Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oogst 2021

Na regen komt zonneschijn

Na een natte en koele augustus maand kon de uienoogst van 2021 eindelijk worden gestart. Het lag niet aan het aantal millimeters maar vooral aan het aantal dagen dat er millimeters zijn gevallen, want neerslagdagen waren er in overvloed. Net zoals schimmelziekten. De valse meeldauw was bij veel uienpercelen weer terug van weggeweest. Na een periode van regen kregen we zonneschijn. Maar zal deze voorspoed ook in het bewaarseizoen gelden, vraagt De Groot en Slot zich af.

Het verkoopteam van De Groot en Slot schat dat de helft van de uien deze week binnen zal zijn. Vorige week verliep de oogst snel door het mooie weer en werden er in overal Nederland en België nog uien gerooid en/of naar binnen gehaald. Waar normaal gesproken al gauw drie weken verschil tussen zuidelijke en noordelijke percelen zit was dit verschil nu veel kleiner. De uien zijn op plekken hard achteruit gegaan. De meeste percelen waren er al snel aan toe toen het weer stabieler leek te worden. Een aantal percelen zijn door sommige telers geholpen met strijken, zodat ze toch tijdig gerooid konden worden. En zo was de grond op sommige plekken alweer te hard om te rooien en was de regen van afgelopen weekend zeer gewenst.

Proefrooiingen
De Groot en Slot heeft net zoals elk jaar weer een groot aantal proefrooiingen gedaan in Nederland en België. Dit om de teler te helpen met de juiste keuze voor het best presterende ras op zijn of haar grondsoort dat past bij het teeltdoel. Alle data van de proefrooiingen wordt nu verzameld, zodat we binnenkort de telers een terugkoppeling kunnen geven. Een aantal dingen vielen op. Het gat is groot tussen goede en minder goede percelen waar bijvoorbeeld de valse meeldauw is ingeslagen. Op percelen waar de schimmel al vroeg een kans kreeg heeft het soms wel 10 ton of meer gekost. Daarnaast hebben deze percelen een fijnere maatsortering en is spruitrust een aandachtspunt. Dat komt doordat de ui na de antispruitbehandeling niet altijd de gewenste twee tot drie weken sapstroom heeft gehad.

Gelukkig zijn er ook een veel percelen waar de bestrijding goed is gelukt en waar de uien in de laatste fase nog veel tonnen extra kregen. Nieuwe rassen zoals de Hyroad, Hytune en Hysinger hebben in de proefrooiingen goed gepresteerd. Hyroad, een ras dat o.a. snel groeit in de zandgebieden, heeft op diverse plekken weer bewezen een goede productie te hebben gecombineerd met goede bewaareigenschappen: zeer hard en huidvast. Hytune (vroegste ras in het assortiment met hoge opbrengst) en Hysinger (later ras met sterk wortelgestel) zijn voor het tweede jaar op veel plekken beproefd en hebben zoals verwacht goede resultaten laten zien.

Hotbox
Wat betekent een valse meeldauwaantasting voor uien in de bewaring? Een ui die aangetast is door valse meeldauw is gevoeliger voor een secundaire aantasting van bijvoorbeeld een bacterie of watervellen. Controleer uw uien dus regelmatig in de bewaring door ze door te snijden. Daarnaast blijft zoals eerder genoemd de spruitrust een aandachtspunt. Om zulke onaangename verrassingen tijdens de opslag van uw uien te voorkomen, biedt De Groot en Slot de service om een monster van 100 uien kosteloos te laten controleren. De uien gaan drie weken lang in een hotbox bij een constante temperatuur van 28 graden en een RV tussen 90-95%. De ontwikkeling van schimmels, bacteriën en spruit wordt gestimuleerd. Onder deze omstandigheden worden mogelijke problemen sneller gesignaleerd dan onder droge omstandigheden. Het blijft een indicatie, maar het kan u als teler helpen bij het maken van de juiste keuzes in het bewaarseizoen.

Wilt u gebruik maken van de hotboxservice of heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaand bericht?

De Groot en Slot 

Publicatiedatum: