Klimaatverandering bedreigt Spaanse teelt
Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de Spaanse mandarijnenteelt. De afgelopen drie jaar kenmerken de groeiseizoenen door extreem weer: een hittegolf in het groeiseizoen in combinatie met (te) weinig regen en hagelbuien pakken negatief uit voor de oogst. Dit jaar wordt gerekend op een verlies van twintig tot dertig procent. Het seizoen begon dit jaar wel voorspoedig. De markt was leeg en het overzees product nagenoeg weg. Na een goede start zakten de prijzen. De kwaliteit is door het weer onder gemiddeld.
Andere landen rond de Middellandse Zee zijn grote concurrenten, maar volgens Spaanse exporteurs kunnen producten uit bijvoorbeeld Egypte en Marokko niet op tegen de Spaanse Clementines en Clemenules. Daarnaast zijn relatief nieuwe rassen als Orri in trek. Het product moet direct na de oogst verpakt worden en kan niet in de koelopslag opgeslagen liggen. Daarnaast schakelen steeds meer pakstations in Valencia over op bladmandarijnen.
Italië verwacht goed seizoen
Ongeveer de helft van de 400.000 ton clementines die in Italië worden geteeld in Calabrië. Tot 15 jaar geleden werd vooral Common Clementine geteeld. Deze medium-grote easy peeler vertegenwoordigd nog altijd zo'n tachtig procent van de clementines. Dit citrus heeft een houdbaarheid van 45 dagen.
Om het seizoen te verlengen zijn vroege en late rassen geïdentificeerd, waardoor het seizoen nu loopt van oktober tot februari. In de eerste week van november barstte de oogst in Calabrië los en begon ook de oogst in Metaponto. Het volume lijkt in lijn te liggen met de normale productiecijfers. De Italiaanse clementines zijn altijd kleiner dan de Spaanse, daarnaast hebben Spaanse clementines een voordeel; het seizoen begin in september. De verkoop van de eerste clementines uit Calabrië verliep moeizaam, met prijzen tussen de 0,50 tot 1,20 euro. Dit is een normale situatie voor de eerste Italiaanse mandarijnen die markt betreden.
België en Frankrijk rustige markt
De Belgische markt verliep vorige week rustig door de vakantieperiode. Daardoor resulteerde een terugloop in de aanvoer niet in hogere prijzen. De markt verliep rustig, vertelt een handelaar. Waar de Oronules op hun einde lopen, komen de eerste Clementines naar de Belgische markten.
Op de Franse markt worden de mandarijnen vooral geïmporteerd uit Spanje. De prijs ligt rond de 1,10 per kilo. Beschikbare rassen: Clemenules, Oronules en Miro.
Duitsland groeiende vraag vangt meer aanvoer op
Vorige week daalde de temperatuur in Duitsland, wat de vraag naar mandarijnen deed stijgen. Het citrus wordt vooral geïmporteerd uit Spanje, daarnaast is er een kleine aanvoer uit Italië. Voor de Satsuma's komt de aanvoer uit Spanje, Italië, Turkije en Kroatië. De aanvoer komt steeds beter op gang, door de licht gestegen vraag resulteerde dit niet in lagere prijzen. Gemiddeld liggen de prijzen voor de Spaanse mandarijnen in week 45 iets hoger dan in dezelfde week vorig jaar. Ook de Satsuma's brachten gemiddeld meer op.
Israël eerste easy peelers voor binnenlandse markt
Hoewel het echte seizoen voor de easy peelers pas in januari losbarst, zijn enkele telers al voorzichtig begonnen met de oogst. De mandarijnen die nu geplukt worden, zijn voor de binnenlandse markt. Daarnaast zijn er wat Santina's beschikbaar, maar die zijn alleen bestemd voor de Russische markt.
De oogst van de easy peelers begint in januari, dan begint voor Israël het echte seizoen dat loopt tot maart. De velden zijn beschermd met netten om de kwaliteit vast te houden, maar een onverwachte hagelbui kan de oogst nog beïnvloeden. "vorige week werd een teler nog getroffen door een plaatselijke onweersbui die bijna de hele oogst vernietigde," vertelt teen handelaar.
Voordat het easy peeler seizoen losbarst, beginnen de mineola's, waarvan het seizoen over ongeveer drie weken begint. De belangrijkste bestemmingen voor dit citrus zijn Nederland en België.
Marokko profiteert van Spaanse krimp
De Marokkaanse telers profiteren van de kleinere oogst in Spanje. Er is voldoende volume beschikbaar en de kwaliteit is goed, daarnaast kan er meer verscheept worden naar Europa en de VS. Enige minpunt is de quota voor de Russische markt. De export richt zich vooral op Rusland, Noord-Amerika en de Golfstaten.
Chili zet in op mandarijnen en clementines
Het Chileense seizoen is inmiddels afgerond. De sector kan tevreden terugkijken op het seizoen, met een stabiele kwaliteit. Naar verwachting zal de mandarijnen en clementine teelt in Chili groeien, daarvoor worden de grootste aanplantcijfers gemeld. Het grootste deel van de export gaat naar de Verenigde Staten, dat geldt voor de volledige clementine oogst en 93 procent van de mandarijnen. Grote groeier zijn de easy peelers, die 35 procent groei vertegenwoordigen. Vooral de Amerikaanse markt is groot. Dit jaar staat de oogst op 76.000 ton, en met een groeiverwachting van twintig procent per jaar, ligt de 100.000 ton binnen handbereik. Daarnaast investeert het land in seizoensverlenging.
Zuid-Afrika zet zich schrap voor droogte
Droogte dreigt in Zuid-Afrika. Na een periode van droogt in de zomermaanden als gevolg van El Nino wordt nu ook rekening gehouden met een droog najaar. Dat kan gevolgen hebben voor de teelt van onder andere citrus. De West-Kaap, waar 15 tot 25 procent van het citrus geteeld wordt, kampt met lage waterreserves. Eenzelfde beeld geldt voor andere regio's in het land. Telers hopen op regen in de maanden november tot januari. De afgelopen jaren is de voorjaarsregen (september) uitgebleven, wat een probleem vormt voor de telers.
Verenigde Staten seizoen begint eerder
Consumenten tonen steeds meer interesse in de mandarijnen. In de afgelopen jaren is de consumptie gestegen. Zo groeit het Halos-label van Wonderful twintig procent per jaar. De oogst in Californië is begonnen en handelaren hopen op een goede markt. Het seizoen begon dit jaar eerder dan normaal en duurt tot rond april. Export richt zich, zeker voor het Halos-label, op de Noord-Amerikaanse markt.
Australische telers beconcurreren elkaar
De officiële cijfers van het seizoen moeten nog gepubliceerd worden, maar de algemene stemming is positief. Wel is er intern redelijk wat concurrentie tussen telers uit Queensland en de zuidelijke regio's. Mandarijnen uit het noorden worden tegen lage prijzen aangeboden, volgens telers in het zuiden moeten de noorderlingen er geld op toe leggen. De consumptie bleef gedurende het seizoen op peil. De prijs lag gemiddeld onder het niveau van vorig jaar, maar voor exporteurs pakte dit gunstig uit. In combinatie met de zwakkere Australische dollar waren de mandarijnen in trek over de landsgrens. Het areaal is dit jaar stabiel gebleven, er is wel wat verschoven in de rassen Afourer, Imperial en Honey Murcotts doen het goed.
Regen vertraagt oogst China
Het mandarijnenseizoen begint in september en loopt tot januari. De productie valt dit jaar vijf procent hoger uit op twintig miljoen ton. Nieuwe aanplant komt in productie en de oogstcondities zijn verbeterd. Teeltgebieden zijn Guangxi, Hubei, Hunan, Jianxi en Fujian. De export vangt aan in oktober, belangrijkste markten zijn Rusland en Zuidoost-Azië.
De oogst in Nanfeng, in het zuiden van China, wordt vertraagd door regen in de afgelopen twee weken. Omdat oogsten tijdens de regen invloed kan hebben op de houdbaarheid, is de oogst stilgelegd. Volgens handelaren zal de regio twintig procent van de oogst verliezen, ongeveer zeventig procent van de telers in de provincie teelt mandarijnen. In totaal telt het areaal 47.000 hectare. De markt wordt verder steeds meer bepaald door import, een overschot dreigt. Grootste leveranciers zijn Australië, Zuid-Afrika en Peru.
Pakistan: kleinere oogst niet nadelig voor export
De oogst in Pakistan valt twintig tot dertig procent lager uit, maar de gevolgen zullen naar verwachting niet merkbaar zijn in de export. Alleen op de binnenlandse markt komt minder product. Er wordt zelfs met een exportgroei van acht tot tien procent gerekend. De export richt zich vooral op Rusland, met een marktaandeel van zo'n veertig procent. Interessante nieuwkomer is Wit-Rusland. Daarnaast is China een aantrekkelijke markt voor de exporteurs.
Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staan bananen centraal.