Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Beperkt aanbod, hoge prijzen, gemiddelde kwaliteit, al met al een moeilijke ananasmarkt"

Het is een ingewikkelde periode voor de ananasmarkt, met een "beperkt aanbod" en een nogal "heterogene" kwaliteit, zo stelt François Moran van Tropibana, een importeur met een stand op de groothandelsmarkt van Rungis. De oorzaak? Slechte weersomstandigheden die de groei van het fruit vertragen.

Door het beperkte aanbod uit voornamelijk Ivoorkust, Ghana en Costa Rica rijzen de prijzen de pan uit. "De partijen met een heel mooie kleur worden tegen hoge prijzen verkocht, tussen €13 en €15. Groene ananassen halen €10 tot €12. De voorraden slinken snel, maar de productkwaliteit is gemiddeld. Het gevaar is dat als de kwaliteit tegenvalt, de klanten niet terugkomen, ongeacht de verkoopprijs."

Er is dus een tekort op de markt en de afzet wordt afgeremd door te hoge prijzen, terwijl het consumentenklimaat niet echt gunstig is voor exotisch fruit. "Mensen hebben momenteel minder interesse in ananas. Ze verkiezen nu perziken, nectarines en abrikozen, kortom zomerfruit. Ananas en banaan doen het beter in de winter."

Voorgesneden ananas: een groeiend concept
Terwijl de verkoop van ananas per stuk momenteel wat problemen oplevert, lijkt het voorgesneden fruit aan te slaan in het schap. "Ik heb klanten die de ananassen schillen en snijden omdat die makkelijker verkopen. Het gaat om 20-30% meer afzet. Vers gesneden ananas wordt steeds populairder. Onlangs zag ik in een supermarkt een ananas verkocht worden voor €1,50 per stuk, terwijl de voorgesneden ananas voor €12,90 per kilo over de toonbank ging. Het prijsverschil is hallucinant, maar omdat mensen geen tijd meer hebben, kiezen ze voor de makkelijke weg en zijn ze bereid om meer te betalen."

Voor meer informatie:
Tropibana
François Moran
Tel: +33 620 17 20 13 (Frankrijk)
[email protected]

Publicatiedatum: