Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse Bigbucks: nieuw appelras voor Tru-Cape

De Zuid-Afrikaanse appel- en perenmarketeer Tru-Cape Fruit Marketing heeft de ontdekking bekendgemaakt van de Bigbucks: een nieuwe kloon in de Gala-appelfamilie.

Buks Nel, rassenexpert van Tru-Cape, deed de ontdekking in Oak Valley Estate op 18 januari 2011. De appel, een mutatie van Corder Gala (ook een stam die door een teler van Tru-Cape werd ontdekt) zou succesvol worden door zijn kleur en stabiliteit. Naast de Bigbucks die door PJ (Buks) Nel werd ontdekt, kwamen ook de Royal Beaut (ontdekt door Robert Zulch in de Witzenbergvallei) en de Corder Gala (ontdekt door Derek Corder in Grabouw) bij Tru-Cape vandaan. Roelf Pienaar, directeur van Tru-Cape: "We zijn enorm trots op Buks, omdat deze ontdekking de rechtvaardige beloning is van een levenslange passie en toewijding aan de fruitsector. Zijn frequente wandelingen door de boomgaard hebben dus echt hun vruchten afgeworpen."



Nel: "De Gala is eigenlijk een onstabiel ras. Tussen de 5% en 50% van de bomen die worden geplant, blijven niet 'trouw' aan hun type. Bigbucks is hierop de uitzondering: telers weten dat, wanneer ze een Bigbucks-boom planten, ze altijd Bigbucks-fruit zullen krijgen. Een andere, zij het een cosmetische verbetering is de dieprode wijnkleur, die het fruit al vanaf het begin af aan heeft, terwijl de meeste Gala-types gestreept zijn en hun roodheid normaal een indicatie van rijpheid is. De volle rode kleur van de Bigbucks zorgt ervoor dat het aantal appelen aan de bomen dat aan de kleur- en groottespecificatie voldoet, hoog is. Normaal moet een Gala-boom op drie momenten geplukt worden voor vruchten met de juiste kleur, maar nu kunnen ze er in één keer af."

Teler Calla du Toit, Tru-Cape's inkoopmanager, heeft Nel bijgestaan met de registratie van de kwekersrechten, die geldig zijn voor 25 jaar. "Telers die Bigbucks kopen, zullen royalty's betalen voor het planten van de boom en een heffing op elke doos Bigbucks die wordt verkocht. Tru-Cape zal dit proces beheren en verzekeren dat de opbrengsten worden verdeeld onder de eigenaars van de rechten: Buks Nel, Derek Corder (omdat Bigbucks een hybride is van de Corder Gala) en Anthony Rawbone-Viljoen van Oak Valley, omdat Nel de eerste vrucht daar gevonden heeft.

De Bigbucks zal met een pack-outpotentieel van meer dan 90% naar verwachting de belangrijkste vondst van het decennium zijn. "De Gala behoort tot de meest geplante rassen ter wereld en het cijfer van de Bigbucks zal hoogstwaarschijnlijk exponentieel toenemen: van de 1.700 bomen naar 20.000. Het succes van de Royal Beaut is een indicatie, aangezien er daar vorig jaar meer dan 170.000 bomen van werden geplant."
 
Nel vertelt dat het waarschijnlijk een aantal jaar zal duren voordat er genoeg volume is bereikt om de appel commercieel te verhandelen, omdat bomen normaal tussen de vijf en zeven jaar nodig hebben om tot volledige productie te komen.

Voor meer informatie:
Tel: +27 834418765
E-mail: brianb@Tru-Cape.co.za
www.Tru-Cape.com
Publicatiedatum: