Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marc Rauffet van Pominter:

"Russische boycot beïnvloedt ook clubrassen"

Pominter is een Franse fruitexporteur die al jarenlang appelen en ander fruit uit de Loirestreek, het zuidwesten en het zuidoosten van Frankrijk teelt en verkoopt. Daarnaast is Pominter een expert in het besparen op het gebied van techniek en arbeidskosten. Het bedrijf exporteert naar 42 verschillende wereldmarkten.

Pominter maakt deel uit van de Pomanjou groep, de enige Europese leverancier van de Honeycrisp en Juliet appelrassen. "Als het gaat om rassen, moeten we scherp zijn en altijd op de hoogte. Daarom investeren we elk jaar €2 miljoen in onze boomgaarden om ervoor te zorgen dat we in staat zijn ten minste de komende tien jaar het beste te bieden," zegt Marc Rauffet, algemeen manager van de groep.

Rauffet verwacht dat de huidige crisis vanwege het conflict tussen Rusland en Oekraïne grote invloed zal hebben op de prijzen van veel producten. "Zo zijn er 700.000 ton Poolse appelen, die normaal naar Rusland geëxporteerd worden en nu mogelijk op de westerse markt terecht komen tegen zeer competitieve prijzen. Veelvoorkomende rassen zoals de Gala en Golden zijn nu al 20 cent goedkoper."


Marc Rauffet in het kantoor van Pominter

Marc Rauffet verwacht niet dat de premium appelmarkt wordt ontzien. "Een appel is voor de meeste consumenten tenslotte gewoon een appel en handelaars zijn altijd op zoek naar de meest competitieve prijzen. Valutakoersen hebben geen invloed. Het is puur een kwestie van vraag en aanbod. En op een verzadigde markt zullen zelfs de prijzen van premium rassen aangetast worden."

De crisis zal volgens Rauffet zijn weerslag hebben op alle bedrijven, groot of klein, "hoewel ik ook denk dat crises ons helpen beter te worden, omdat het enige alternatief is te verdwijnen. De bedrijven die de huidige situatie overleven, komen hier sterker uit. Ze zullen flexibel moeten zijn in hun strategieën."

Marc Rauffet denkt zelf dat de massaproductie van normale rassen in Europa voorbij is, omdat de markt te competitief is geworden. Een van Pominters doelen voor op de middellange termijn is groeien op de Aziatische markt, voornamelijk in China, waar zowel de economie als de salarissen snel groeien. "De meeste mensen met een grotere koopkracht willen geïmporteerde producten en zijn bereid om hier een premium prijs voor te betalen. De Chinese sector toont bovendien veel interesse in kennis over onze technieken en productieprocessen."

De lange transporttijden vormen volgens Rauffet geen probleem, zolang men gebruikt maakt van efficiënte opslagtechnieken en koeling. "Op de lange termijn zal het behouden van een goed financieel evenwicht een van de grootste uitdagingen voor een bedrijf zijn. Over zo'n 5 maanden hebben mensen het waarschijnlijk niet meer over Rusland. Onze investeringen zijn altijd gebaseerd op de lange termijn. Dat is waarom we niet de grootste teler of exporteur zijn; we proberen ons geld terug te verdienen en zijn voorzichtig met het doen van investeringen en in onze marketing; we werken langzaam," zegt Rauffet.

"Ik geloof dat het het komende decennium essentieel is dat ons bedrijf zich aan nieuwe systemen aanpast en de diversiteit aan productiegebieden uitbreidt. Retailers uit welk land dan ook zijn altijd op zoek naar veilige, betrouwbare leveranciers en dat moeten wij zijn. Onze belangrijkste doelen blijven het behouden van een stabiele positie en het tevreden stellen van onze cliënten."

Voor meer informatie:

Marc Rauffet 
POMINTER
Tel: +33 614 026 613
Office: +33 563 250 190
mrauffet@pominter.fr
www.pominter.fr
Publicatiedatum: