Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Solar Impulse Efficient Solutions Label voor condensdrogen van EQUANS

Terwijl de animo onder akkerbouwers voor de condensdroog-technologie van EQUANS (de nieuwe naam voor ENGIE Refrigeration) groeit, is de slimme droog- en bewaartechnologie bekroond met het Solar Impulse Efficient Solutions Label. Hiermee mag het zich één van de 1.000 schone en winstgevende oplossingen ter wereld noemen die het milieu beschermt.



Schone en winstgevende oplossing
Het label Solar Impulse Efficient Solution Label is een initiatief van de Solar Impulse Foundation. Deze organisatie zet zich in om de kwaliteit van leven op aarde te verbeteren door onder andere de implementatie van schone en winstgevende oplossingen te versnellen. Volgens de stichting is de condensdroogtechnologie van EQUANS zo’n oplossing. Hiermee kunnen akkerbouwers hun producten langer op kwaliteit bewaren en tegelijkertijd energieneutraal ondernemen.



Maximale energie-efficiëntie
De condensdroger is feitelijk een hybride koude- en warmte-installatie in één. Het brengt de lucht onder het condensatiepunt, waardoor veel vocht kan worden afgevoerd en akkerbouwproducten als uien en aardappelen drogen. De warmte die vrijkomt bij dit proces wordt weer gebruikt om de producten op temperatuur te houden tijdens de bewaarperiode.
Waar de energiezuinige warmtepomp producten snel droogt of op temperatuur houdt, wekken zonnepanelen de fractie aan energie die daarvoor nodig is op. Zo wordt de maximaal haalbare energie-efficiëntie bereikt. Dat maakt deze technologie uniek.



Zonder buitenlucht of kiemremmer
Naast het energievoordeel profiteren akkerbouwers met condensdrogen ook van andere voordelen. Lange tijd was de agrarische sector afhankelijk van de buitenlucht om gewassen te drogen en te koelen. Klimaatveranderingen en daarmee de steeds grilligere buitenluchtcondities zorgen ervoor dat zij hun producten niet lang kunnen bewaren zonder in te boeten aan kwaliteit. Dankzij condensdrogen hebben akkerbouwers daar geen last meer van, omdat de technologie geen gebruikmaakt van de buitenlucht.
Condensdrogen biedt ook een oplossing voor het verbod op de chemische kiemremmer chloorprofam. Zonder dit middel wordt het lastiger en kostbaarder om producten lang op te slaan en te bewaren zonder kwaliteitsverlies. Met condensdrogen is ook dat probleem passé. Zo bewijzen toepassingen in de praktijk dat er fors minder kiemremmers nodig zijn. Met condensdrogen kunnen akkerbouwers producten nu tweemaal zo snel drogen, de productkwaliteit tijdens de bewaring op peil houden en profiteren van een fors hogere opbrengst.



Onafhankelijke experts
Het label van de Solar Impulse Foundation bevestigt dat condensdrogen een duurzame en winstgevende oplossing is. Voor de toekenning ervan toetsten externe onafhankelijke experts de technologie op 3 hoofdcriteria:

  • De technologie heeft zich in de praktijk bewezen.
  • Het heeft aantoonbare positieve impact op het milieu en verlaging van de CO2-voetafdruk.
  • Het is een rendabele klantoplossing met een korte terugverdientijd.

Deze strenge selectiecriteria hebben er inmiddels toe geleid dat het label vandaag de dag internationaal wordt erkend en onderschreven door bedrijven, instellingen en landen over de hele wereld, waaronder de Europese Commissie en de Verenigde Naties.

Bron: Condensdrogen.nl

Publicatiedatum: