Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste Nederlandse vondst Citrus Black Spot in Zuid-Afrikaanse sinaasappelen

De Nederlandse autoriteiten hebben de eerste vondst van Citrus Black Spot in Zuid-Afrikaanse sinaasappelen gemeld. CEO Justin Chadwick van de Citrus Growers Association noemt de vondst teleurstellend nieuws, met name gelet op de maatregelen die zijn genomen om de naleving te garanderen.



Het is de eerste keer dat EU-inspecteurs CBS aantroffen. Vandaag wordt de farm bezocht die het citrus met CBS heeft geëxporteerd. De Europese autoriteiten gaan in gesprek met de autoriteiten van Zuid-Afrika.

Het Permanent Fytosanitair Comité in Brussel besloot eind mei tot striktere maatregelen met betrekking tot de import van citrus uit Zuid-Afrika vanwege citrus black spot. Het citrus uit Zuid-Afrika wordt onderworpen aan strengere criteria, waarbij met name in Zuid-Afrika het citrus uitgebreider getest wordt. Zo worden er 'pre and post-harvest' chemische behandelingen voorgeschreven, verplichte registratie van de pakstations en strengere controles op de plantages. Tenminste 60 citrusvruchten van elk type per 30 ton worden onderworpen aan een visuele inspectie. Al het fruit met symptomen, wordt aan een laboratoriumtest onderworpen en de Valencia-sinaasappelen zullen extra worden getest op latente infecties door middel van een steekproef per 30 ton. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen het citrus voor de versmarkt en de verwerkende industrie. De maatregelen gelden voor het teeltseizoen van dit jaar.
Publicatiedatum: