Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Seizoenspiek voor zachtfruit in Centraal-Mexico en Centraal-Chili

Chili had onlangs een overschot aan blauwe bessen. Ook is er een sterk volume aan importbramen en neemt het volume aan frambozen toe. De reden voor de grote hoeveelheid aan blauwe bessen is voornamelijk de toegenomen productie binnen Chili en het minder aantal koude uren.

"Dit is een compleet verschil met het vorige seizoen. Toen liep de productie behoorlijk achter en werd het seizoen geplaagd door vorst," zegt Janice Honigberg van Sun-Belle. Het fruit heeft dit jaar geen last gehad van de vorst en loopt door het warmere weer zelfs een paar weken voor op schema. 

De echte seizoenspiek vond volgens Honigberg al voor de kerst plaats. De grote productievolumes zorgen voor een uitdaging. Volgens statistieken van de Chileense commissie voor blauwe bessen werd in week 51 ongeveer 1,2 miljoen kilo aan blauwe bessen geëxporteerd. In dezelfde periode van het jaar ervoor was dit nog 940.000 kilo. Volgens Honigberg heeft dit de prijzen omlaag gebracht en heeft dit ook mogelijkheden gecreëerd voor promotie in januari.

Goede weersomstandigheden voor bramen
De bramen uit Centraal-Mexico hebben op dit moment hun seizoenspiek. Deze zal aanhouden tot medio januari. Gegeven dat het weer meewerkt, zal er volgens Honigberg het hele seizoen lang een goed aanbod zijn. De volgende piek vindt plaats tussen eind april en medio mei. "De seizoenspiek van nu komt door het prachtige weer. De vraag vanuit de VS en Europa is goed en het fruit komt goed op de markt. We zijn op streek om 30% tot 35% meer te hebben dan vorig jaar."

De oogst van dit jaar had niet te maken met de problemen van vorig jaar. Toen hadden zware neerslag, hevige stormen en een orkaan hun tol geëist op het seizoen. "Gelukkig hebben meer telers mee kunnen werken en kon de productie ononderbroken doorgaan," zegt Honigberg. De prijzen zijn op dit moment gemiddeld tot zwak wegens de korte week van de feestdagen. Rond het midden van januari zouden de prijzen volgens Honigberg weer aan moeten trekken.



Meer frambozen vanaf februari
Zowel in Centraal-Mexico als in Baja, Californië is momenteel het frambozenseizoen aan de gang. "Op dit moment hebben we voldoende volume, maar dit volume wordt groter vanaf het midden van februari tot het midden van april," zegt Honigberg. Ze hoopt op meer promotieactiviteiten rondom de framboos. "We kunnen waarschijnlijk iets meer aan promotie doen. Eerder dachten we dat dit niet mogelijk zou zijn in de tweede helft van januari. We kunnen zelfs promoties houden tot aan Valentijnsdag, wat fijn zou zijn. We hebben voldoende productie. We dachten eerst dat het aanbod krap zou zijn, maar ik denk nu dat we genoeg gaan hebben om onze markten te kunnen voorzien."

Aardbeien uit Baja, Florida en Centraal-Mexico
Sun-Belle haalt zijn aardbeien voor de Amerikaanse markt uit Florida en uit hetzelfde gebied van Centraal-Mexico. Binnenkort worden er ook aardbeien gehaald uit Baja. "Dit is voor ons een nieuw product. We werken sinds de zomer vanuit Salinas en Santa Maria in Californië, maar het is nog een gebied waarop we nog verder moeten groeien, aldus Honigberg. Ongeveer 5% tot 10% van het fruit van Sun-Belle wordt naar Europa geëxporteerd. Een ander deel gaat naar Azië en de rest gaan naar de Amerikaanse en Canadese markt.

Nieuwe rassen
Sun-Belle kijkt naar nieuwe rassen in Mexico. "We steken energie in het opvoeren van de productie in Mexico. Sun-Belle heeft met betrekking tot zijn biologische teelt heeft veel groei gezien in Chili en Peru voor een biologisch programma. Dit is ten opzichte van vorig jaar tot twee en een half keer toegenomen dankzij een toename in vraag vanuit de markt. Het bedrijf produceert onder het Green Bell-merk biologische blauwe bessen en cranberry's. 

Verhuizen naar een nieuwe faciliteit
Dertig jaar na zijn oprichting is Sun-Belle verhuisd naar een nieuwe faciliteit in Oxnard in Californië. De nieuwe faciliteit naast kantoren en inlaadplaatsen voor 930 vierkante meter ruimte aan koelopslag. "De nieuwe locatie werkt fantastisch. We hebben onze programma's door de grotere ruimte uit kunnen breiden. Ook bevinden we ons nu dichter bij de teeltgebieden van Californië," zegt Honigberg tot slot.

Voor meer informatie:
Janice Honigberg, President/Founder
Sun-Belle
Ph: 708 343-4545
Publicatiedatum: