Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Half miljoen tot miljoen dozen niet meer exportgeschikt"

Stortregen vernietigt druiven in Zuid-Afrikaanse Hex River Valley

Tholen - Een grote stortbui in de Zuid-Afrikaanse Hex River Valley heeft de Zuid-Afrikaanse druiventeelt fors getroffen. Momenteel wordt de schade opgemaakt, maar importeurs melden dat er tussen de half miljoen en een miljoen kartons druiven niet meer exportgeschikt zijn. "Zoveel regen is rond deze tijd van het jaar uitzonderlijk in Zuid-Afrika en grote volumes zijn vernietigd, met name in de Hex River Valley en in mindere mate in de Berg River. Als er 100 mm regen valt in Zuid-Afrika, spoelt de grond gewoon weg", zegt Gilbert Klingenberg van Exsa Europe.



Volgens de importeur zijn met name de Flame en andere rode variëteiten hard getroffen. "In de witte druiven waren de Sugraone getroffen, maar de grootste schade is in rood. De latere soorten zijn nog niet zover. Dus daar kan de schade mogelijk nog meevallen, maar de vroege rassen hebben flink geleden en zijn absoluut niet meer exportgeschikt. Deze worden op z'n best nog afgezet op de lokale markt.

Gilbert vertelt dat de schade ook zijn weerslag heeft op de prijs van de rode variëteiten. "De prijzen liggen nu zo'n 2 euro hoger dan vorige week. Het is toch de verwachting dat er schaarste zal ontstaan aan rode druiven. De prijs van de witte druiven is vooralsnog stabiel gebleven. Schade komt nooit gelegen, maar het moment is nu wel heel ongelukkig. Het Namibische druivenseizoen is op z'n eind. Argentinië en Chili hebben al een klap gehad en pas eind februari komen de Indiase druiven in Europa aan."

Voor meer informatie:
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11
info@exsaeurope.com
www.exsaeurope.com