Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europa nog niet volledig overgeschakeld op Spaanse watermeloenen

De eerder beperkte aanvoer van watermeloenen uit Almería, dat nu midden in het seizoen zit, leidt tot een stijging van de telersprijzen. "Het seizoen begon goed, want het fruit was van zeer goede kwaliteit, maar op dit moment oogsten we de watermeloenen waarvan de vruchtzetting in de paasweek had moeten plaatsvinden. Maar omdat het weer dan heel slecht was, is het aanbod nu minder groot en het fruit is over het algemeen ook kleiner van formaat", zegt Raúl Arroyo van Agrollanos. "Desondanks blijft de kwaliteit uitstekend."

"Op dit moment is de vraag op de binnenlandse markt vrij rustig, net als in het buitenland, maar we denken dat er in de komende weken meer beweging zal komen, tenminste als de temperaturen wat stijgen. Bovendien is Europa nog steeds niet volledig overgeschakeld op Spaanse watermeloenen. Er komt nog steeds fruit van overzee binnen, terwijl we ook watermeloenen uit Griekenland en andere teeltgebieden rond de Middellandse Zee beginnen te zien."

"Hoewel de verkoopprijs iets is gedaald, houdt de telersprijs stand. En ook al hangt alles af van de vraag en het weer, ik vermoed dat de telersprijs de komende weken gaat dalen."

"Het is moeilijk om een exact cijfer te geven, omdat er verschillende maten en rassen zijn en het prijsbereik vrij groot is. Toch kunnen we stellen dat de telersprijs gemiddeld tussen de 55 en 60 cent per kilo bedraagt, terwijl de prijs voor het gesorteerde product in de opslag kan oplopen tot 70-80 cent per kilo." Het zijn best hoge prijzen in vergelijking met de 25-32 cent per kilo voor zwarte en gestreepte watermeloenen en met de 18 cent per kilo voor de mini-watermeloenen in dezelfde week van vorig jaar.

"Wat de buitenteelt betreft, waarvan de oogst op de markt komt wanneer het kasseizoen in Almería voorbij is, zien we een goede vruchtzetting in de provincies Sevilla en Córdoba. Er worden geen problemen geregistreerd, maar toch loopt die teelt een beetje achter op schema door de iets frissere temperaturen dan gebruikelijk."

"Over de komende oogst in Castilla-La Mancha kunnen we nog niet veel zeggen. We weten dat er 10-15% meer watermeloenen zijn aangeplant, wat betekent dat er minder meloen zal zijn, omdat het totale areaal van beide gewassen naar verwachting gelijk zal blijven."

"Meloen is een moeilijker en delicater gewas dan watermeloen en het marktaandeel van meloen is ook gedaald. De Piel de Sapo meloenen, het meest geteelde type meloen in Castilla-La Mancha, wordt bijna uitsluitend in Spanje geconsumeerd, terwijl watermeloenen zowel in Spanje als in het buitenland worden afgezet. Consumenten kiezen steeds vaker voor watermeloenen en wij telen wat de markt ons vraagt."

Voor meer informatie:
SAT Agrollanos
C/ Luís Mingo s/n
13220 Los Llanos del C (Ciudad Real) – Spanje
Tel: +34 926 644 188
[email protected]
www.satagrollanos.com

Publicatiedatum: