Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse uienmarkt onder grote druk wegens overaanbod

Zuid-Afrikaanse uientelers beleven een moeilijk seizoen. Evenals andere gewassen zijn uien in januari en februari hard geraakt door de zware regenval in de provincie Limpopo, een regio die goed is voor ongeveer 84% van de Zuid-Afrikaanse uien. De overige 12% is afkomstig uit de Britse regio (Northwest) en 3% komt uit Free State. 

Uientelers in Limpopo hadden meer hectare uien aangeplant vanwege de goede beschikbaarheid van water als gevolg van de regenval. De andere kant van de medaille was dat de kans op ziekten en plagen toenam vanwege de natte omstandigheden in januari en februari met kwaliteitsproblemen tot gevolg. 

Een perceel uien ten noorden van Plokwane (provincie Limpopo) dat is voorzien van een irrigatiesysteem

Een deel van de aangetaste uien werd op de markt gebracht. De grote aantallen uien van inferieure kwaliteit hebben een negatief effect op de prijs, die momenteel rond de € 0,16 per kilo schommelt. 

Op de markt in Johannesburg werden zakken van 10 kilo uien deze week voor gemiddeld € 1,50 verkocht. Op de East London markt was de prijs met € 2,43 per zak het hoogst. 

De uienprijs is al maanden slecht, hetgeen verband houdt met de economische druk op consumenten. 

Koue Bokkeveld exporteert minder naar Angola
Het afgelopen seizoen in de Koue Bokkeveld, in West-Kaap, is goed verlopen met de vereiste daglengte voor de teelt van middellate bruine uien. De regio heeft de capaciteit om uien tot zes maanden op te slaan en te exporteren. Het seizoen overlapt met het seizoen van vroege uien uit de noordelijke provincies. De laatste bewaaruien uit de Kaap worden momenteel naar de markt verladen. 

Bruine uien uit Ceres brengen doorgaans ongeveer 20% meer op dan witte uien uit het noorden van het land. Op dit moment is de markt echter zo verzadigd dat er nauwelijks verschil is in prijs, zo laat een uienhandelaar weten. 

De export van de Koue Bokkeveld naar Angola is dit jaar iets teruggelopen. Hiervoor zijn diverse oorzaken aan te wijzen, zoals de valutavolatiliteit en wisselkoerseffecten.

Sommige uientelers in Ceres zijn al klaar met planten, terwijl het plantseizoen voor andere telers nog tot half oktober zal duren. 

Publicatiedatum: