Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Druivensector Zuid-Afrika investeert in late rassen

In Namibië wordt de druivenproductie fors uitgebreid. Het land kent één van de vroegste seizoenen op het zuidelijk halfrond en Namibische druiven komen op een nagenoeg lege markt aan. In Aussenkehr, het belangrijkste teeltgebied, bevindt zich een hechte gemeenschap van druiventelers. De overheid heeft echter ook invloed op de nieuwe ontwikkelingen binnen de sector en het is moeilijk om land te krijgen. Zuid-Afrikaanse telers bekijken dan ook de mogelijkheden om de productie van late druivenrassen uit te breiden in Zuid-Afrika. Het tekort aan wateropslag, dammen en elektriciteit zorgen er voor dat de uitbreiding traag verloopt.



In Zuid-Afrika groeit het druivenareaal en veel telers investeren er in nieuwe rassen die beantwoorden aan de eisen van de moderne markt. Zo bestaat er een voorkeur voor pitloze rassen en ook rode rassen winnen aan populariteit nu de toegang tot de Aziatische markt steeds ruimer wordt. Nieuwe rassen zullen echter wel sterk genoeg moeten zijn om de lange transittijd naar deze verre bestemmingen te overleven. 

De gezamenlijke productie van de Noordkaap en Namibië zal in de toekomst de 30 miljoen dozen bereiken. "Momenteel bedraagt de productie 25 miljoen dozen. We hopen dus op nieuwe marktontwikkelingen, met name in Azië, om onze afzet te vergroten. Zuid-Afrikaanse druiven hebben dit jaar weer toegang tot de Thaise markt en ook de benodigde protocollen voor de export naar China zijn in orde. Canada is eveneens een groeiende markt voor Zuid-Afrikaanse druiven," vertelt een teler.


Momenteel zijn er volop nieuwe ontwikkelingen gaande in Robertson in de Westkaap. Telers hopen tot aan week 14 grote volumes aan te kunnen voeren. Vanwege de droge omstandigheden is deze streek geschikt voor de druiventeelt en de komende twee seizoenen zal het areaal hier met 200 hectare uitgebreid worden.

Door het seizoen te verlengen, zal de aanvoer mogelijk overlappen met die uit India. Indiase telers richten zich echter vooral op witte pitloze rassen zoals Thompson en het zal nog een poos duren voordat zij late rode rassen kunnen produceren. Er worden in dit opzicht dan ook geen problemen verwacht.
Publicatiedatum: