Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lagere opbrengsten Noord-Amerikaanse sjalotten

Canadese sjalotten troffen een gretige markt aan het begin van het seizoen. "We begonnen op een lege markt. In een normaal jaar kunnen we wel 11 maanden product verladen omdat er tot eind augustus nog product in de koelhuizen ligt. Dit jaar was dat tot eind juli. Vrijwel alle voorraden Noord-Amerikaanse sjalotten waren uitgeput," vertelt Bas Melissant van MEN's Farming in Norwich. "De start van het nieuwe seizoen ziet er wat betreft de afzetmarkt dus prima uit."

Melissant zegt dat de aanvoer van sjalotten van Noord-Amerikaanse telers stabiel is. Het rooien begon de laatste week van juli. Daarnaast wordt er product uit Frankrijk aangevoerd. 

Links: Job Melissant tijdens het rooien; rechts: een kist sjalotten 

“Onze oogst begon wat later dan andere jaren. Meestal kunnen we de laatste week van juli beginnen met rooien. Dit jaar konden we in de tweede week van augustus pas beginnen. Waarschijnlijk had dit te maken met het regenachtige seizoen waardoor de oogst wat vertraging opliep," zegt Job Melissant. Hij merkt op dat in sommige teeltgebieden in Noord-Amerika en Canada sprake is geweest van extreme hitte en droogte, waardoor telers minder product beschikbaar hebben dan in andere seizoenen. 

Droogte, hitte en opbrengsten
"De opbrengsten zijn beduidend lager en ook de maten van de sjalotten zijn kleiner dan andere jaren. De oogst is zo'n 10% tot 30% kleiner dan in een normaal seizoen," vervolgt hij. "Sommige telers hebben maar de helft kunnen oogsten in vergelijking met andere seizoenen, omdat de sjalotten niet voldoende blad hadden ontwikkeld om bollen voort te brengen. Op sommige percelen was het zelfs niet eens de moeite om de sjalotten te rooien."

Ondertussen is de vraag naar sjalotten stabiel. "De prijzen waren bij aanvang van het seizoen erg hoog, omdat er nauwelijks leveranciers waren. Nu hebben de meeste leveranciers weer product beschikbaar," vertelt Melissant. De vraag vanuit de foodservicebranche in nagenoeg weer terug op het gebruikelijke niveau. De vraag is geheel hersteld. 

Melissant vertelt dat de oogst wat later dan andere jaren van start ging. Dit jaar ving de oogst in de tweede week van augustus aan. 

Dit heeft uiteraard impact gehad op de prijzen. "De prijzen zijn goed en het dubbele van de normale prijs," voegt Melissant eraan toe. 

Vooruitblikkend op het seizoen merkt hij op dat wanneer er voldoende product beschikbaar is in Noord-Amerika klanten geneigd zijn om Noord-Amerikaans product te kopen. "In Europa is de vraag ook sterk. Hier werden hoge opbrengsten verwacht, maar als gevolg van problemen met ernstige meeldauw later in het seizoen pakte de oogst gemiddeld uit," zegt Melissant. Hij voegt eraan toe dat dit gevolgen zou kunnen hebben voor de hoeveelheden Europees product die naar Noord-Amerika worden verladen. 

Voor meer informatie: 
Bas Melissant
MEN's Farming Inc.
+1 519 842 7701
info@mensfarming.com  
www.mensfarming.com 

Publicatiedatum: