Opnieuw een moeilijk seizoen voor Zuid-Afrikaans steenfruit?

De eerste ramingen voor het Zuid-Afrikaanse steenfruitseizoen zullen volgende maand bekend gemaakt worden, maar het lijkt erop dat telers en exporteurs opnieuw een moeilijk seizoen te wachten staat. Vorig jaar had de sector te lijden onder hagel en een uitzonderlijke hoeveelheid regen die de volumes in een aantal regio's aanzienlijk reduceerde, hoewel de totale volumes werden gecompenseerd door nieuwe planten die voor het eerst produceerden. Ook Chili, Zuid-Afrika's grootste concurrent, leed vroeg in het seizoen vorstschade, waardoor de druk op het aanbod werd opgevoerd.

Dit jaar zijn er andere problemen. "Zelfs Als Chili terugkomt met een normale oogst en wij ook een normale oogst hebben, wordt het seizoen een uitdaging," zegt Jacques du Preez van Hortgro. "Maar als we allebei grote volumes hebben, wordt het echt moeilijk. We zullen moeten kijken naar alternatieve bestemmingen voor het fruit, maar we zijn nog steeds beperkt in onze export naar Hong Kong, Maleisië en Singapore. Een deel van onze export gaat naar het Midden-Oosten."

De Russische boycot zal de Europese markt vroeg in het seizoen beïnvloeden en Zuid-Afrika is voor een groot deel afhankelijk van deze markten. Volgens Du Preez heeft Zuid-Afrika echter niet direct onder de ban te lijden. "Eerst was het onduidelijk of we via Rotterdam konden verschepen, omdat er een schip bij de Russische douane werd geweigerd. Maar inmiddels weten we dat dat schip ook Europees fruit vervoerde. Zolang er alleen Zuid-Afrikaans fruit in de containers zit en de lading wordt gecertificeerd met het juiste papierwerk zullen er geen problemen zijn."

Het is volgens Du Preez minder riskant om via Nederlandse handelaren te werken dan direct. Als een lading dan toch wordt afgewezen, kan hij makkelijker ergens anders heen gestuurd worden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven