"Hoewel sommige nieuwe peren veel potentieel hebben, zoals bijvoorbeeld Falstaff, heb ik tot dusver weinig nieuwe rassen gezien die het op kunnen nemen tegen de huidige rassen. Deze nieuwe rassen verkeren nog in de experimentele fase en hun penetratiegraad is laag. We verwachten echter dat er kwekerijen deel zullen nemen aan FuturPera om hun nieuwe producten aan het publiek te presenteren."
"Het is ons doel om onze Abate peren over de hele wereld bekend te maken en een einde te maken aan de marktdominantie van Conference peren in landen als India en China. Het is een nogal ambitieuze doelstelling maar niet onmogelijk omdat Abate over de juiste eigenschappen beschikt om één van de belangrijkste rassen op de internationale markt te worden."
Carmen peren
Volgens de vicevoorzitter is de vraag naar rode perenrassen de laatste jaren toegenomen. Tijdens de Interpera 2015 spraken we al over de interesse van de consument in deze rassen, waarna er een onderzoek gestart is naar de ontwikkeling van rassen met een focus op de kleur. Zoals ik eerder al vermeldde, lijkt de Falstaff peer op basis van zijn organoleptische eigenschappen vooralsnog één van de weinige interessante nieuwkomers te zijn maar de productie van dit ras is nog zeer bescheiden."
Tijdens FuturPera zullen rassen vanuit de hele wereld met elkaar vergeleken worden. Het uitwisselen van informatie met betrekking tot de teelt in de verschillende landen is van cruciaal belang. Natuurlijk zal er een hoofdrol weggelegd zijn voor Abate en peren uit Pianura en Padana maar bezoekers zullen tijdens de vakbeurs kennis kunnen maken met exposanten uit alle verschillende productiegebieden en -landen.
Stefano Calderoni, voorzitter van FuturPera, en Albano Bergami, vicevoorzitter van Oi Pera.
Er zal ruim aandacht geschonken worden aan de teelt omdat het de primaire sector is die de perenproductie aanjaagt. Zonder deze sector kan er geen duurzame keten tot stand komen. FuturPera richt zich op de gehele keten. "We kunnen geen technisch of commercieel evenement organiseren zonder dat we een volledig overzicht geven van de overige onderdelen zoals kwekerijen, opslag, verwerking, distributie en afzet. Al deze sectoren zullen innovaties en ideeën aandragen voor een productcategorie die zich in rap tempo ontwikkelt en afgestemd dient te worden op de nieuwe uitdagingen van de markt," benadrukt Stefano Calderoni, voorzitter van FuturPera.
Om deze reden hebben we een overeenkomst getekend met vertegenwoordigers van de grootste commerciële en horeca zaken in Ferrara om side-events te organiseren gericht op voeding in samenwerking met lokale producenten. "Dit doen we omdat we van mening zijn dat de promotie van Abate het best van start kan gaan in de eigen productieregio, waarna het ras wereldwijde bekendheid zal verwerven."