Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt meloenen

Spanje is de grootste meloenenexporteur ter wereld en heeft eigenlijk maar weinig concurrenten op de markt. Na Spanje komt Guatemala als grootste exporteur. Dit land is echter geen concurrent van Spanje, aangezien ze het meeste naar de VS sturen. In 2015 exporteerde Spanje bijna 435 miljoen kilo meloenen. Meer dan de helft van dit volume komt uit Murcia. De derde grootste meloenenexporteur is Brazilië, de belangrijkste concurrent van Spanje. Op de vierde exportplaats staat Honduras.

Spanje - Tekort
De drie belangrijkste regio's waar Spaanse meloenen worden geteeld zijn Almería, Murcia en Castilla-La Mancha. Het meloenenareaal is in 2016 zo'n 1.500 hectare kleiner dan vorig jaar en het watermeloenenareaal steeg met 2.000 hectare. In Almeria was er aan het einde van het seizoen sprake van een prijsdaling. Het vroege einde in Almeria en de late start in Murcia leidde weer tot een prijsstijging. Momenteel liggen de prijzen rond de 45 tot 50 cent per kilo. Met het gat in de productie en de hoge prijzen zijn er telers geweest die de meloenen te vroeg hebben geoogst. Stel dat het op dit moment prachtig weer in Europa was geweest dan had Spanje niet aan de vraag kunnen voldoen. Over vijf dagen zal de meloenenoogst in Castilla-La Mancha van start gaan. Er wordt een tekort verwacht omdat er minder vroege rassen zijn geplant dit jaar. Toch is er een flinke exportstijging geweest. Met name van Piel de Sapo wordt veel naar andere Europese landen verstuurd. Ook het aantal verzendingen naar de VS, Canada en Azië zijn gestegen. Spanje is de grootste meloenenexporteur ter wereld. In 2015 exporteerde het land bijna 435 miljoen kilo. Dat is 19,45% van de globale meloenenverkopen.

Italië – Goede markt
In week 27 lijkt het of de meloenen en watermeloenenmarkt haar balans heeft gevonden, zowel op het gebied van vraag en prijzen. Prijzen voor topkwaliteit meloenen zitten tussen de 1,80 en 2 euro per kilo en voor gemiddelde kwaliteit tussen de 1,30 en 1,50 per kilo. Voor de watermeloenen met goede kwaliteit uit de streken Emilia-Romagna en Montavo wordt een prijs van 70 tot 80 cent per kilo gerekend. In Italië is natuurlijk veel eigen productie. De watermeloenen en gele meloenen uit Sicilië worden veel gevraagd door andere Europese landen. Telersprijzen voor watemeloenen uit Sicilië zijn 30 cent per kilo. Gele meloenen zitten op 60 cent.

De watermeloenenmarkt is de afgelopen jaren veranderd, zowel in Italië als andere landen. Mini-watermeloenen zijn helemaal 'hot' en de mega watermeloenen worden amper meer verkocht bij retailers. De gezinnen worden natuurlijk kleiner en daarnaast is een watermeloen moeilijk te bewaren. De watermeloenen tussen de 6 en 10 kilo zijn populair, maar een groot deel van de consumenten wil hem nog kleiner, tussen de 1,5 en 2,7 kilo. Zaadhuizen voeren veel onderzoek uit naar de beste meloen. De focus is veel gelegd op houdbaarheid en stevigheid van het vruchtvlees. Dit is wel ten koste gegaan van smaak. Nu is er een trend gaande dat men weer terug weer naar de oude smaakvolle rassen.

Griekenland
Het Griekse watermeloenenseizoen was half juni in volle gang. De productie lag hoog en men sprak toen over dalende prijzen. Griekenland ziet Italië als grootste concurrent.

Frankrijk – Prima verhouding vraag en aanbod
De late zomer zorgde voor een daling in de vraag naar meloenen in Frankrijk. Ook de productie was geraakt door het herfstachtige weer. Doordat zowel vraag als aanbod minder waren, was alles weer een beetje in verhouding en is het seizoen qua prijzen wel prima te noemen. Voor de komende tijd wordt een dalende vraag verwacht, maar dat is altijd zo rond de vakantieperiode.

België – Geringe vraag, hoge prijzen
Het watermeloenenseizoen loopt niet zoals verwacht, vanwege het minder goede weer in België. De vraag ligt niet hoog, maar er komen ook niet heel veel volumes uit Spanje. Ondanks de lagere consumptie liggen de prijzen voor watermeloenen niet laag. Dit komt omdat er in Spanje minder productie is en de aanvoer dus kleiner is. Voor de topkwaliteit watermeloenen wordt 80 tot 90 cent gegeven. Stel dat Spanje nu een productie had zoals andere jaren, dan zaten we met prijzen rond de 40/50 cent. Het feit dat er nu niet te veel volumes komen, is het enige voordeel dit seizoen.

Nederland: Weer nekt meloenenverkoop

Geen product zo afhankelijk van het weer als meloenen. Met watermeloenen is het helemaal extreem, maar ook meloenen hebben goed weer nodig voor een vlotte afzet. Door het voortdurend tegenvallende weer valt de afzet tegen. Het is gelukkig dat de markt niet overvoerd wordt met meloenen, anders zou de prijssituatie helemaal dramatisch zijn. Het gros van de meloenen is afkomstig vanuit het Spaanse Murcia. Daarnaast is er aanbod vanuit Italië en Frankrijk en komen Griekenland, Hongarije en Italië ook volop in de markt met watermeloenen. Prijzen Murcia: Galia: 2-3,50 euro, Cantaloupe: 4-4,50 euro, Piel de Sapo: 9-10 euro, Gele Meloen: 7-7,50 euro, Watermeloenen: 0,40 euro.

Colombia - Wil meer exporteren
De meloenenproductie is goed op dit moment, maar door de weersveranderingen hebben telers in begin heel veel problemen gehad. Er komen verschillende initiatieven van de regering om ervoor te zorgen dat er meer kan worden geëxporteerd, maar voorlopig is de productie alleen voor eigen consumptie. Het hoogtepunt van de productie ligt in de Europese wintermaanden, dus dat zou een mooie kans zijn om dan te exporteren. Daar wil Colombia ook naartoe werken.

Ecuador - Areaaldaling
In dit land is een daling in het meloenenareaal zichtbaar. De laatste jaren was de markt niet zoals verwacht dus de meeste boeren kiezen nu om andere fruit te telen met betere prijzen. Meloenentelers hebben de laatste maanden heel veel regen gehad en daardoor is ook veel productie verloren.

Brazilië – Seizoen nog niet begonnen
Brazilië moet nog starten met het seizoen. Er is wel handel op de lokale markt, maar de export moet nog starten. Vorig seizoen is behoorlijk moeilijk geweest voor sommige producenten, voornamelijk door het droge weer. Het is nogal lastig om te zeggen hoe het vanaf eind augustus tot het einde van het jaar zal gaan. Normaal gaat export door tot ongeveer mei. Afgelopen seizoen moesten exporteurs al eerder stoppen vanwege de slechte markt.

Costa Rica – Veel concurrentie

Meloen is een belangrijk product en heeft een positieve invloed op de economische situatie in dat land. Momenteel is het seizoen afgelopen. Vorig seizoen was het land vroeg gestart. Prijzen waren acceptabel, maar niet super. De markt werd moeizaam genoemd de eerste maanden van het jaar en dit had ook te maken met de concurrentie uit Panama en Honduras. Costa Rica exporteerde wel meer meloenen dan andere jaren, maar was dus niet de enige op de markt.

Israël - Kleinere export

In Israël is de meloen een relatief klein product, maar telers verdienen er goed aan. Het overgrote deel van de productie wordt geteeld in de regio's Arava en Negev en lokaal vermarkt tussen juni en augustus. Meloenen zijn in Israël vrijwel jaarrond beschikbaar van eigen productie. In totaal is het areaal rond de 2500 hectare met een gemiddelde productie van 75.000 ton. Daarvan wordt ongeveer 50.000 ton geconsumeerd in eigen land. Er is een export-'window' in september en oktober tussen het Spaanse en Braziliaanse seizoen in. Het succes van het exportseizoen verschilt per jaar.

VS: Californië en Arizona – Gele en Cantaloupe
De meloenenproductie in het zuidwesten van de VS neemt af. In Californië zit de oogst rond een piekmoment en de komende drie maanden zal er nog voldoende volume uit de Central Valley komen. De weersomstandigheden in de woenstijn waren zeer gunstig voor een goede oogst dit jaar. De prijzen van de cantaloupe-meloenen uit Californië en Arizona lagen tussen de 6 en 8,95 dollar voor 9 stuks. De prijs voor gele meloenen lag tussen de 6 en 8 dollar voor 5 stuks. Dit was de situatie op 11 juli. In de VS is de ontwikkeling in de meloenenmarkt dat consumenten meer smaak eisen en een hoger suikergehalte. Eén van de nieuwste smaakrassen is de Origami Cantaloupe van Legend. De verkoop is sinds de introductie erg gestegen.

VS: Texas - Watermeloenen

Deze zomer werd delen van Texas geraakt door grote stortbuien. Deze hadden niet direct invloed op de watermeloenenproductie in het gebied Dallas-Forth Worth. Prijzen waren niet heel hoog door een overvloed aan watermeloenen uit zuidelijke staten en de markt was vrij stabiel. Op 14 juli was de prijs voor een rode pitloze watermeloen uit Texas (35 count) tussen de 14 en 16 dollarcent per pound (454 gram) en voor de watermeloenen met pit werd tussen de 12 en 14 dollarcent per pound gegeven. Tot eind juli wordt een stabiele markt verwacht in Texas.

VS: Georgia – Watermeloen
Sommige telers uit Georgia hebben een slechte start gehad voor het watermeloenenseizoen. De lente was heel slecht door het weer, koel en winderig, maar daarna werd het beter. Momenteel is het erg warm in Georgia, maar de kwaliteit van de watermeloenen is goed en ook de markt is naar tevredenheid.

Japan

De watermeloenexport van Japan naar Hong-Kong en andere Aziatische landen ligt dit seizoen lager ten opzichte van vorig seizoen. Exporteren van watermeloenen uit Japan is nogal duur, ook omdat de binnenlandse vraag stijgende is en daar ook goede prijzen worden gegeven. Naar verwachting zal de meloenenmarkt de komende maanden er goed uit zien. Er wordt een goede vraag verwacht en mooie prijzen. Er schijnt meer geconsumeerd te worden tijdens het 'Lantern Festival' in augustus.