Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kris Wouters, Wouters Fruithandel:

"Appelschade definitief, peren kunnen fruittelers mogelijk nog redden"

Tholen – Dat de Belgische hardfruitsector zeer hard is geraakt door de vorst is een feit. Er is echter wel een verschil tussen de schade bij appelen en peren. "Bij appelen is bijna alles bevroren en een bevroren bloesem betekent definitief dat er geen vrucht komt. Bij peren ligt het iets anders, dat hebben we uit het verleden geleerd. Peren waren al een stap verder en hadden veelal geen bloesem meer. Alle kleine peertjes zijn bevroren, maar dat hoeft niet te betekenen dat er geen peer komt", legt Kris Wouters uit.

Appelen
Wouters Fruithandel heeft een areaal van 60 hectare. Kris geeft aan dat hij van appelen weinig meer verwacht. "We hebben verschillende percelen, ook op hooggelegen gebieden, maar ook daar vroor het. Als we in het nieuwe seizoen 20% zouden oogsten van wat we normaal hebben, is dat bijna een wonder. Als ik links en rechts verhalen van mijn collega's hoor, zal er met name zeer weinig Jonagold geoogst worden. Bij Golden schijnt het mee te vallen, maar dat zijn maar aannames nu natuurlijk."


De peren zijn zwart vanbinnen.

Peren
Volgens hem kan er over enkele weken pas echt een conclusie worden getrokken over de peren. "Een grove schatting van nu is dat er 20% minder komt dan vorig seizoen. Ze hebben namelijk nu nog tijd om te herstellen, maar dan is er wel goed weer nodig. Helaas zitten we zelfs deze week nog enkele nachten tegen vorst aan en dagtemperaturen die veel te laag zijn. Het is dus afwachten hoe het met peren zal lopen."

Nederland

Kris geeft aan dat de vorstschade vergelijkbaar is met die van 1991. "Toen was het ook een heel moeilijk jaar en hebben we veel verloren. We zijn nu veel harder geraakt dan Nederland. Het voordeel daar is dat de meeste telers kunnen beregenen, die luxe hebben wij hier bijna niet. Beregening is ook de beste manier om de boom te beschermen tegen vorst. Al die andere mogelijkheden met vuur en blazers: het is bij bepaalde temperaturen niet meer effectief."

Prijzen hoger?
Gaan de appelprijzen hierdoor prijzen extreem stijgen volgend seizoen? "Dat is ook nog niet te zeggen. In rampjaar 1991 waren de appelen wel verschrikkelijk duur. Veel hangt ook af van Polen. De berichten uit dit land zijn nog niet heel duidelijk. Er is ook vorst geweest, maar de appelbomen zaten in een vroeger stadium. De eerste berichten melden dat het nog mee schijnt te vallen met schade daar. Als daar veel fruit is, hoeft dat dus niet te betekenen dat de prijs heel hoog zal worden."

Nog geen conclusies
Veel bedrijven in de fruitsector hadden het al moeilijk. Is dit nu de doodsteek voor bepaalde producenten? "Het is weer een extra klap en het zou kunnen dat dit voor sommigen het einde betekent. Toch moeten we nog afwachten wat de peren gaan doen, we moeten wel positief blijven. Er kan nog veel goeds uitkomen. De peren kunnen de fruittelers mogelijk nog redden in het nieuwe seizoen!"

Voor meer informatie:
Wouters Fruithandel
Kris Wouters
Kasteellaan 21
3454 Rummen, België
Tel: +32 11586190
Fax: +32 11581041
www.woutersfruit.be