruit. "Portugal is natuurlijk niet de enige origine, maar neemt in deze tijd van het jaar wel een heel belangrijke plaats in als leverancier van zachtfruit. Momenteel is het daar een moeilijke situatie."



Tekort aan plukkers
Ze geeft aan dat het warme weer van de afgelopen weken de productie een enorme boost heeft gegeven en dat de volumes enorm zijn. "Helaas is er een groot tekort aan plukkers in Portugal. Ondanks dat er veel fruit klaar is om te oogsten is dat niet meteen mogelijk. Er zijn nieuwe en hele strikte regels vanuit de Portugese overheid opgelegd die het heel moeilijk hebben gemaakt om buitenlandse werknemers binnen te krijgen. Het is een complexe situatie en telers hebben er geen controle over. Dit speelde ook al eerder dit jaar in maart, ook toen waren er enkele weken problemen met het verkrijgen van arbeiders." Veerle vertelt dat er dit jaar areaaluitbreidingen waren in Portugal dus dat er nu ook extra veel productie is in vergelijking met andere jaren. Van de drie soorten zachtfruit wordt momenteel met name de focus gelegd op blauwe bessen omdat die het makkelijkst te plukken zijn."

Prijzen zijn laag
Ondanks de tekort aan krachten en kleinere volumes in Portugal zijn de prijzen niet veel hoger dan anders. "In veel landen zit de productie op een hoogtepunt en dat betekent lage prijzen. Aangezien er elk jaar in juni grote aanvoer is, zijn de programma's met de supermarkten ook afgestemd op die gegevens en dat betekent dat ook zij lagere prijzen hebben afgesproken van tevoren." Voor Special Fruit is het nu een uitdaging om alle programma's in te vullen. "We kijken naar alternatieve producties van andere origine om de verschillende leemtes toch in te vullen. Op middellange termijn zoeken wij een oplossing om te voorzien in eigen plukkers. Dit zal een groep mensen zijn waar we op kunnen vertrouwen en die zullen roteren in de productiegebieden in Spanje en Portugal. Hopelijk zal dit in de toekomst zorgen voor een evenwichtiger aanbod", besluit Veerle.

Voor meer informatie
Veerle Baets
Special Fruit
Europastraat 36
2321 Meer - Belgium
Tel: +32-(0)3 3301792
Fax: +32-(0)3 3150843
www.specialfruit.be