Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerrit van der Merwe, ALG Estates:

"Aangekondigde EU-maatregelen black spot oneerlijk"

Tholen - De voorgenomen EU-maatregelen die zijn aangekondigd tegen de mogelijke besmetting van de citrus black spot (CBS) op Zuid-Afrikaans citrus, zijn oneerlijk. Dat betoogde Gerrit van der Merwe van ALG Estates desgevraagd. De EU heeft aangekondigd bij vijf vondsten van de black spot mogelijk een importstop in te stellen. Volgens de exporteur in Zuid-Afrika zijn zijn plantages door de autoriteiten black spot-vrij verklaard en is het niet reëel dat hij nu mogelijk de dupe wordt van black spot op citrus van andere bedrijven uit andere regio's.



Gerrit bezit één van de grootste citrusproductiebedrijven van Zuid-Afrika in de Olifants River Valley, 250 kilometer ten noorden van Kaapstad. Zijn voorvaderen startten daar rond 1750 met het telen van citrus. Al ruim 20 jaar is ALG Estates leverancier van Jaguar (en daarvoor Zwaardfruit). Tijdens het duurzaamheidsseminar van Jaguar sprak hij over hoe zijn bedrijf duurzaamheid in de praktijk vorm geeft, onder meer door het opleiden van de medewerkers, het aanbieden van crèches voor de kinderen die nog niet naar school gaan en het aanbieden van onderwijs- en sportfaciliteiten.

Gerrit wees op het belang van de landbouw voor Afrika (70% van de mensen is afhankelijk van de landbouw), maar ook op de noodzakelijke investeringen in infrastructuur en de noodzaak van biologische systemen en de samenwerking met de lokale arbeiders. ALG Estates is Fairtrade-gecertificeerd. Doelstelling van het bedrijf is om zo min mogelijk pesticiden te gebruiken. Het resultaat hiervan is zichtbaar, onder meer door de toename van wilde dieren bij de plantages. Daarnaast maakt het bedrijf gebruik van zonnepanelen en elektriciteitsmeters.



Het bedrijf doet er alles aan om de consumentenvoorkeuren van de eindklant te horen om de best mogelijke citrus voor de juiste markt te leveren. Dat transparantie bij ALG Estates hoog in het vaandel staat, bleek wel uit het overzicht dat Gerrit de aanwezigen liet zien om de kosten in de keten voor een kist citrus inzichtelijk te maken. Tenslotte sprak hij de hoop uit dat de samenwerking met Jaguar ook de komende twintig jaar wordt gecontinueerd.