Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groot exportaanbod meloenen

Het meloenseizoen is in volle gang in Senegal, het gebied tussen Daklha en Marokko en op de Franse Antillen. De volumes zullen nog zo'n 10 dagen stabiel blijven voordat ze zullen dalen, maar het seizoen loopt nog door tot begin mei.

In Guadeloupe/Martinique is het verwachte exportvolume met 3.500 ton stabiel. Vanuit Senegal werd vorig jaar 12.000 ton geëxporteerd (8% meer dan het jaar ervoor en 43% meer dan het gemiddelde volume over drie jaar), waarvan 1.500 ton Frankrijk als bestemming had. In de regio rondom Dakhla is het areaal gedaald, omdat een behoorlijk aantal telers na een slecht seizoen in 2013 met het gewas is gestopt. In de regio van Agadir is een grote daling. Hier worden steeds minder meloenen geteeld.

In Marrakech is het areaal stabiel, zelfs iets hoger, zowel in kassen als tunnels. Het seizoen begint in Marrakech wat laat, maar is in week 15 op gang gekomen in de kassen. In de tunnels zal dit na Pasen gebeuren. Na Brazilië en Costa Rica is Marokko de grootste leverancier van meloenen aan Europa (47.700 ton in 2012-2013, waarvan 90% via Frankrijk). Ook in Almeria, waar het areaal elk jaar kleiner wordt, worden de Marokkaanse meloenen (Galia, Charentais Vert) verkocht. 

Spanje is met 870.000 ton de grootste meloenteler van Europa (35% van het areaal), gevolgd door Italië (28%) en Frankrijk. Het Charentais Jaune seizoen begint vroeg in de regio rondom Murcia, waar een hoger volume dan vorig jaar wordt verwacht dankzij gunstige weersomstandigheden. Het grootste gedeelte van dit volume (90%) is bestemd voor de export (164.000 ton in 2013 - uitgezonderd watermeloen). In Sicilië zal de oogst kort na Pasen van start gaan. Hier is een areaal van 20.000 hectare en een mogelijke opbrengst van 460.000 ton.



Publicatiedatum: