Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vorst van grote invloed op prijzen Turkse druiven

Dit jaar hadden druiventelers in Manisa erg te lijden van vorstperiodes die rap na elkaar plaatsvonden. Dit had ook gevolgen voor de prijzen. Voorzitter Sadik Ozkasap van Manisa Mercantile Exchange, meldde dat afhankelijk van de oogst de prijzen in de nabije toekomst kunnen veranderen.

Telers in Manisa waren in april en juni er slecht aan toe, toen vorst de gewassen vernielden. Ze waren ook niet tevreden over de prijstoename. "Voor de vorst van 24 april was de druivenprijs tussen €0,95 en €1,05. Na de vorst die in juni plaatsvond was de prijs gestegen tot €1,70-€1,80. Toekomstige prijzen hangen geheel af van de oogst en buitenlandse afnemers. De prijzen worden bepaald door vraag en aanbod in het buitenland," legt Sadik uit.

De oogst zal in Manisa eind juli beginnen. "Het feit dat druiven gekocht kunnen worden voor minder dan €1,70 is erg moeilijk. Maar de €2,70 die telers willen gaat nooit gebeuren. We consumeren geen druiven op de binnenlandse markt. De consumptie in deze markten is rond de 20.000 ton. Het merendeel gaat naar export. Vorig jaar was het volume van de oogst 328.000 ton. Eind juni was 310.000 ton geëxporteerd," aldus Sadik.

Hij waarschuwt telers voor de noodzaak van verzekeringen. "Het centrum van Manisa en in het bijzonder het district van Saruhali heeft ernstige schade gezien aan hun druiven. De meeste telers hebben een verzekering van TARSIM, maar diegenen die niet bij TARSIM verzekerd zijn zullen zwaar in de problemen komen. TARSIM ondersteunt telers voor 65%. Telers moeten daarom verzekerd zijn. Druiven zijn een enorme bron van inkomen voor Manisa. Maar dit jaar is het echt moeilijk. We verschaffen altijd onze telers informatie over verzekeringsdekking. We gaan met betrekking hiermee in de toekomst serieus ons best doen."

Bron: cnnturk.com

Publicatiedatum: