Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wederom slecht jaar voor Poolse kersentelers

Voor de derde jaar op rij gaan Poolse kersentelers geen winst draaien. De aankoopprijs van kersen is zelfs nog lager dan vorig jaar, aldus Bozena Nosecka van het Poolse Instituut voor Landbouw- en Voedseleconomie.

Volgens Nosecka variëren de prijzen voor kersen die bestemd zijn voor verwerking tussen 1,3 złoty (€0,30) per kilo en 0,85 złoty (€0,20) per kilo. Bedrijven die kersen verwerken betalen gemiddeld ongeveer 1,55 zloty (€0,36) per kilo. De kwaliteit van de kersen is volgens Nosecka slecht, omdat ze te "waterig" zouden zijn. Vorig jaar lag de gemiddelde aankoopprijs voor deze kersen tussen de 1,7 zloty (€0,40) per kilo en 1,17 zloty (€0,27) per kilo.

Met dit soort prijzen kunnen kersentelers geen winst maken. Volgens de voorlopige raming van het Poolse centrale bureau voor de statistieken (GUS) zal de kersenoogst groter zijn dan vorig jaar en wordt er een volume geproduceerd van 195.000 ton mits al het fruit wordt geoogst.

Telers die aardbeien en frambozen produceren, hebben in contrast met de kersenteelt een goed seizoen. De cijfers van het GUS laten zien dat de aardbeienoogst dit jaar neerkomt op bijna 196.000 ton. Dat is ongeveer 5% minder dan vorig jaar. De aardbeiensector heeft te maken gehad met ongunstige weersomstandigheden in de lente. Bedrijven die aardbeien verwerken, hebben gemiddeld zo'n 3,60 złoty (€0,84) per kilo moeten betalen. In 2015 was dit 2,65 złoty (€0,62) per kilo. Met deze prijzen zijn de telers zeker van winst voor hun oogst.
 
Ook frambozen krijgen momenteel hoge prijzen. Tijdens de zomer was de gemiddelde prijs 5,38 złoty (€1,26) per kilo, vergeleken met 5,27 zloty (€1,23) per kilo in 2015. Op dit moment komen de herfstvariëteiten op de markt. Deze waren vorig jaar met prijzen van meer dan 9 zloty (€2,11) per kilo erg duur, omdat er sprake was van een schaarste. Dit jaar zijn ze waarschijnlijk goedkoper door een groter aanbod. Volgens het GUS komt het Poolse frambozenvolume in de herfst neer op 120.000 ton, wat 60% meer is dan in 2015.

Bron: pap.pl
Publicatiedatum: