Alternatief voor de Verna en import van overzee

''Nieuwe Summer Prim-citroen verlengt oogst tot juni''

Het nieuwe citroenras Summer Prim wordt dit jaar voor het eerst als beschermd ras afgezet. De citroen is in 2005 ontstaan uit een spontane mutatie van de Fino-citroen. Het onderscheid tussen beide rassen is vooral te merken aan de oogstverlenging. De Summer Prim bereikt het optimale sapgehalte in februari, waarna de citroen tot juni geoogst kan worden. Het nieuwe ras is een goed alternatief voor de Verna. De teeltconsistentie en de sappercentages zijn vergelijkbaar. Alleen de schil is wat dunner en gladder.


 
Volgens Charo Marín, technisch directrice van GCM Plantenrassen, is de boom van de Summer Prim krachtiger dan die van de Fino-citroen. ''De Summer Prim verenigt alle goede eigenschappen (de vorm, een dunne en gladde schil) van de Fino met een extra late oogst. Hierdoor kan de oogst van de Fino worden verlengd zonder afhankelijk te zijn van dure importcitroenen.''

''Het nieuwe ras heeft een grotere productiviteit dan de Fino, omdat de boom van de Summer Prim ongeveer 15% groter is. Bovendien bloeit de boom minder, waardoor de opbrengst gelijkmatiger is dan bijvoorbeeld die van de Verna. De Verna wordt tijdens dezelfde periode afgezet, maar het rendement is vaak heel verschillend'', voegt hij toe. ''Ook heeft de Summer Prim commerciële maten, tussen de 53 mm en 67 mm. Het grootste gedeelte van de citroenen zijn Klasse 1, waardoor er minder verspilling is dan bij de Verna-citroen.''Daarnaast heeft de citroen ook een goede narijping en een lange bewaartijd, waardoor de vrucht geschikt is voor export op grote afstanden. Kort geleden heeft China de eisen voor de export van Spaanse citroenen naar het land strenger gemaakt. Het fruit moet op zeer lage temperatuur vervoerd worden, iets wat niet veel rassen kunnen verdragen. ''Wij geloven dat de Summer Prim dit wel kan. We doen nu alle nodige testen om aan deze nieuwe eis te voldoen.'' 

Er komen steeds meer beschermde rassen in de citroensector. ''Wel zien we dit vaker bij mandarijnen en sinaasappelen dan bij citroenen. Het voordeel van een beschermd ras is dat de toegevoegde waarde bewaakt kan worden. Dit is voor zowel de kweker, de teler, de handelaar als de consument voordelig, omdat er zo geen overschotten ontstaan'', legt Charo Marín uit.

Er is de afgelopen jaren steeds meer interesse in de citroen. Hiervan kan de hele sector profiteren. ''Er is momenteel veel interesse voor nieuwe citroenrassen'', bevestigt Charo Marín.


Voor meer informatie:
Charo Marín
GCM CITRUS
Ctra. Gibraleón - San Bartolome Km. 7.321500 Gibraleón (Huelva)
Tel: (+34) 959 504 273
Fax: (+34) 959 332 845
charomarin@gcmcitrus.com
www.gcmcitrus.com

 


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018