Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Waterman, Waterman Onions:

"Niet het sorteren, maar transporteren bepaalt nu de limiet van de uienexport"

Tholen - Het nieuwe uienexportseizoen is weer op stoom gekomen. "Alhoewel, we zouden nog veel meer kunnen exporteren als we de transportmogelijkheden hadden. Dat is momenteel de limiet. Andere jaren lag de uitdaging vooral bij het sorteren, nu bij het transporteren. Hierdoor worden exportweken van +40.000 ton die we vorig jaar hadden moeilijk haalbaar. Nu worden er ook wel boten conventioneel geladen, maar dat is niet voor alle bestemmingen mogelijk", vertelt Wim Waterman van Waterman Onions uit Emmeloord.

"Aan de vraag ligt het niet, want die is vrij breed. Afrika trekt de kar, maar ook Aziƫ en Centraal-Amerika doen goed mee. Het zijn de gangbare bestemmingen die vragen naar uien. Dat is overigens wel weer fijn, want daar hebben we vanaf het tweede deel van vorig seizoen best lang op moeten wachten." De prijs van de uien beweegt zich volgens de exporteur momenteel licht omhoog. "Erg hoge prijzen hebben we niet, maar dat is voor nu ook goed verklaarbaar doordat er iets meer aanbod is dan vraag. De prijs van rode uien vertoonde kortstondig een schokbeweging toen een aantal verpakkers moesten inkopen, maar dat effect is volgens Wim alweer ten einde. "Bij rood is de focus vooral op grof, naar de fijne sortering is de vraag meteen een stuk minder."Kwalitatief zijn er volgens Wim wel de nodige uitdagingen. "Met name in de plantuien waren er veel problemen. We zijn dan ook zo snel mogelijk overgegaan op de zaaiuien, maar ook daarin zien we een hoog percentage uitval. Met name de bacterierot springt er negatief uit, vaak als gevolg van hagel of meeldauw, de bacterie moet tenslotte toch een ingang hebben. Nu zit die in de zaauien vaak nog in de buitenste rok. Je hebt er dus je werk aan, maar uiteindelijk kunnen we onze klanten van een goede kwaliteit bedienen. En het is natuurlijk al een verademing hoe de oogst binnenkomt. De telers kunnen, als de grond niet te hard is, zelf hun geschikte moment kiezen."

Waterman is standhouder op de Fruit Attraction in Madrid: Hal 10, stand  E04.

Voor meer informatie:
Waterman Onions
Hannie Schaftweg 12
8304 AR Emmeloord
+31 (0)527 617 496
wim@waterman-onions.nl    
www.waterman-onions.nl