Uienseizoen Queensland gestart

Het Australische productiebedrijf Qualipac zal beginnen te oogsten in de eerste week van oktober, "Het oogstseizoen van onze Queensland-ui begint in oktober en is gepland om klaar te zijn met Kerst en beschikbaar te zijn tot eind januari," legt Kees Versteeg uit. Uientelers in Queensland zouden oorspronkelijk beginnen met oogsten van augustus-september. Vanwege de toegenomen omvang van de productie en verbeterde technologieën voor opslag in de zuidelijke staten van Australië, zijn de telers gedwongen om hun uienseizoen te verkorten en overlapping met zuidelijke aanvoer te voorkomen. Dit zou enkel leiden tot een overaanbod op de binnenlandse markt, waardoor de omzet van telers zou dalen."Er zijn jaren dat onze Queensland uien erg gevraagd zijn, vooral wanneer de zuidelijke uien niet zijn opgeslagen of correct zijn behandeld en zij kwaliteitsproblemen vertonen wanneer ze de opslag verlaten (bijv. kiemen). Dan is het opnieuw de vraag of deze uien wel verkrijgbaar bij de Queensland telers, aangezien zij de afgelopen jaren zijn gedwongen om hun productie te verkleinen door dezelfde zuidelijke telers. Queensland uientelers handelen min of meer zoals een verzekering," aldus Versteeg.

Gedurende +/- 10 weken oogst Qualipa ongeveer 6.000 ton gele (of bruine), rode en witte uien. De meerderheid van hun uienoogst zal eindigen in de schappen van de grote supermarktketens in Australië. Een kleiner percentage gaat naar de zelfstandige winkeliers via hun tussenpersonen en handelaren in Brisbane, Newcastle, Sydney, Melbourne en Adelaide. Een groeiend percentage wordt ook geëxporteerd naar de overzeese klanten. 

"We planten vanaf eind februari tot juni, waardoor we een breed scala van rassen kunnen telen. De keuze van de rassen voor bepaalde plantdata is essentieel, omdat de temperatuur en lengte van de dag effect hebben op de vorming van de bollen. Het Queensland ras is afkomstig van tropische uien, die groeien tijdens korte dagen. De uien, die lange dagen nodig hebben, worden geteeld in de zuidelijke staten van Australië, aangezien ze geen bollen zullen vormen wanneer ze geplant zouden zijn in Queensland, "legt Versteeg uit. 

Om de hoogste kwaliteit te verzekeren, worden Queensland uienrassen met de hand geoogst. Dit zorgt voor erg veel extra kosten (in tegenstelling tot de zuidelijke uienrassen en bodemomstandigheden die meer geschikt zijn voor mechanische oogst). Vanwege de steeds toenemende arbeidskosten is er veel onderzoek geweest naar de overstap op mechanisch oogsten, maar door de tropische aard van het uienras en de bodemomstandigheden, was een te hoog percentage van het gewas beschadigd.De donkerder gekleurde zuidelijke uien groeien allemaal medio april (Zuid-Australië) en medio mei (Tasmanië). Op dit moment worden zij geleverd vanuit de opslag. Ze zijn zijn zo hard als cricket ballen, hebben een hoog gehalte pyrodruivenzuur waardoor tranen worden veroorzaakt en beginnen in zekere mate al kiemen te tonen. 

De lichter gekleurde Queensland uien, een teken van de lente, zijn beschikbaar vanaf half oktober tot eind januari en omdat ze mild en delicaat zijn en minder pyrodruivenzuur bevatten, hoeven ze niet dood te worden gekookt.

Omdat uien het hele jaar door verkrijgbaar zijn in de winkels, lijken ze weinig onderhoud nodig te hebben, maar hun extreme gevoeligheid voor het aantal uur zonlicht maakt ze een complexe groente om te telen. 

"Een van onze telers heeft gezegd dat iedere ui een klok is, die de daglengte meet. Het hangt allemaal af van de breedtegraad. Je kunt niet zomaar uien planten op basis van welk soort je wilt eten. Je moet rekening houden met wat er kan groeien in jouw breedtegraad. Dit geldt in het bijzonder voor de Queensland ui", zegt Versteeg. 

"Alle uien vormen een bol (het deel dat je eet) als de dagen langer worden. Queensland uien vormen deze bal met relatief korte dagen, dagen van ongeveer 10 tot 12 uur. Uien die worden geteeld in de meer zuidelijke streken vormen bollen tijdens de langere dagen. Ze worden in het voorjaar geplant en geoogst in de zomer of herfst.
"Omdat onze uien slechts gedurende relatief korte dagen groeien, telen we ze als een wintergewas. Dit verklaart waarom Queensland uien alleen in het voorjaar en in de zomermaanden beschikbaar zijn", concludeert Versteeg. 

Voor meer informatie: 
Kees Versteeg
Email: kees@qualipac.com.au
www.qualipac.com.au

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven