Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Investeringsfondsen benutten citroencrisis Valencia om grond op te kopen"

Het seizoen van de Fino citroen in Alicante loopt ten einde en de resultaten zijn niet goed. Eens te meer worden de telers het hardst getroffen. Volgens cijfers gepubliceerd door de gewestelijke Valenciaanse overheid is de kiloprijs voor de telers sinds het begin van 2024 onder de 20 cent gebleven. In week 14 werd gemiddeld 8 cent opgetekend. De gemiddelde prijs voor het verpakte product heeft daarentegen in elke week van 2024, op één week na, het vijfjarig gemiddelde overtroffen. Op dit moment ligt het met 83 cent per kilo 3,3% boven het vijfjarig gemiddelde.

"Voor de telers is het een ramp", zegt José Vicente Andreu, een teler uit Alicante. "De teeltkosten kunnen iets variëren, afhankelijk van de ligging, de grootte van het bedrijf en de mechanisatiegraad, maar ze zullen tussen de 30 en 35 cent per kilo liggen. Dit kunnen we één jaar volhouden, maar dan houdt het op."

"Het seizoen werd gekenmerkt door een grote opbrengst en door de weersomstandigheden: een gebrek aan regen, maar ook vijf uitzonderlijke hagelbuien in het zuiden van Alicante, met schade als gevolg op 32% van de verzekerde percelen", legt hij uit. "Desondanks begon het goed, met een sterke vraag naar Spaanse citroenen, omdat Argentinië en Zuid-Afrika zich vroegtijdig terugtrokken vanwege fytosanitaire problemen en een gebrek aan kwaliteit. En Spanje kon ook een maand eerder beginnen."

"Het was positief tot halverwege november, maar sindsdien was er een overaanbod en een vermindering van de consumptie. De export viel echt tegen. In vergelijking met 2021/22, een seizoen dat qua oogst vergelijkbaar is met het huidige, hebben we aan export- en consumptieaandeel verloren."

"De opeenvolgende crises in Europa, de inflatie en het verlies van koopkracht hebben ertoe geleid dat citroen nog steeds een duur product is voor de Europese consument", geeft de teler aan. Op de website van een van de belangrijkste supermarkten in Duitsland kosten biologische citroenen 99 cent per stuk en conventionele 89 cent per stuk.

Aan de andere kant is de verwerkende industrie een traditionele klant van de sector. "Maar dit jaar, ondanks een recordoogst, zal er minder worden verwerkt", merkt de teler op. "We kunnen de cijfers niet vergelijken met 2022/23, waarin de opbrengst laag was, maar wel met de 2021/22, toen de oogst vergelijkbaar was met die van dit jaar. Er is ongeveer 15% minder volume verwerkt dan twee seizoenen geleden. Dit is een ramp, want de industrie had dit jaar records moeten breken. Blijkbaar zou de daling van de consumptie van de frisdrankindustrie een van de oorzaken kunnen zijn van de afnemende vraag naar citroenzuur en citroenconcentraten."

José Vicente legt uit dat de citrusverwerkende industrie oneerlijke praktijken heeft uitgevoerd in het licht van de Spaanse Wet op de Voedselketen, die bepaalt dat "elke ketenpartner aan zijn leverancier een prijs moet betalen die gelijk is aan of hoger dan de daadwerkelijke productiekost".

Gemiddelde leeftijd telers bijna 65 jaar
Volgens Spaanse telersorganisaties zou er tussen Alicante en Murcia tussen de 300.000 en 400.000 ton citroenen ongeoogst kunnen blijven, wat leidt tot miljoenenverliezen. Er zijn niet alleen de gemiste inkomsten, maar ook gemaakte kosten die tot niets hebben geleid.

"De gemiddelde leeftijd van de telers in de Valenciaanse Gemeenschap is bijna 65 jaar. Dit betekent weinig jongeren en veel telers die de pensioenleeftijd al zijn gepasseerd. Ze gebruiken hun pensioen om te kunnen blijven telen."

"We zitten op de limiet en de overheid moet dit probleem nu echt onder ogen zien. De sector is kapitaal aan het verliezen, op alle percelen kan men de toenemende verwaarlozing waarnemen. Ik zou zeggen dat we speelruimte hebben voor slechts één seizoen meer."

"Tegelijkertijd is er in de hele Valenciaanse Gemeenschap een stille maar onstuitbare concentratie van landeigendom gaande door de acties van grote investeringsfondsen. In de irrigatiegemeenschap van Orihuela, waarvan ik secretaris ben, waren er in 2006 nog 192 telers ingeschreven. Vandaag de dag zijn er voor een gelijkaardig areaal nog 130 over. En we zien ook nu dat er belangstellenden zijn die de huidige crisis in de citroensector willen benutten voor nieuwe aankoopoperaties", besluit José Vicente.

Voor meer informatie:
José Vicente Andreu
Tel: +34 619 31 74 15 (Spanje)
jvagronomo@gmail.com

Publicatiedatum: