Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
University of Georgia

Ontwikkeling van technologie die schade aan blauwe bessen voorkomt

Onderzoekers aan de University of Georgië hebben een beurs van $2,37 miljoen (€2,1 mln) van USDA om technologie te ontwikkelen voor kleine tot middelgrote blauwe bessentelers. Tijdens het oogstproces worden veel blauwe bessen geplet. Machines doen hun best, maar ze laten vaak iets te wensen over.



"Je weet dat de kwaliteit dan vaak niet erg goed is," zegt Changying Li. "De blauwe bessen kunnen niet verkocht worden als vers fruit." De beschadigde blauwe bessen worden vaak gebruikt voor de verwerking, zoals in muffins. 

Li is hoogleraar aan de Universiteit van Georgia en leidt het nationale project waarin tien universiteiten een semi-mechanische oogstmachine bouwen, die voorzichtig met blauwe bessen omgaat.

Hiertoe ontwikkelde hij een Berry Impact Recording Device, een kleine bal met een elektronische chip. Het balletje reis met blauwe bessen mee om de schade, die ze van het proces ondervinden, te meten. Hij verwacht dat er aan het einde van het jaar een prototype klaar zal zijn.

Bron: wabe.org
Publicatiedatum: